Ciasto bez pieczenia - niezapomniana napoleonkaScena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Słodki Blog

Błyskawiczna i smakowita napoleonka bez pieczenia. Idealna dla zabieganych łasuchów

Ciężko uwierzyć, że niepozorne ciasto bez pieczenia może być tak pyszne. Już teraz przekonaj się jak ekspresowo można przygotować kultową napoleonkę. Jej smak pozostaje na długo w pamięci. Nie oprą jej się wszyscy wielbiciele łakoci.

Ciasto bez pieczenia przeważnie jest proste w przygotowaniu. Nie inaczej jest również w tym przypadku. Wyjątkowy deser z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym łasuchom. Napoleonka w tej odsłonie jest nie lada frykasem. Jak ją przygotować?

Ważny komunikat Ministerstwa Zdrowia. Od soboty duże zmiany, chodzi o weselaWażny komunikat Ministerstwa Zdrowia. Od soboty duże zmiany, chodzi o weselaCzytaj dalej

Bajeczne ciasto bez pieczenia

Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia w tym wydaniu prezentuje się niezwykle smakowicie. Jednak już po pierwszym kęsie możemy przekonać się, że mamy do czynienia z niecodziennym specjałem. Jakie składniki będą nam potrzebne do jego przygotowania?

  • 1200 ml mleka
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • 40 herbatników
  • odrobina soli
  • cukier puder
  • wiórki kokosowe

Teksty wybrane dla Ciebie:

Ciasto bez pieczenia jest banalnie proste w przygotowaniu

Nasze ciasto bez pieczenia nie powinno nikomu sprawić większych problemów. Na początku 900 ml mleka gotujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Budynie z mąką pszenną mieszamy w pozostałej części mleka. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Kiedy mleko z cukrem zacznie się gotować, wówczas dodajemy do niego mieszankę z budyniem. Zmniejszamy ogień i ujednolicamy przy pomocy łyżki. Wszystkie grudki powinny zostać rozmieszane. Gotujemy do czasu zgęstnienia i odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy do niego po łyżce masy budyniowej. Cały czas wszystko miksujemy. Blachę do pieczenia wykładamy folią spożywczą. Układamy na niej warstwę herbatników. Na nie przelewamy masę budyniową, którą przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Ciasto bez pieczenia wstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu oprószamy je cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Przepis na podobny specjał można znaleźć na YouTube na kanale Słodki Blog.

Dziś ruszają godziny dla seniorów. Jest duża zmiana w porównaniu z wiosnąDziś ruszają godziny dla seniorów. Jest duża zmiana w porównaniu z wiosnąCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: Kulinarne przeboje

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł