Ciasto bez pieczeniaKadr z kanału SmakowiteDania udostępnionego na portalu youtube.com

Uwielbiane ciasto bez pieczenia Śnieżny Puch. Lepszego nie jadłeś

Ciasto bez pieczenia zachwyca nie tylko prostym sposobem wykonania, ale i smakiem. Jest wiele przepisów na tę uwielbianą formę deseru. Przedstawiamy przepis na Śnieżny Puch, który jest połączeniem galaretki, masy twarogowej oraz kokosa. 

Ciasto bez pieczenia uznawane jest za jedną z najbardziej preferowanych form deseru. Przede wszystkim z uwagi na szybkość wykonania, ale i smak, który osiągamy bez konieczności pieczenia. Zazwyczaj pieczone rodzaje słodkości przygotowujemy od święta z uwagi na brak czasu na co dzień. Jak się okazuje, warto szukać przepisów na wyborne ciasto wśród tych bez pieczenia, które nie odbiegają smakiem od klasyki, jaką znamy.

Najlepsza surówka z kapusty pekińskiej. Jest kilka powodów aby ją jeśćNajlepsza surówka z kapusty pekińskiej. Jest kilka powodów aby ją jeśćCzytaj dalej

Ciasto bez pieczenia to gwarancja udanego deseru

Wśród przepisów na ciasta bez pieczenia znajdą się serniki na zimno, batoniki, puddingi czy tarty owocowe. Każdy znajdzie coś dla siebie z uwagi na to, że możliwości na przygotowanie ciasta bez pieczenia jest naprawdę wiele. To idealna propozycja dla osób, które nie przepadają za wymagającymi przepisami. Przygotowanie klasycznego ciasta, poza przygotowaniem wszystkich składników, zakłada również doglądanie go w piekarniku, panując nie tylko nad temperaturą pieczenia, ale i czasem oraz stopniem wypieczenia naszego deseru. Należy nieustannie sprawdzać jego konsystencję. W przypadku ciasta bez pieczenia najważniejsze jest to, że nie może się ono nie udać.

Dzisiaj przedstawiamy przepis na Śnieżny Puch, który jest rodzajem sernika na zimno. W połączeniu z galaretkami cytrynowymi, herbatnikami oraz posypką z wiórków kokosowych da niesamowity efekt końcowy, który zachwyci smakiem wszystkich gości.

Teksty wybrane dla Ciebie:

Przepis na Śnieżny Puch

Składniki:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 litra wody
  • 100 g herbatników z ząbkami typu Petit Beurre
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (temp. pokojowa)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36% (b. zimna)
  • wierzch: 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 100 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania wody do wrzenia, a następnie odstawiamy ją na bok z ognia i wsypujemy galaretki. Mieszamy całość energicznie do całkowitego ich rozpuszczenia się. Następnie czekamy do ostudzenia, co możemy przyspieszyć, wstawiając miskę z galaretkami do miski z zimną wodą.

Wybieramy formę o wymiarach 24 x 24 cm lub 21 x 26 cm. Wykładamy powierzchnie folią spożywczą, a następnie układamy na niej warstwę herbatników, układając je jeden obok drugiego.

Zimną śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem. Następnym krokiem jest dodanie do śmietany 1/3 przygotowanego twarogu sernikowego z wiaderka. Delikatnie miksujemy je ze sobą do osiągnięcia jednolitej masy, a następnie dodajemy pozostałe części twarogu. Po dodaniu każdej z partii miksujemy.

Do przygotowanej masy dodajemy schłodzone galaretki i miksujemy na małych obrotach miksera lub mieszamy dokładnie za pomocą szpatułki. Jednolitą, lejącą masę wylewamy na przygotowaną warstwę herbatników.

Masło roztapiamy na patelni i dodajemy do niego cukier oraz wiórki kokosowe. Podgrzewamy przez chwilę całość, mieszając przy tym dokładnie. Czekamy do zarumienienia się wiórków. Przygotowaną polewę wykładamy na wierzch naszego deseru, a następnie wstawiamy do lodówki na całą noc.

Ciasto zachwyci smakiem wszystkich. Jest nie tylko szybkie, ale i wyjątkowo smaczne. Warto wyciągnąć ciasto z lodówki chwilę przed podaniem. Życzymy smacznego.

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z filmu Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia - Jak zrobić - Smakowite Dania na kanale SmakowiteDania na platformie YouTube.

Najprostszy przepis na uszka wigilijne do barszczu. Zawsze udają się przepyszneNajprostszy przepis na uszka wigilijne do barszczu. Zawsze udają się przepyszneCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł