Ciasto bez pieczeniaKadr z kanału POBITE GARY - kuchnia z przymrużeniem języka udostępnionego na portalu youtube.com

Goście oniemieją z zachwytu gdy postawisz je na świątecznym stole. Ciasto śnieżynka wygląda jak dzieło sztuki

Ciasto bez pieczenia zachwyca nie tylko sposobem przygotowania, ale i smakiem, ponieważ nie odbiega ono od tych, które przyrządzamy przy wykorzystaniu piekarnika. To jedna z najczęściej wykorzystywanych form "pieczenia" w naszej kuchni. Ciasta bez pieczenia cieszą się aktualnie ogromną popularnością, a co więcej, nieustannie pojawiają się pomysły na nowe, wymyślne desery. Przedstawiamy jeden z nich, który zachwyci wszystkich przy wigilijnym stole nie tylko zimowym wyglądem, ale również smakiem.

Ciasto bez pieczenia to nie tylko jedna z prostszych form przyrządzenia deseru, ale również wyjątkowo smaczna. Wśród ciast bez pieczenia możemy wyróżnić tarty z owocami, tarty budyniowe, serniki na zimno czy nawet próby odtworzenia smacznych, klasycznych batoników, które znajdziemy w sklepowych lodówkach. Przypominamy o przepisie na pyszne Kinder Country bez pieczenia, na który przepis znajdziecie tutaj. Co więcej, zachęcamy również do stworzenia domowego Prince Polo bez pieczeniaz tego artykułu.

Istnieje wiele przepisów na bardzo szybkie desery z uwagi na to, że cały czas szukamy nowych rozwiązań, które pozwolą nam zaoszczędzić czas, ale i nakład pracy. Z uwagi na zabieganą codzienność, ciężko wygospodarować czas na regularne gotowanie, a co dopiero przygotowywanie deserów. Pieczenie zazwyczaj kojarzy nam się z wyjątkowymi okazjami, kiedy musimy spędzić kilka godzin w kuchni na wielkich przygotowaniach. Takie ciasto sprawdzi się idealnie, kiedy nie mamy tego czasu zbyt dużo, a liczymy na prawdziwy efekt zaskoczenia wszystkich gości

Ciasto bez pieczenia idealną propozycją na każdą okazję

Ta forma deseru jest niesamowicie uniwersalna z uwagi na to, że jesteśmy w stanie przygotować nie tylko lodowe przekąski, które sprawdzą się idealnie w trakcie letnich, gorących dni, ale również ciasta, które będą nieodłącznym elementem świątecznych czy imprezowych potraw. Bez pieczenia jesteśmy również w stanie przygotować torty, co może okazać się rewelacyjnym pomysłem dla osób, które nie są wprawione w pieczenie kilkuwarstwowych ciast. Przygotowanie ciasta bez pieczenia tak naprawdę bazuje jedynie na odpowiednim wymieszaniu składników oraz pozostawieniu ich do stężenia w lodówce.

Dobra wiadomość jest zatem taka, że tak przygotowane ciasto nie może się nie udać.

Przepis na ciasto bez pieczenia "śnieżynka"

Ciasto "śnieżynka" określa się, jako bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, które zajmie nam około 30 minut. Z podanych poniżej składników wyjdzie nam około 5- 6 porcji, które zachwycą wszystkich perfekcyjnym smakiem.

Składniki:

Na spód:

  • 60 g łuskanych orzechów laskowych
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła

Na sernik:

  • 250 g serka mascarpone
  • 165 ml mleczka kokosowego
  • 250 g gotowej masy kokosowej z puszki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Na wierzch:

  • 3 łyżki masy kokosowej
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Zaczynając od przygotowania spodu naszego ciasta, masło należy rozpuścić w rondelku, a następnie ostudzić. Orzechy laskowe mielimy na drobne kawałki, a następnie dodajemy do nich wiórki koksowe, cukier puder oraz rozpuszczone wcześniej masło. Całość zagniatamy bardzo dokładnie, a następnie wykładamy przygotowaną masą spód małej tortownicy o średnicy 17 cm.

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Do podanej ilości żelatyny wykorzystamy około 6 łyżek wody. Po tym czasie dodajemy do niej około 1/3 szklanki wody i podgrzewamy. Warto jednak pamiętać, że chodzi o podgrzanie, a nie zagotowanie. Efektem końcowym ma być jednak całkowite rozpuszczenie się żelatyny. Na samym końcu odstawiamy ją do wystudzenia.

Serek mascarpone miksujemy razem z masą i przygotowanym mleczkiem kokosowym. Zależy nam na osiągnięciu dobrego połączenia się składników oraz na delikatnym napowietrzeniu całej masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i powoli miksujemy całość, aby nie dopuścić do powstania grudek. Tak przygotowana masę wykładamy na orzechowo - kokosowy spód. Ostatnim krokiem będzie wstawienie całości do lodówki i odczekanie aż nasze ciasto odpowiednio stężeje.

Jeśli chodzi o wierzch, po odleżeniu naszego ciasta w lodówce, smarujemy je od góry masą kokosową i posypujemy wiórkami. Możemy również udekorować ciasto dowolnymi składnikami. Idealnie sprawdzą się kokosowe praliny, orzechy czy migdały. Na bazie tego deseru można stworzyć prawdziwe, cukiernicze cuda, które idealnie sprawdzą się nawet w formie tortu.

Warto nadmienić, że w podanym przepisie wykorzystano masę kokosową z puszki, która była na tyle słodka, że nie trzeba było dosładzać masy serowej. Może się to okazać cenną uwagą, żeby nie wzbogacić naszego ciasta o zbyt dużą ilość cukru. Nie mniej jednak gotowa masa kokosowa sprawdzi się idealnie.

Chcesz zrobić obiad, a mięso jest zmrożone na kość? Wystarczy 1 trick i po kilku minutach będzie rozmrożoneChcesz zrobić obiad, a mięso jest zmrożone na kość? Wystarczy 1 trick i po kilku minutach będzie rozmrożoneCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z filmu Ciasto bez pieczenia - RAFFAELLO - kokosowe wiórki w delikatnym kremie SZYBKIE CIASTO na kanale POBITE GARY - kuchnia z przymrużeniem języka na platformie YouTube.

Źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł