

15 Października 2020
Błyskawiczna i smakowita napoleonka bez pieczenia. Idealna dla zabieganych łasuchów
Ciężko uwierzyć, że niepozorne ciasto bez pieczenia może być tak pyszne. Już teraz przekonaj się jak ekspresowo można przygotować kultową napoleonkę. Jej smak pozostaje na długo w pamięci. Nie oprą jej się wszyscy wielbiciele łakoci.
Ciasto bez pieczenia przeważnie jest proste w przygotowaniu. Nie inaczej jest również w tym przypadku. Wyjątkowy deser z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym łasuchom. Napoleonka w tej odsłonie jest nie lada frykasem. Jak ją przygotować?
Bajeczne ciasto bez pieczenia
Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia w tym wydaniu prezentuje się niezwykle smakowicie. Jednak już po pierwszym kęsie możemy przekonać się, że mamy do czynienia z niecodziennym specjałem. Jakie składniki będą nam potrzebne do jego przygotowania?
- 1200 ml mleka
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 90 g mąki pszennej tortowej
- 3 opakowania budyniu śmietankowego
- 40 herbatników
- odrobina soli
- cukier puder
- wiórki kokosowe
Teksty wybrane dla Ciebie:
- Niespodziewane wyznanie Daniela Martyniuka, chodzi o bliskich. Wcześniej prowadził restaurację, wiemy co było w menu
- 2 tysiące ludzi ucieka z domów. Natura uderzyła bez litości
- Doskonała surówka z ogórków kiszonych. Dodatek popularnego warzywa niesamowicie podkręci ich smak
Ciasto bez pieczenia jest banalnie proste w przygotowaniu
Nasze ciasto bez pieczenia nie powinno nikomu sprawić większych problemów. Na początku 900 ml mleka gotujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Budynie z mąką pszenną mieszamy w pozostałej części mleka. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Kiedy mleko z cukrem zacznie się gotować, wówczas dodajemy do niego mieszankę z budyniem. Zmniejszamy ogień i ujednolicamy przy pomocy łyżki. Wszystkie grudki powinny zostać rozmieszane. Gotujemy do czasu zgęstnienia i odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy do niego po łyżce masy budyniowej. Cały czas wszystko miksujemy. Blachę do pieczenia wykładamy folią spożywczą. Układamy na niej warstwę herbatników. Na nie przelewamy masę budyniową, którą przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Ciasto bez pieczenia wstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu oprószamy je cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Przepis na podobny specjał można znaleźć na YouTube na kanale Słodki Blog.
Zobacz także w naszych serwisach:
- Wzrasta nasza świadomość w kwestii zdrowia i coraz bardziej o nie dbamy. Ale czy wiemy jak robić to dobrze?
- Koperta Życia powinna znaleźć się w każdym domu
- Nie żyje polski polityk. Niestety przegrał walkę z chorobą
- Przejmujące wyznanie Teresy Lipowskiej, rozważa zamieszkanie w domu opieki. W jej lodówce świeci pustkami, a sama nie lubi gotować
- Wyszła na jaw niewygodna prawda o Kuchennych Rewolucjach, Grzegorz stracił 25 tysięcy. Czy było warto?
- Znalazł na torach kolejowych półrocznego kundelka. Ktoś nie miał wyrzutów sumienia, skazał go na pewną śmierć
- Manowska nie odwiedziła 1 uczestnika "Rolnik szuka żony". Kara czy potężna wpadka?
Źródło: Kulinarne przeboje
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł