

16 Grudnia 2020
Ciasto bez pieczenia Monte skradnie wasze serca. Wystarczy 5 prostych składników
Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia zazwyczaj kojarzy nam się z prostotą przygotowania. Nie inaczej jest również w tym przypadku. Potrzebna nam będzie garstka składników, które nie powinny wywoływać u nikogo zaskoczenia. Oczywiście nie może wśród nich zabraknąć kultowego, czyli deseru Monte.
Ciasto bez pieczenia potrafi być niezwykle smakowite. Smakołyk w tej odsłonie przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodyczy. Nawet najbardziej wybredni spośród nich nie będą mogli się oprzeć i z pewnością sięgną po dokładkę.
Ciasto bez pieczenia Monte - prostota i fantastyczny smak w jednym
Niedawno przedstawialiśmy przepis na idealne świąteczne ciasto bez pieczenia. Dziś sięgniemy po bardziej uniwersalny deser, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Wykorzystamy w nim zaledwie 5 głównych składników.
Ciasto bez pieczenia Monte, jak sama nazwa wskazuje, nie może obejść się bez uwielbianego deseru, który można nabyć w prawie każdym sklepie. Poza nim będą nam potrzebne herbatniki, dżem, galaretka i śmietana.
Obłędne ciasto bez pieczenia jest banalnie proste w przygotowaniu. Zrobienie takiego deseru to czysta przyjemność. Oprócz głównych składników będziemy potrzebowali jeszcze cukru pudru i wody. Jakie proporcje musimy zachować?
- Monte 150 g - 4 opakowania
- galaretka przezroczysta - 1 opakowanie
- herbatniki - 1 opakowanie
- śmietana 36% - 1 litr
- dowolny dżem - 1 opakowanie
Dodatkowo:
- cukier puder - 45 g
- gorąca woda - 250 ml
Przepis na ciasto bez pieczenia zaskakuje prostotą
Na początku galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Warto pamiętać o tym, aby nie była ona wrząca. W przeciwnym wypadku nasze starania skończą się klapą. W innej misce umieszczamy zawartość opakowań deseru Monte.
Śmietanę wlewamy do osobnego naczynia. Ubijamy ją razem z cukrem pudrem przy użyciu miksera i odstawiamy na później. Galaretka powinna osiągnąć konsystencję zbliżoną do kisielu. Jeżeli tak się stanie, to mieszamy ją razem z deserem Monte. Masę przekładamy do lodówki.
Blachę wyścielamy papierem do pieczenia i układamy na niej swoje ulubione herbatniki. Na nie nich umieszczamy masę z galaretki i Monte. Przykrywamy ją kolejną warstwą ciastek, które smarujemy dżemem. Ciasto bez pieczenia wieńczymy bitą śmietaną.
Nasze ciasto bez pieczenia jest już niemal gotowe. Wystarczy przestawić je do lodówki i poczekać aż stężeje. Przepis na ten niecodzienny smakołyk można znaleźć na YouTube na kanale Przepisy Joli. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane w artykule. Wielbiciele takich frykasów powinni sięgnąć również po puszyste i białe ciasto bez pieczenia.
Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:
- Niewybaczalny błąd dotyczący gotowania pierogów. Psuje ich smak natychmiast
- Na wigilijnych stołach nagminnie ich brakuje. Polacy zapominają o istotnej tradycji
- Najlepsza, najzdrowsza ryba na Święta. Zapomnisz o karpiu, śledziu i łososiu, prawdziwy rarytas
Źródło: Przepisy Joli
Zapraszamy na nasz profil na Instagramie
Następny artykuł