Ciasto drożdżowe z ekspresowego przepisu smakuje obłędnie.screen z kanału Kulinarna Wiola/Youtube

Ekspresowy przepis na ciasto drożdżowe. Robi się praktycznie samo

Ciasto drożdżowe uchodzi za jeden z największych przysmaków niemal wszystkich wielbicieli słodkości. Wszyscy smakosze doskonale wiedzą, że nie jest ono zbyt proste w przygotowaniu. Na szczęście w sieci znaleźliśmy przepis na nieco uproszczone ciasto drożdżowe, które będzie gotowe już po chwili.

Ciasto drożdżowe z owocami smakuje teraz najlepiej. Nie każdy jednak ma czas na przygotowanie go według klasycznej receptury. Wypiek bywa też dość trudny, dlatego początkujący kucharze czasem są niemiło zaskoczeni, że pomimo postępowania według przepisu ciasto nie wyrasta. Zabiegani i mniej doświadczeni w kuchni miłośnicy słodkości mogą jednak skusić się na ekspresowe ciasto drożdżowe.

Fatalne informacje dla wielbicieli grzybów. Niestety potwierdzili najgorsze obawyFatalne informacje dla wielbicieli grzybów. Niestety potwierdzili najgorsze obawyCzytaj dalej

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania zrobisz dużo szybciej niż klasyczny wypiek

Ciasto drożdżowe zwykle wymaga od nas dużej dozy cierpliwości i sporego doświadczenia, by podczas jego przygotowania łatwo popełnić wiele błędów. Na szczęście wypiek można też zrobić dużo szybciej, jeśli posłużymy się uproszczonym przepisem. Drożdżowe ma wówczas równie zachwycający smak i jest niesamowicie puszyste, a do tego jest tak proste, że poradzą z nim sobie nawet początkujący kucharze. Bardzo podobne ciasto przygotowano na kanale Kulinarna Wiola na YouTubie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wprowadzają trzeci poziom ostrzeżenia w Polsce. Ważna wiadomość dla wszystkich, szczególnie planujących podróże
  2. Nie żyje legenda Gdańska. Nikt się nie spodziewał. Mieszkańcy Trójmiasta pogrążeni w żałobie. Turyści i fani już szykują się na pogrzeb

Składniki:

  • 4 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • szklanka oleju,
  • 100 g drożdży,
  • szczypta soli,
  • szklanka mleka,
  • szklanka cukru,
  • śliwki lub inne sezonowe owoce,
  • 3/4 buteleczki olejku cytrynowego,
  • 100 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła.

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiewamy 2 szklanki mąki i dodajemy do nich pokruszone drożdże. Podgrzewamy mleko i dolewamy je do miski. Jajka ubijamy z cukrem i olejkiem cytrynowym, a następnie wlewamy je do reszty składników. Do miski dosypujemy pozostałe 2 szklanki mąki i szczyptę soli. Nie musimy zagniatać ciasta ani wyrabiać go tak jak klasycznego drożdżowego. Odstawiamy je na ok. 40 min, aż drożdże wypłyną na wierzch. Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę - mieszamy wszystkie składniki aż do niezupełnie gładkiej konsystencji. Do ciasta dolewamy szklankę oleju i dopiero na tym etapie dokładnie mieszamy masę. Wylewamy ją na blachę, na wierzchu układamy owoce i kruszonkę. Pieczemy ok. 40 min w 190°C. Odstawiamy na chwilę do wystudzenia.

Anna mucha spotyka się z synem gwiazdora Anna mucha spotyka się z synem gwiazdora "Rancza". Mało kto zna 1 fakt z jej życiaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Godziny otwarcia wszędzie będą dłuższe? Nowe restrykcje zmuszają do podejmowania konkretnych kroków
  2. W weekend sytuacja skrajnie się pogorszy, od 19.10 się zacznie. Zła wiadomość dla wszystkich właścicieli gospodarstw
  3. Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?
  4. Dodaj ziemniaki, ale przenigdy nie gotuj rosołu na udkach kurzych. Kucharze ostrzegają
  5. Chciał ukryć okropną prawdę przed żoną. Zaczął czytać list od kochanki i stracił przytomność na oczach małżonki, spaghetti w tle
  6. Mamy wytyczne związane z Bożym Narodzeniem. Wielu nie będzie zadowolonych, koniec z tradycją

Źródło: Przyślij Przepis

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł