Ciasto drożdżowe wyrośnie, jeśli unikniemy częstych błędów.pixabay/krzys16

Niewybaczalne błędy podczas pieczenia ciasta drożdżowego. Przez nie ciasto nie rośnie

Ciasto drożdżowe uchodzi za dość trudne do upieczenia ze względu na wiele możliwych błędów, jakie możemy popełnić podczas jego przygotowania. Bardzo często skutkują one tym, że ciasto nie wyrasta. Warto wiedzieć, czego warto unikać, by ciasto drożdżowe zawsze było puszyste i pyszne.

Ciasto drożdżowe bywa czasem kłopotliwe, zwłaszcza gdy słodkie wypieki nie są jeszcze naszą specjalnością. Nawet doświadczeni cukiernicy mają jednak czasem problem z tym, że ciasto nie wyrasta. Zwykle dopiero lata praktyki pozwalają nam wyciągnąć wnioski z poprzednich porażek kulinarnych. Możemy też jednak poznać najczęstsze błędy w przygotowaniu wypieku, przez które ciasto nie wyrasta.

Nie do pomyślenia, Polaków zamurowało. Komunikat meteorologów nie mieści się w głowie, oszałamiające doniesienia dla grzybiarzyNie do pomyślenia, Polaków zamurowało. Komunikat meteorologów nie mieści się w głowie, oszałamiające doniesienia dla grzybiarzyCzytaj dalej

Ciasto drożdżowe - czemu nie rośnie?

Ciasto drożdżowe powinno być przede wszystkim lekkie, puszyste i delikatne. Czasem jednak okazuje się, że pomimo ścisłego trzymania się przepisu, masa nie zwiększa swojej objętości. Okazuje się, że wiele czynników wpływa na to, czy przygotujemy odpowiedni rozczyn. Nie bez znaczenia są chociażby jakość drożdży, temperatura składników i otoczenia oraz właściwe proporcje składników. Bez zadbania o nie, jesteśmy o krok od kulinarnej katastrofy w postaci niewyrośniętego i twardego ciasta.

Dzisiaj grzeje:

  1. Na noc włóż liść laurowy do cukiernicy i posyp solą kuchenkę. Rano oniemiejesz z zachwytu
  2. ZUS przygotował prezent dla emerytów, chociaż wielu o nim nie pamięta. Możesz zyskać dużo więcej pieniędzy

Przede wszystkim do ciasta drożdżowego powinniśmy używać wyłącznie świeżych drożdży. Ważna jest oczywiście data przydatności produktu, ale nie bez znaczenia jest też ich wygląd. Drożdże powinny zachęcać nas lekko orzechowym zapachem, być jasnobeżowe, elastyczne. Gdy będą brązowe i kruche, a do tego pojawi się na nim nalot, prawdopodobnie są stare. Kolejną kwestią jest temperatura mleka - zbyt zimne oczywiście spowolni fermentację, ale zbyt gorące może ją zahamować. Dodatkowo nie warto przesadzać z dodatkiem cukru do rozczynu oraz zadbać o to, by drożdże nie miały bezpośredniego kontaktu z solą. Ostatnią kwestią jest także temperatura otoczenia, w którym ciasto wyrasta - powinna wynosić 25-30 stopni.

Rodowicz narzeka, że nie stać jej na wakacje i nowe ubrania. Ma 3000 m2 lasu, nie może zrezygnować z diety pudełkowejRodowicz narzeka, że nie stać jej na wakacje i nowe ubrania. Ma 3000 m2 lasu, nie może zrezygnować z diety pudełkowejCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Kolejny podatek ze srogą podwyżką od przyszłego roku. Mało kto ma szansę uniknąć opłaty
  2. Moczyła nogi w wodzie z musztardą. Efekty okazały się zaskakujące
  3. Przed snem wypij szklankę wody z dodatkiem cytryny i 1 sekretnym składnikiem. Efekty poczujesz zaraz po obudzeniu
  4. Nie tak miało być, Zenek Martyniuk przeżywa dramat. A jeszcze niedawno pokazywał luksusową kuchnię i opowiadał o nowej diecie
  5. Rodowicz narzeka, że nie stać jej na wakacje i nowe ubrania. Ma 3000 m2 lasu, nie może zrezygnować z diety pudełkowej
  6. Odnaleźli list do Anny Jantar w szczątkach samolotu. Napisał go jej ukochany

Źródło: smaczny.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł