Ciasto drożdżowepixabay.com/riona_craft_and_renovatio

Najlepszy z możliwych? Gessler zdradziła swój przepis na idealne ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe należy do dość trudnych dań. Wiele osób uważa, że jego sukces zależy od odpowiedniego przepisu. Jesteście ciekawi jaki sposób na popularny smakołyk ma sama Magda Gessler? W sieci pojawił się przepis na ciasto drożdżowe. Warto z niego skorzystać planując domowe wypieki.

Ciasto drożdżowe nie należy do łatwych potraw. Jego pieczenie dla wielu jest prawdziwą sztuką. Należy pamiętać o odpowiednim przepisie oraz uważać, na to by nie popełnić błędu. W tym przypadku każdy szczegół ma ogromne znaczenie. Należy zwracać szczególną uwagę np. na jakość produktów używanych podczas pieczenia ciasta drożdżowego. Swój przepis na popularny smakołyk zdradziła sama Magda Gessler. Gwiazda nazywana jest kreatorką smaku, nikt tak jak ona nie zna tajników kuchni polskiej. Jesteście ciekawi jaki jest jej sposób na ciasto drożdżowe? Podajemy go poniżej.

Do sieci trafiły porażające zdjęcia gwiazdy Do sieci trafiły porażające zdjęcia gwiazdy "M jak miłość". Jest bardzo źle, trudno jej jeść i wykonywać najprostsze czynnościCzytaj dalej

Magda Gessler podała przepis na ciasto drożdżowe. Najlepszy z możliwych?

Pieczenie ciasta drożdżowego nie jest tak prostą sztuką, jak może się wydawać. Przepis Magdy Gessler już robi furorę w sieci. Z przygotowanego z ten sposób ciasta drożdżowego możemy upiec np. babę drożdżową, strudel i makowiec. Będzie więc w sam raz np. na Święta Bożego Narodzenia.

Dzisiaj grzeje:

  1. Dzieje się, nagła wiadomość. Uwielbiana sieć sklepów obeszła godziny dla seniorów
  2. TVN informuje: rząd chce wprowadzić godzinę policyjną dla części kraju. Za granicą jest tragicznie
  3. Gessler wyjawiła sekret idealnego ciasta na pierogi. Tkwi on w braku pewnego składnika

Składniki:

  • 170 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 135 g cukru
  • 600 g mąki
  • 135 g masła
  • 35 g smalcu
  • 7 jajek
  • szczypta soli

Sposób wykonania ciasta drożdżowego:

Podgrzej mleko i drożdże z niewielką ilością cukru. Do podgrzanej masy wsyp mąkę do konsystencji "gęstej śmietany" i odstaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny. W tym czasie w innym naczyniu podgrzej jajka z cukrem, a w kolejnym naczyniu rozpuść masło i smalec.

Do wyrośniętego rozczynu dodaj podgrzane jajka z cukrem, szczyptę soli i wsyp mąkę. Zagnieć dokładnie aż do połączenia składników. Dodaj tłuszcz i znów zamieszaj. Ciasto posyp mąką i odstaw do wyrośnięcia.

Jeśli chcesz uzyskać lepszą konsystencję ciasta drożdżowego kilka razy przemieszaj ciasto i odstaw je ponownie do wyrośnięcia.

Wielka radość, Doda powitała na świecie noworodka. Fani nie dowierzają, niewielu wie, że Doda gotuje niczym WachowiczWielka radość, Doda powitała na świecie noworodka. Fani nie dowierzają, niewielu wie, że Doda gotuje niczym WachowiczCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Godziny dla seniorów i limity klientów nie we wszystkich sklepach. Wiadomo gdzie każdy zrobi zakupy w godz. 10-12 i bez kolejek
  2. Magda z "Rolnik szuka żony" dotkliwie oszukana. Gorzką prawdę wyjawiła przed kamerami
  3. Ola Kwaśniewska wysłała męża po koperek i awokado. Ogromna wtopa, z jego pomyłki ciężko przestać się śmiać
  4. Kotlety mielone bez smażenia osiągają apogeum smaku i soczystości. Zdradzamy najcudowniejszy przep
  5. Na brzuszek pusty, placuszek z kapusty. Przepis bije na głowę placki ziemniaczane, niewiarygodna receptura
  6. Już niedługo obostrzenia mogą zostać rozszerzone. Rzecznik rządu zapowiada
  7. Polacy powinni przygotować się na drugi lockdown? Rzecz rządu zdradził plany

źródło: gotowanie.onet.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł