Ciasto drożdżowe z rabarbaremyoutube - Orchideli

Babcia miała niezawodny sposób na wilgotne i kruche ciasto drożdżowe z owocami. Korzystają z niego kolejne pokolenia, zawsze się udaje

Ciasto drożdżowe to smak beztroskiego dzieciństwa. Choć dla niektórych ciasto drożdżowe wydaje się być wyzwaniem, w rzeczywistości wystarczy trzymać prostych zasad by za każdym razem przypominało wypieki ukochanej babci.

Ciasto drożdżowe to pyszny dodatek do szklanki schłodzonego mleka. W zamierzeniu powinno być zarówno puszyste jak i delikatnie wilgotne. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt suche, będziemy mieli wrażenie, że jemy wióry, a nie o to chodzi w pysznym deserze. Najlepsze jest to, że gdy już opanujemy podstawowy przepis na ciasto drożdżowe, otwiera się przed nami całe mnóstwo możliwości do tworzenia zupełnie nowych połączeń smakowych.

Starła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotąStarła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotąCzytaj dalej

Ciasto drożdżowe - tradycja na talerzu

Nasze babcie miały zdecydowanie więcej cierpliwości do gotowania niż my. Dlatego to właśnie za ich czasów powstawały najpyszniejsze kompozycje, które nie straciły ani trochę na aktualności oraz zachwycają kolejne pokolenia. Przed wami przepis pokazany na kanale YT Orchideli, który pod dziesięcioleci smakuje równie wspaniale.

Dzisiaj grzeje:

Potrzebujesz:

  • 50 gram drożdży
  • 220 ml ciepłego mleka - nie może być zbyt gorące
  • 4 jajka
  • 600 gram mąki pszennej typ 500
  • 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 125 gram masła
  • 0,5 kg rabarbaru - bądź innych ulubionych owoców
  • składniki na kruszonkę: pół kostki margaryny, pół szklanki cukru i szklanka mąki

Z drożdży tworzymy zaczyn: rozkruszamy je, dosypujemy łyżkę cukru oraz zalewamy mlekiem. Odstawiamy to wyrośnięcia na około 15, wtedy powinny być porządnie napęczniałe. Dodajemy resztę składników: jajka, mąkę, cukier i masło. Wszystko ze sobą zagniatamy na gładką masę. Ciasto nakrywamy ściereczką kuchenną i czekamy ok 40 min aż wyrośnie. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę rabarbar i zalewamy go wrzątkiem. Również pozostawiamy na ok. 40 min. Wylewamy wodę, w której stoi rabarbar i lekko oprószamy go cukrem pudrem. Kruszonkę tworzymy poprzez zagniecenie ze sobą składników. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przekładamy ciasto do natłuszczonej blaszki i pieczemy przez 40 minut. Najlepiej, by czas pieczenia nie był dłuższy, aby ciasto nie wyschło.

Najlepsze newsy:

  1. Naprawdę się tak ubrał. Członek komisji wyborczej odwołany w natychmiastowym trybie
  2. Byli zdruzgotani, gdy zobaczyli plażę w Gdańsku. Turyści nie mają wstydu. Ręce opadają
  3. Uwielbiana surówka z KFC jest wyjątkowo prosta do zrobienia w domu. Najważniejszym składnikiem jest kapusta
  4. Niezawodny sposób szefa kuchni na gęsty i odżywczy rosół. Wystarczy wlać 1 nieoczywisty składnik
  5. Wrzuciła do małosolnych nietypowy składnik. Wszyscy poprosili o przepis
  6. Wielki pokaz patriotyzmu Justyny Kowalczyk. Opowiedziała, ile jechała na wybory, wielkie brawa

Źródło: katarzynarzepecka.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł