Ciasto bez pieczeniaKadr z kanału Przepisy Joli udostępnionego na portalu youtube.com

Doskonale smakuje i świetnie wygląda. Ciasto bez pieczenia „Góra lodowa” już jest wielkim hitem

Ciasto bez pieczenia należy do jednej z najbardziej lubianych alternatyw w świecie kulinariów. Dzieje się tak nie tylko ze względu na prostotę jego wykonania, ale i gwarancję, że ciasto zawsze się uda. Przepis na "Górę lodową" jest absolutnym hitem, który zaskakuje wszystkich, którzy mają okazję go spróbować.

Ciasto bez pieczenia to dla wielu sama przyjemność z uwagi na to, że nie musimy doglądać piekarnika, ciasta ani też nieustannie monitorować stopnia jego wypieczenia. W przepisach na ciasta, które nie wymagają pieczenia, zakłada się, że jedyny czas po naszej stronie to ten, w którego trakcie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Ten prosty przepis na domową „Górę lodową” was zachwyci.

Najbardziej wyjątkowy Polak wyjawił dlaczego nie należy wylewać wody spod ogórków. Spojrzał na kamerę i wyrzekł niesamowite słowaNajbardziej wyjątkowy Polak wyjawił dlaczego nie należy wylewać wody spod ogórków. Spojrzał na kamerę i wyrzekł niesamowite słowaCzytaj dalej

Ciasto bez pieczenia sposobem na idealny deser

W dzisiejszych czasach, które należą do wyjątkowo zabieganych i szybkich, brak nam czasu na regularne pieczenie, z uwagi na co kojarzy nam się ono jedynie z czymś od święta. Naprzeciw naszym potrzebom i oczekiwaniom kulinarnym wychodzi ciasto bez pieczenia, które co najważniejsze, nie może się nie udać. Desery bez pieczenia to między innymi tarty na zimno, serniki, pucharki lodowe czy mleczne kanapki, które również przygotowujemy poprzez chłodzenie. "Góra lodowa" to ciasto, które smakiem nie będzie odbiegać niczym od tych, które wyciągamy prosto z piekarnika.

Przepis na "Górę lodową"

To pyszne rozwiązanie, które łączy w sobie chrupiące herbatniki, miękkie biszkopty, kremową masę oraz pyszną, dwukolorową polewę. Ta perfekcyjna kombinacja zachwyci wszystkich i sprawi, że na większości okazji, na naszych stołach, pojawiać się będzie właśnie "Góra lodowa".

Dzisiaj grzeje:

  1. Wzrasta nasza świadomość w kwestii zdrowia i coraz bardziej o nie dbamy. Ale czy wiemy jak robić to dobrze?
  2. Zrobimy zakupy spożywcze bez godzin dla seniorów. Decyzja zapadła, przed Świętami czeka nas wspaniała niespodzianka
  3. Julia Wieniawa nie daje za wygraną. Internauci mają dość. Wakacje aktorki wywołują prawdziwą burzę
  4. Istnieje banalny sposób na odróżnienie kwaśnych mandarynek. Teraz wybierzesz tylko słodkie

Składniki:

  • składniki na krem:
    -750 ml mleka
    -2 budynie waniliowe
    -2 żółtka
    -150 g cukru
    -1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
    -200 g masła w temperaturze pokojowe
  • składniki na polewę:
    -100 g cukru
    -125 ml wody
    -2 szklanki mleka w proszku + jedna łyżka
    -200 g masła
    -1 łyżka kakao
  • Dodatkowo ok. 36 sztuk herbatników kakaowych oraz ok. 1 i 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zagotowania 500 ml mleka z cukrem. Pozostałe mleko przelewamy do szklanki i mieszamy je razem z żółtkiem, budyniem oraz mąką. Dokładnie rozmieszaną mieszankę wlewamy do gotującego się w garnku mleka.

Gotujemy cały czas, mieszając do momentu powstania gęstego i gładkiego budyniu. Kiedy już osiągniemy idealną konsystencję, odstawiamy garnek do wystygnięcia. W tym czasie miksujemy masło na puch. Następnie dodajemy stopniowo nasz wystudzony budyń, cały czas miksując powstałą masę.

Formę o wymiarach około 21x32 cm wykładamy papierem do pieczenia i zaczynamy kłaść pierwszą warstwę herbatników. Następnie smarujemy je połową przygotowanej masy i ponownie kładziemy kolejną warstwę herbatników. Pozostałą część masy wykładamy na wierzch i wykładamy na niej biszkopty.

Warto przeciąć biszkopty na pół i ułożyć je przeciętą stroną na budyniu w pionie. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie polewy.

Wodę gotujemy w garnku razem z masłem oraz cukrem i mieszamy do momentu rozpuszczenia się go. Następnie dodajemy mleko w proszku i ponownie mieszamy. Powstałą masę dzielimy na dwa naczynia i do jednego dodajemy kakao, a do drugiego łyżkę mleka w proszku.

Naprzemiennie polewamy nasze ciasto od góry dwoma rodzajami polewy. Należy pamiętać, że bardzo szybko zastygają, a dodatkowo po ich nałożeniu należy wstawić ciasto ponownie do lodówki na dalsze chłodzenie. Życzymy smacznego.

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z filmu CIASTO GÓRA LODOWA - NAJLEPSZY PRZEPIS NA CIASTO BEZ PIECZENIA na kanale Przepisy Joli na platformie YouTube.

Hit prosto ze Szwecji. Kiszone śledzie zaskakują smakiemHit prosto ze Szwecji. Kiszone śledzie zaskakują smakiemCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Media obiegła smutna wiadomość. Nie żyje polski piosenkarz, fani pogrążyli się w żałobie
  2. Pilny komunikat ZUS. Płatnicy powinni się pospieszyć. Wnioski tylko do poniedziałku
  3. Niebywałe doniesienia naukowców o popularnym warzywie. Nie do uwierzenia, powinniśmy jeść je codziennie
  4. Jesz je na śniadanie, pewnie podajesz też swojemu dziecku. Specjaliści nie mają złudzeń, popełniamy wielki błąd
  5. Ideał dla dużych i małych fanów słodkości. Ciasto bez pieczenia Kinder Country wygra z innymi deserami
  6. Tragedia. Stracił owczarka z oczu tylko na chwilę. Gdy po godzinach poszukiwań wreszcie go znalazł, było już za późno
  7. Rolnik właśnie miał zakończyć pracę. Niestety, wtedy doszło do najgorszego

Źródło: domowysmakjedzenia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł