Tradycyjne ciasto drożdżowePixabay / congerdesign

Tradycyjny przepis na idealne ciasto drożdżowe. Jest przekazywany z pokolenia na pokolenie

Ciasto drożdżowe jest prawdziwą klasyką wśród słodkich wypieków. Niejednokrotnie mogliśmy przekonać się o tym, że jego najróżniejsze warianty potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Jednak najlepiej sprawdzają się tradycyjne przepisy. Ten właśnie do takich należy.

Nie da się ukryć, że ciasto drożdżowe jest smakołykiem, któremu ciężko się oprzeć. Ten tradycyjny przepis sprawi, że za każdym razem wyjdzie Ci idealnie. Receptura była przekazywana z pokolenia na pokolenia i nikogo jeszcze nie rozczarowała.

Przed chwilą Biedronka wydała nagły komunikat. Sieć ostrzega wszystkich klientówPrzed chwilą Biedronka wydała nagły komunikat. Sieć ostrzega wszystkich klientówCzytaj dalej

Tradycyjne ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe możemy przygotować na różne sposoby, jednak nie od dziś wiadomo, że najlepiej sprawdza się w tradycyjnym wariancie. Już teraz wypróbuj tą wielopokoleniową recepturę. Jakie składniki będą nam potrzebne do wykonania tego smakowitego ciasta?

  • 1 kg mąki
  • 4 jaja
  • 250 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 100 g drożdży
  • 150 g masła
  • cukier waniliowy

Dzisiaj grzeje:

  1. Polska dostała natychmiastowe wezwanie. Cały świat czeka na reakcję
  2. Nigdy nie łącz ogórka z 1 składnikiem. Skutki są gorsze, niż może nam się wydawać
  3. Ogromny błąd służb sanitarnych. Chodzi o 230 tys. testów na koronawirusa

Smakowite ciasto drożdżowe według przepisu przekazywanego od pokoleń

Wykonując ciasto drożdżowe należy rozpocząć od przygotowania rozczynu. W tym celu rozcieramy w garnku drożdże razem z niewielką ilością cukru i mleka. Przysypujemy tą mieszankę mąką i oczekujemy aż wyrośnie. Pozostałą część mleka mieszamy z cukrem, masłem i cukrem waniliowym. Podgrzewamy tak, aby uzyskać jednolitą ciecz. Zdejmujemy z ognia do wystygnięcia.

Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, całym jajkiem i trzema żółtkami. Wzbogacamy wszystko o gotowy rozczyn. Ciasto drożdżowe wyrabiamy dodając stopniowo wcześniej przygotowane mleko. Cała czynność powinna trwać około godziny. Będzie gotowe, kiedy nie będzie kleiło się do dłoni. Odstawiamy je w misce do wyrośnięcia. Foremkę smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Powinno jeszcze raz wyrosnąć. Pieczemy je do momentu, w którym patyczek do testowania będzie suchy. Nie pozostaje nic innego jak wypróbować ten tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe w praktyce.

Ogórek jest niezastąpiony w upały. Mało kto wie o 1 piorunująco skutecznym zastosowaniuOgórek jest niezastąpiony w upały. Mało kto wie o 1 piorunująco skutecznym zastosowaniuCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Protest w samym centrum Warszawy, manifestujący ruszyli pod Sejm. "Mają dość"
  2. WizzAir pilnie poszukuje pasażerów lotu z Polski. Na pokładzie był zakażony
  3. W trybie pilnym podjęto decyzję o zamknięciu Biedronki nad morzem. Pojawiło się poważne zagrożenie, sieć wydała komunikat
  4. Awantura w Biedronce pań 60+. Wściekła złapała za ziemniaka, maseczkę miała źle założoną
  5. Uwielbiany aktor z "Rancza" od kilku miesięcy nie wychodzi z domu, nawet na zakupy. Ma dość, padły niezwykle smutne słowa
  6. Wojciech Szczęsny krytykowany po meczu Ligi Mistrzów. "Został ośmieszony"

Źródło: Gazeta Krakowska

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł