Ciasto bez pieczeniaKadr z kanału Szefowa Kuchni udostępnionego na portalu youtube.com

Śmietankowy Aniołek bez pieczenia. Puszyste białe ciasto na białe święta zrobisz w parę chwil

Ciasto bez pieczenia jest jedną z ulubionych form tworzenia deserów ze względu na prostotę wykonania. Coraz więcej przepisów pozwala odwzorować nawet najbardziej znane pozycje. Podajemy przepis na Aniołka bez pieczenia, który zachwyci wszystkich smakiem, a co najważniejsze, zrobisz go dosłownie w kilka chwil. Robienie świątecznego, domowego deseru nigdy nie było prostsze.

Ciasto bez pieczenia smakuje tak samo dobrze, jak to z piekarnika, a robi się je znacznie krócej. Z uwagi na zbliżające się święta, a co za tym idzie natłok obowiązków w trakcie przygotowań, podajemy przepis na proste ciasto śmietankowego Aniołka, który poza smakiem jest również efektowny wizualnie, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Z uwagi na to, że każdemu w trakcie świątecznej gorączki zależy na czasie i ograniczeniu zbędnych działań do minimum, ciasto bez pieczenia może okazać się rewelacyjnym pomysłem. Z pewnością zachwyci smakiem, ale też prostotą wykonania. Po naszej stronie pozostaje jedynie właściwe połączenie składników, wyłożenie ich na blasze w odpowiedni sposób, a reszta robi się sama w lodówce. Podajemy ten fenomenalny przepis, który z pewnością was zaskoczy.

Ciasto bez pieczenia jako prostsza alternatywa

Jednymi z najczęściej tworzonych ciast bez pieczenia są budyniowe tarty, serniki na zimno czy odwzorowania sklepowych batoników, które zachwycają nas smakiem od lat. Przykładem na to może być przepis na ciasto bez pieczenia Kinder Country, o którym pisaliśmy tutaj, oraz ciasto bez pieczenia Prince Polo, na które przepis znajdziecie w tym artykule.

Zazwyczaj problemem w trakcie pieczenia jest dla nas czas i uwaga, którą należy poświęcić na pilnowanie ciasta. To nie tylko łączenie składników w odpowiedni sposób, ale również doglądanie piekarnika oraz formy. Biorąc pod uwagę czas przygotowań i szaleństwa w kuchni, warto ułatwić sobie pracę i zdecydować się na prostsze rozwiązania, które przy okazji są tak samo smakowite. Ciasta bez pieczenia mają rzeszę fanów wśród prawdziwych gospodyń, ale i laików, którzy dopiero próbują swoich sił w kuchni. Podajemy ten fenomenalny przepis, który sprawi, że przygotowanie ciasta nigdy nie było prostsze.

Zaczęło się, w Biedronce właśnie pojawiły się świąteczne hity. Karp, śledzie czy pierniki za śmieszne pieniądze, w ofercie nie zabrakło prezentówZaczęło się, w Biedronce właśnie pojawiły się świąteczne hity. Karp, śledzie czy pierniki za śmieszne pieniądze, w ofercie nie zabrakło prezentówCzytaj dalej

Przepis na Śmietankowego Aniołka

Składniki:

  • 40 dag ciasteczek maślanych
  • 1 biała czekolada
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 20 dag kokosu

Sposób przygotowania:

Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zagotowania połowy litra mleka. Gotujemy je razem z masłem oraz cukrem i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Do osobnego naczynia dodajemy 1 szklankę mąki pszennej oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej i łączymy ze sobą oba te produkty. Na sam koniec dolewamy drugą część mleka i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

Naszą masę budyniową dolewamy do mleka, mieszamy, a następnie gotujemy przez 3 minuty. W tym samym czasie do całości dodajemy kokos oraz kawałki czekolady i czekamy do rozpuszczenia i dokładnego połączenia wszystkich składników, co pozwoli nam uzyskać masę o perfekcyjnej konsystencji.

Blaszkę do pieczenia wykładamy folią spożywczą i zaczynamy układać pierwszą warstwę maślanych herbatników, które posłużą nam za spód do naszego ciasta. Następnie wylewamy na nie część naszej masę kokosowej. Ciasto tworzymy warstwami, a więc po wylaniu masy, czas na kolejną warstwę herbatników. Po herbatnikach ponownie wylewamy część masy. Następnie wykładamy herbatniki i kończymy ciasto wyłożeniem ostatniej części masy kokosowej.

Finalnym etapem przygotowania całego ciasta jest posypanie wierzchu wiórkami kokosowymi dla dodatkowego smaku, ale też aspektu wizualnego. Po przygotowaniu ciasta należy włożyć je do lodówki i czekać, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i stworzą idealną konsystencję, kiedy herbatniki zmiękną. Dzięki temu Aniołek przyjmie formę prawdziwie pieczonego ciasta. Warto zrobić je dzień przed podaniem, jednak w kryzysowych sytuacjach, zrobienie go kilka godzin wcześniej również zda swój egzamin. Życzymy smacznego.

Zdjęcie pochodzi z filmu Ciasto Rafaello BEZ PIECZENIA na kanale Szefowa Kuchni na platformie YouTube.

Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:

Źródło: przepismamy.pl

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł