Ciasto drożdżowe zachwycające prostotą wykonania oraz bogactwem smakupublicdomainpictures.net/Petr Kratochvil

Dostała od koleżanki przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Już nie chce robić inaczej

Ciasto drożdżowe tradycyjnie wymaga dość długiego wyrabiania, które pozwala wytworzyć odpowiednie wiązania glutenowe. Internautka dostała od swojej koleżanki Eli przepis na ciasto drożdżowe, które nie wymaga tego żmudnego procesu. Od tego momentu nigdy nie wróciła do pieczenia zwykłego ciasta.

Ciasto drożdżowe jest smacznym deserem, jednak wielu domorosłych kucharzy odstrasza konieczność długiego i ciężkiego ugniatania. Dlatego o wiele częściej praktykuje się kupienie gotowego ciasta, które jednak nie smakuje tak dobrze jak domowe. W dodatku nie możemy być pewni co dokładnie znajduje się w jego składzie, dlatego dzielimy się z wami przepisem na ciasto bez konieczności ugniatania.

40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladłCzytaj dalej

Ciasto drożdżowe, na które nie trzeba poświęcać wiele pracy

Zapewniamy, że pomimo braku zagniatania ciasto wychodzi wyjątkowo delikatne i puszyste. Sukces polega na specyficznym połączeniu mąki z mokrymi składnikami. Kiedy zmieszamy płynne składniki wysypujemy na ich wierzch przesianą mąkę, lecz nie łączymy jej z resztą. Odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia i dopiero wtedy dokładnie mieszamy. Ciasto dzięki temu wyrośnie i będzie pyszne oraz puszyste.

Składniki:

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • saszetka cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

    1. Do dużej miski wlej ciepłe mleko, jajka, cukier, cukier wanilinowy, drożdże oraz olej. Wymieszaj całość dokładnie tak, aby składniki się połączyły.
    2. Następnie wsyp do miski przesiana mąkę, lecz nie mieszaj jej z płynem. Odstaw pod przykryciem na mniej więcej 2 godziny do ciepłego miejsca.
    3. Po 2 godzinach dokładnie wymieszaj mąkę z reszta składników. Przelej masę do natłuszczonych foremek.
    4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 40 minut.

Do środka ciasta można dodać kandyzowane owoce, rodzynki lub to co akurat jest w sezonie. Jeśli wrzucamy do środka świeże owoce najlepiej jest wybrać takie, które puszczają najmniej soku.

Najlepsze newsy:

  1. Policja wnioskuje o karę za pogrzeb Piotra Woźniaka-Staraka. Odbył się zgodnie z wolą rodziny
  2. Wielkie poszukiwania w Świnoujściu. Podali warunki, władze przystąpiły do działania
  3. Pokroiła rzodkiewkę i ogórki, ale dopiero po dodaniu 3. składnika surówka zachwyciła smakiem. Idealna do mięsa i na upalne dni
  4. Sprawdzili, w którym sklepie najtaniej kupisz podstawowe produkty. Będziesz zaskoczony, Biedronka dopiero na 3. miejscu
  5. Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich obłędnie chrupiące krokiety, rodzina będzie zachwycona
  6. Nie żyje wybitna postać polskiego sportu. Był pięciokrotnym mistrzem kraju

Źródło: mojeciacho.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł