Ciasto drożdżowepixabay.com/MrGajowy3

1 trick sprawi, że ciasto drożdżowe będzie idealnie puszyste. Nie będziesz chciała robić inaczej

Ciasto drożdżowe jest wielkim przysmakiem. Co zrobić aby było ono idealnie puszyste? Odpowiedź jest bardzo prosta, wystarczy skorzystać z jednego prostego tricku. Efekty są zadziwiające. Już nigdy nie będziesz chciała robić inaczej ciasta drożdżowego i chętnie podzielisz się przepisem i trickiem ze swoimi bliskimi.

Ciasto drożdżowe jest wspaniałą propozycją na deser. Ile osób, tyle przepis na ten pyszny smakołyk. Co zrobić aby było ono idealnie puszyste? Okazuje się, że niestety dobry i sprawdzony przepis jest tylko połową sukcesu. Warto skorzystać ze sprytnego tricku, który sprawi, że będziemy cieszyć się idealnie puszystym ciastem drożdżowym. Chodzi o drobne detale, które mają jednak ogromne znaczenie.

Na pewno zatrzymasz się przed półką w Biedronce. 3 ukochane produkty Polaków po 3 złNa pewno zatrzymasz się przed półką w Biedronce. 3 ukochane produkty Polaków po 3 złCzytaj dalej

Ciasto drożdżowe - po pierwsze wystrzegaj się rażących błędów

Ciasto drożdżowe, które zachwyca smakiem jest marzeniem wielu osób. Jego sekret tkwi w kilku detalach. Przede wszystkim należy wystrzegać się rażących błędów. Nasze wymarzone ciasto drożdżowepo upieczeniu stanie się zakalcem, jeśli użyjemy do niego za dużo niepotrzebnych dodatków (np. cukru) lub gdy temperatura, w której je pieczemy jest za niska lub za wysoka. Czasem ciasto drożdżowe niestety pęka Dzieje się tak, gdy za szybko włożymy je do piekarnika. Natomiast, ciasto drożdżowe jest za kwaśne, jeśli urosło za szybko w bardzo ciepłym miejscu lub bardzo długo rosło. Jak się okazuje upieczenie tego przysmaku nie należy do najprostszych kulinarnych czynności. Co wpływa na jego puszystość? Znowu ważne są detale. Pomocny może okazać się jeden prosty trick.

Dzisiaj grzeje:

  1. Ziemniaki wrzucasz do zimnej wody czy na wrzątek? Prawie wszyscy popełniają fatalny błąd
  2. Nie żyje, nie było szans. Tragiczna wiadomość obiegła Polskę, wszystko na turystycznym Pomorzu
  3. Smutne doniesienia o żonie Zenka Martyniuka. A jeszcze niedawno para mówiła o diecie i pokazywała imponującą kuchnię

Ciasto drożdżowe - co zrobić, aby było ono puszyste? Pomocny jest jeden prosty trick

Ciasto drożdżowe nie należy do najprostszych deserów. Jego sekret tkwi w kilku detalach. Jeśli chcemy aby było ono idealnie puszyste, musimy przede wszystkim unikać dwóch rażących błędów. Po pierwsze, nie możemy dopuścić do tego by ciasto drożdżowe wyrosło za szybko w zbyt wysokiej temperaturze. Nie możemy też dodać do niego zbyt dużej ilości mąki. Warto skorzystać też z pewnego tricku. Okazuje się, że sekret puszystości ciasta drożdżowego, tkwi w jakości jego najważniejszego składnika, czyli drożdży. Nie mogą być one twarde, suche i popękane. Tylko świeże drożdże, zapewnią ciasto idealną puszystość. Jak sprawdzić ich jakość? Wystarczy, je pokruszyć i wrzucić do szklanki z zimną wodą. Jeśli z niej wypłyną, to oznacza że są dobre i nadają się do spożycia, a jeśli niestety zatoną, to znak, że nie są już wystarczająco świeże. Pamiętając o wspomnianym detalu oraz wystrzegając się wyżej wymienionych błędów, nasze ciasto drożdżowe będzie zachwycać swoją puszystością.

Była żona Michała Wiśniewskiego jest nieuleczalnie chora. Diagnozę usłyszała będąc w ciąży, teraz musi przestrzegać rygorystycznej dietyByła żona Michała Wiśniewskiego jest nieuleczalnie chora. Diagnozę usłyszała będąc w ciąży, teraz musi przestrzegać rygorystycznej dietyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nagłe oświadczenie Biedronki. Sieć ostrzega klientów, oszustwo na ogromną skalę
  2. Zmiana jest bardzo niepozorna. Pojawia się w naszym ciele, jeśli przeszliśmy zakażenie wirusem bezobjawowo
  3. Najlepsze, najszybsze, najpyszniejsze ciasto bez pieczenia. Nie da się opisać smaku, jest boskie
  4. Obłędne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Farsz skrywa sekretny składnik
  5. Nie żyją, Lasy Państwowe wydały komunikat ostrzegawczy. Podczas grzybobrania uważaj
  6. Kalina Jędrusik gwiazdą PRL-u. Czym zasłynęła polska Marilyn Monroe?

Źródło: Wędrowkipokuchni.com.pl/ Kobieta.interia.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł