

13 Sierpnia 2020
Rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe. Wymarzony deser dla całej rodziny
Ciasto czekoladowe jest strzałem w dziesiątkę na każdym rodzinnym przyjęciu. Chyba nie ma osoby, która nie kochałaby czekolady, a w połączeniu z pysznymi owocami podbicie kubków smakowych gości jest gwarantowane. Ten przepis trze wypróbować.
Ciasto czekoladowe z pysznym musem i malinami nie może się nie udać. Przepis nie jest skomplikowany, a nawet kulinarny amator wykona jest z łatwością. Efekt jak z najlepszej cukierki gwarantowany. Gdy tylko to rozpływające się w ustach, puszyste ciasto trafi na stół - cała blaszka zniknie szybciej niż się pojawiła. Najlepiej mieć drugą sztukę w zanadrzu. Czekoladowy smakołyk rewelacyjnie prezentuje się na talerzu, więc nawet najbardziej wymagające oko deserowego smakosza będzie ucieszone. Prawdziwa uczta dla zmysłów!
Ciasto czekoladowe - proste i efektowne
Popołudniowy odpoczynek? Tylko z pysznym, czekoladowym ciastem. Rodzina nie będzie posiadać się z radości, gdy trafi na stół. Pyszna kompozycja przyciągnie uwagę wszystkich. Niesamowicie prosty przepis wykonasz bez trudu, wystarczy trzymać się kilku wskazówek. To ciasto zawsze się udaje, więc do dzieła.
Dzisiaj grzeje:
- Edyta Górniak jest przeszczęśliwa. Gratulacje płyną z całej Polski, nikt nie miał pojęcia
- Z żałosnej kwoty emerytury prowadzącego Familiady, nie stać na utrzymanie auta i domu. Gwiazdor ma niebywałe podejście do jedzenia
- Jeden z popularniejszych banków w tarapatach. Niemal 400 spraw w sądzie
Potrzebujesz:
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 330 ml mleka
- 1 łyżka octu
- 80 ml rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 250 gram mąki
- 3 łyżki kakao gorzkiego
- 200 gram cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- do musu: 175 gram czekolady gorzkiej i 240 ml śmietany kremówki
- do ozdoby: owoce sezonowe
Mleko mieszamy z octem i dostawiamy na kwadrans. W wysokiej misce łączymy suche składniki - najlepiej przesiewając przez sitko. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z z masłem i ekstraktem waniliowym. Ostudzoną czekoladę łączymy z mlekiem, a następnie wcześniej połączonymi suchymi składnikami. Mieszamy dokładnie, aż powstanie jednorodna masa. Masę przelewamy do kwadratowej formy o wymiarach 20x20 cm i pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Mus tworzymy poprzez rozpuszczenie czekolady w 100 ml śmietany. Następnie masę należy schłodzić. W międzyczasie pozostałą śmietanę ubijamy na sztywną pianę, do której delikatnym strumieniem dolewamy rozpuszczoną czekoladę - miksujemy je razem na małych obrotach. Mus wykładamy na lekko wystudzone ciasto. Podajemy z malinami bądź innymi owocami sezonowymi. Prawdziwa pycha.
Najlepsze newsy:
- Zamknij i zasłoń okna, nie wychodź z domu nieprzygotowany. Sytuacja da w kość tysiącom Polek i Polaków
- Dramatyczne informacje znad polskiego morza. Padł rekord, sytuacja wygląda źle
- Niebywała decyzja Biedronki, zrobimy nocne zakupy. Podstawowe produkty kupimy za półdarmo
- Mało kto zwraca uwagę na 3 szczegóły podczas kiszenia ogórków. A szkoda, bo wiele od nich zależy
- Ostrzeżenie dla wszystkich. Polacy masowo kupują niebezpieczny produkt
- Miss Polski i jej chłopak pod kocem, obok Justyna Żyła. Internauci nie zostawili na niej suchej nitki (FOTO)
Źródło: Przyslijprzepis.pl
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Koniecznie obejrzyj nieziemsko pysny i prosty przepis na przepyszny posiłek!
Następny artykuł