Ciasto drożdżoweyoutube / kanał: kulinarne przygody / kadr z materiału

Najczęściej popełniane błędy podczas pieczenia ciasta drożdżowego. Mogą wiele kosztować

Ciasto drożdżowe bywa bardzo podstępne. Wielu uważa, że stworzenie go idealnie to prawdziwa sztuka, dostępna tylko dla nielicznych. Jeśli twoje ciasto wychodzi suche, niskie i nieapetyczne - pewnie popełniasz jeden z tych błędów. Gdy je poznasz, następne ciasto będzie pyszne jak u babci.

Ciasto drożdżowe stanowi podstawę wielu rewelacyjnych wypieków. Idealne ciasto powinni być puszyste jak chmurka, lekko słodkie i wyrośnięte. Najlepiej też, aby skórka była pięknie złota. Stworzenie takiego arcydzieła dla niektórych jest piekielnie trudne. Jednak okazuje się, że wystarczy odrobina samozaparcia i uważne stosowanie się do kilku ważnych zasad, a ciasto nie ma prawa się nie udać. Jeśli opanujemy te podstawy otworzy się przed nami świat domowych placków, pączków, chlebów i rogalików. Sprawdź jakie błędy stoją tobie na przeszkodzie ku tym pysznościom.

Ważne, niestety. Nagły komunikat z GIS ws. weselWażne, niestety. Nagły komunikat z GIS ws. weselCzytaj dalej

Ciasto drożdżowe marzeń - prostsze niż myślisz

Wiele osób ma problem z konceptem pieczenia słodkości ze względu na pozorną trudność tego zajęcia. Nawet najbardziej zapaleni smakosze wolą przyrządzanie zup, sosów czy dań głównych, w których proporcje i dokładnie odmierzanie wszystkich składników nie mają takiego znaczenia. Jeśli chodzi o wypieki, każdy etap przygotowania i ilość użytych materiałów są decydujące dla efektu końcowego. Dlatego tak łatwo popełnić szereg podstawowych błędów, które psują nasze ciasto drożdżowe.

Dzisiaj grzeje:

  1. Łukasz Szumowski: „Będą większe obostrzenia”. Minister tłumaczy gdzie i dla kogo, wielu Polaków będzie zdruzgotanych
  2. Sprzedaje pamiątki w Kołobrzegu. Turyści potraktowali ją okropnie, skandal i wstyd
  3. Zakaz seniorów na weselach? Szykują się nowe wytyczne

Podstawą każdego ciasta drożdżowego są drożdże. Najczęściej po zakupie przechowujemy je w lodówce, jednak przed użyciem należy je wyjąć, aby nabrały temperatury pokojowej. W przeciwnym razie ciasto może nie urosnąć tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Przed użyciem sprawdzajmy zawsze czy są zdatne do spożycia, świeże drożdże mają jasnobrązową barwę i przyjemny, orzechowy zapach oraz są elastyczne w dotyku.

Istotna jest także temperatura mleka, którego użyjemy do zaczynu. Optymalna dla świeżysz drożdży to 35 stopni, a dla suchych - 45 stopni. Do ciasta nie powinniśmy używać margaryny. Nie zawsze oszczędność popłaca, a na pewno nie podczas pieczenia. Do wypieków używajmy dobrej jakości masła, które nada mu przyjemny, aksamitny smak. Masło musimy najpierw podgrzać, a następnie wystudzić. Nie dodawajmy go gdy jest nadal ciepłe - ciasto będzie do niczego.

Sztuczne słodziki to najgorszy wróg idealnego ciasta drożdżowego. Ich dodanie może zaburzyć proces wzrostu i zamiast puszystego ciasto otrzymamy smutny, płaski placek. Drożdże najlepiej czują się w towarzystwie pospolitego cukru, ewentualnie miodu czy melasy. Podobnie ważna jest kwestia soli. Jest ono często niezbędne do ciasta. Wiele z nas dodaje je za szybko i ciasto opada. Dzieje się tak ponieważ drożdże mogą być zabite przez sól. Dlatego dodawajmy ją dopiero na koniec - nigdy do zaczynu.

Nawet jeśli zastosowaliśmy się do wszystkich wytycznych, a ciasto opadło, przyczyną może być nasza niecierpliwość. Pod żadnym pozorem nie otwierajmy piekarnika podczas pieczenia, ciasto drożdżowe wytracając gwałtownie temperaturę może zamienić się w zakalec. Gdy już opanujemy te zasady warto zabrać się za przygotowanie pysznego deseru, my polecamy ten z kanału Kulinarne przygody dostępny na platformie Youtube.

Najlepsze newsy:

  1. Wiemy, kto może zastąpić Kingę Rusin w Dzień dobry TVN. Jedno z największych nazwisk
  2. Szumowski wyjawił, gdzie zaostrzą restrykcje. Dotyczy tysięcy Polaków
  3. Awantura w Biedronce pań 60+. Wściekła złapała za ziemniaka, maseczkę miała źle założoną
  4. Niestety, napłynęły niepokojące wieści z jednej z Biedronek. Ważny komunikat dla klientów
  5. Porażające sceny w McDonaldzie pod Warszawą. Ludzie byli roztrzęsieni
  6. Gdy wyszło na jaw, z kim spokrewniony jest Kamil Stoch, odebrało nam mowę. Nikt nawet nie zdawał sobie sprawy

Źródło: wedrowkipokuchni.com.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł