Ciasto bez pieczeniaKadr z kanału Słodki Blog udostępnionego na portalu youtube.com

Absolutny hit na przyjęciach, urodzinach i podwieczorkach. Ciasto smakujące jak batonik 3-BIT pokochają dzieci i dorośli, smak nie do pobicia

Ciasto bez pieczenia to jedna z najprostszych form, która zagwarantuje nam prawdziwy i smaczny deser. Jest wiele ciast, które da się odtworzyć bez konieczności włączania piekarnika. Z tym przepisem stworzycie w swojej kuchni znany wszystkim 3BIT, który zachwyci smakiem każdego.

Nie zawsze mamy czas na wielogodzinne gotowanie, dlatego ciasto bez pieczenie to genialne rozwiązanie dla zabieganych łasuchów. Coraz częściej szukamy prostszych rozwiązań, które pomogą nam działać w kuchni przy jak najmniejszym nakładzie zaangażowania. Życie w biegu nie idzie niestety w parze z gotowaniem, które oparte jest na skomplikowanych przepisach. Przed wami przepis na pyszny 3BIT bez pieczenia.

Ciasto bez pieczenia - błyskawiczny sposób na deser

Ciasto bez pieczenia zbiera coraz to większą rzeszę fanów z uwagi na to, że jest to bardzo przystępna forma przygotowywania deserów. Wielu z nas nie ma czasu na to, żeby piec w domu regularnie, przez co odrobina słodkości kojarzona jest jedynie z czymś od święta. Jak się okazuje, jest wiele przepisów, które pozwolą nam zaoszczędzić czas, a przy tym osiągnąć niebywały smak.

Jest to forma o tyle wygodna, że nie trzeba poświęcać swojej uwadze wypiekom, które są już w piekarniku. Nie trzeba regulować temperatury, sprawdzać poziomu wypieczenia ani też czekać do ostygnięcia. Wszystko to robi się samo w lodówce. Po naszej stronie pozostaje jedynie przygotować całą bazę.

Najlepszy trick na soczyste schabowe, szybszy i skuteczniejszy niż moczenie w mleku. Potrzebujesz jedynie większej miseczki, nieprawdopodobny smakNajlepszy trick na soczyste schabowe, szybszy i skuteczniejszy niż moczenie w mleku. Potrzebujesz jedynie większej miseczki, nieprawdopodobny smakCzytaj dalej

Dzisiaj grzeje:

  1. Rewolucyjny przepis na szarlotkę bez pieczenia. Wszystkie składniki znajdziesz w swojej kuchni
  2. Doda w prześwitującym stroju kąpielowym robi furorę w internecie. Wiemy w jakim kraju wypoczywa, wielu może jej pozazdrościć
  3. Nieprzyjemne dolegliwości miną w klika chwil. Piorunujące działanie syropu z majeranku


Błyskawiczny przepis na ciasto 3-BIT

Chyba nie ma osoby, która by nie kojarzyła tego popularnego batonika. Jak się okazuje, to również pożądany produkt za granicą, których szuka się regularnie w polskich marketach. Jak się okazuje, jesteśmy w stanie odtworzyć ten kultowy smak i na dodatek przygotować ciasto 3BIT zupełnie bez pieczenia.

Składniki:

6 – 7 paczek herbatników petit beurre (opakowanie 100 g)
1,5 puszki dulce de leche (masa kajmakowa z puszki, w UK znana jako ‚caramel’ lub ‚dulce de leche’), około 600 g
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią*
125 g masła
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
600 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej + 1 łyżka cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania formy do ciasta. Najlepiej sprawdzi się ta o wymiarach 25x35 cm. Wykładamy ją dokładnie papierem do pieczenia i od tego momentu możemy przejść do rozkładania herbatników na dnie, a więc pierwszej warstwy naszego ciasta.

Kajmak podgrzewamy na małym ogniu w garnuszku, mieszając go dokładnie przez cały czas. Po podgrzaniu, wylewamy go na pierwszą warstwę herbatników. Wyrównujemy całość i przykrywamy to kolejną warstwą herbatników.

Następnie należy przygotować budyń. Gotujemy dwie szklanki mleka z cukrem oraz masłem. Trzecią szklankę miksujemy z jajkami oraz mąką. Po dokładnym wymieszaniu całości, wlewamy ją do gotującego się mleka. Gotujemy około 2 minut, mieszając przy tym energicznie. Gotujemy do momentu zgęstnienia, a w razie pojawiających się grudek, ponownie mieszamy całość.

Gorący budyń wylewamy na ostatnią warstwę herbatników. Wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Taj przygotowane ciasto owijamy dokładnie folią spożywczą i chowamy do lodówki. Najlepiej na całą noc albo i dłużej.


Następnego dnia, po całkowitym schłodzeniu ciasta, przechodzimy do ubicia śmietany kremówki. Ubijamy ją na sztywno, a na sam koniec dodajemy łyżkę cukru pudru. Wykładamy śmietanę na górę ciasta i możemy dla smaku i kwestii wizualnej dodać na wierzch startą czekoladę.


Naszego 3BITa możemy kroić i podawać od razu. Najlepiej przechowywać go cały czas w lodówce, co wpłynie na jeszcze lepsze łączenie się ze sobą składników oraz ich smaków. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu ciastka zdążą zmięknąć i połączą się idealnie z każdą z warstw. Jedną z ostatnich wskazówek jest to, że ciasto niesamowicie wciąga i na jednym kawałku się nie kończy. Smacznego.

Doskonały przepis na to ciasto znajdziesz także na kanale Słodki Blog, skąd pochodzi piękne zdjęcie z artykułu.

GIS ostrzega wszystkich przed popularnym produktem. Zawiera niebezpieczny składnikGIS ostrzega wszystkich przed popularnym produktem. Zawiera niebezpieczny składnikCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Domowe i babcine sposoby na odporność. Wyjaśniamy czy warto z nich korzystać
  2. Wpadka w programie "Jeden z dziesięciu" przejdzie do historii. Rozbrajająca odpowiedź uczestnika, jest wideo
  3. Ma ogrom prozdrowotnych właściwości. Sekielski wyjawił przepis na najlepszą zupę buraczaną
  4. Nie mieści się w głowie, co Okrasa dodaje do sałatki jarzynowej. Zaskakujący składnik podkręca jej smak
  5. Najłatwiejszy przepis na chleb z garnka. Zrobisz go w kilka chwil, a potem będziesz się cieszył domowym pieczywem
  6. Od ponad 80 dni wierny pies czeka na swoją panią. Nie potrafi zrozumieć, że ona już nigdy po niego nie wróci
  7. Niewiarygodny pościg policji za pijanym rolnikiem. Pole, las i szalony zwrot akcji


Źródło: mojewypieki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł