Ciasto drożdżowePixabay / Emilia_Baczynska

Najczęstsze błędy podczas pieczenia ciasta drożdżowego. Nigdy ich nie popełniaj, a unikniesz kulinarnej wpadki

Ciasto drożdżowe nie jest tak proste w przyrządzeniu, jak może nam się wydawać. Jego sekret tkwi w odpowiednim przepisie oraz unikaniu błędów. Poniżej zebraliśmy kilka najczęstszych błędów podczas pieczenia drożdżowego przysmaku. Unikaj ich, a nigdy w twojej kuchni nie dojdzie do kulinarnej katastrofy.

Ciasto drożdżowe nie należy do prostych dań. Czasem musi minąć sporo czasu, aby znaleźć na niego odpowiedni patent. Poniżej przedstawiamy listę najczęściej popełnianych błędów podczas przygotowywania smakołyku. Lepiej ich unikać. Wtedy, będziemy cieszyć się obłędnie pysznym ciastem.

Najtańszą sałatkę z 3 składników robi się w 3 minuty. Zastąp nią obiad, będziesz wniebowziętyNajtańszą sałatkę z 3 składników robi się w 3 minuty. Zastąp nią obiad, będziesz wniebowziętyCzytaj dalej

Ciasto drożdżowe - najczęstsze błędy podczas pieczenia

Jakie są najczęstsze problemy z ciastem drożdżowym? Sporo osób narzeka, że jego skórka kruszy się tuż po jego upieczeniu. Jak temu zaradzić? Jeśli twoje ciasto drożdżowe jest zbyt kruche, to znak, że za krótko wyrabiałaś ciasto, dodałaś do niego zbyt wiele mąki oraz (prawdopodobnie) nastawiłaś za niską temperaturę w piekarniku. Często ciasto drożdżowe ma kwaśny smak. To znak, że rosło za długo w zbyt ciepłym miejscu. Wiele osób skarży się również na sytuację, w której ciasto drożdżowe nie chce w ogóle urosnąć. Co robić? Śpieszymy z odpowiedzią.

Dzisiaj grzeje:

  1. Owiń czosnek chusteczką i włóż na noc do ucha. Już po 15 minutach poczujesz oszałamiający efekt
  2. Wprowadzono stan alarmowy, część Polaków zagrożona. Sytuacja ciągle się pogarsza, lepiej nie wychodzić z domów
  3. Najprostszy, najszybszy, najpyszniejszy, najtańszy przepis na pieczenie chleba domowego. Mięciutki w środku z niebywale chrupiącą skórką

Ciasto drożdżowe nie chce rosnąć? Prawdopodobnie popełniłeś jeden częstych błędów. Miejsce, w którym ciasto ma urosnąć jest zbyt zimne lub użyłaś do jego wypieku starych drożdży. Pamiętaj też, aby przenigdy nie mrozić drożdży. Obniża to ich świeżość. Nie zapomnij nigdy dobrze wymieszać i wyrobić ciasto drożdżowe oraz dobrze natłuścić miskę, w której rośnie. Gdy popełnisz błąd, na cieście drożdżowym mogą pojawić się niepożądane ciemne smugi. Dbaj o to by ciasto drożdżowe nigdy nie zostało zbyt długo w foremce po pieczeniu. Może to sprawić, że pojawią się na nim dziury. Zwróć także uwagę na odpowiednią blachę. Zbyt duża (w porównaniu do piekarnika) może powodować niewystarczającą cyrkulację powietrza, co spowoduje, że ciasto drożdżowe nie zarumieni się podczas pieczenia.

źródło: mojewypieki.com

Media dotarły do przecieku z nocnej narady w MZ ws. ukrytego celu godzin dla seniorów. Ujawniły prawdęMedia dotarły do przecieku z nocnej narady w MZ ws. ukrytego celu godzin dla seniorów. Ujawniły prawdęCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Czternastka nie dla każdego seniora. Blisko 1 mln emerytów nie zobaczy ani złotówki
  2. Niektóre choroby zwiększają ryzyko cięższego przebiegu COVID-19. Cierpi na nie tysiące Polaków
  3. Domowy syrop na kaszel z buraków ma piorunujące działanie. Dolegliwości znikają w kilka chwil
  4. Niesamowite działanie oleju z liści laurowych. Poznasz je i od razu pobiegniesz do sklepu
  5. Najlepsza surówka do obiadu, obłędne połączenie marchewki ze słodkim owocem. Moc witamin doda ci sił
  6. Znaleźli listy miłosne sprzed lat. Przedstawiają ważnego Polaka w zupełnie innym świetle, szczegóły zdumiewają

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł