Ciasto drożdżowa - jakich błędów unikać?Wikipedia / Kapsuglan / CC BY-SA 4.0

Nie ma gorszych. 3 ogromne błędy podczas pieczenia ciasta drożdżowego, konsekwencje są opłakane

Ciasto drożdżowe jest jednym z najpopularniejszych deserów, który gości na naszych stołach. Wiele osób chętnie wykonuje je samodzielnie. Jednak nawet u mistrzów wypieków może wkraść się czasami błąd. Trzy z nich mogą zakończyć się kulinarną katastrofą.

Ciasto drożdżowe własnej roboty jest nie lada przysmakiem. Takiemu specjałowi ciężko się oprzeć. Przynajmniej wtedy, gdy jest przygotowany w prawidłowy sposób. Niestety, każdemu zdarza się popełnić błąd. W przypadku ciasta drożdżowego warto wystrzegać się trzech niedopatrzeń. O czym mowa?

Media donoszą o dramatycznym rozstaniu Haliny Mlynkovej. Jeszcze nie tak dawno chwaliła się, że uwielbia gotować dla mężaMedia donoszą o dramatycznym rozstaniu Haliny Mlynkovej. Jeszcze nie tak dawno chwaliła się, że uwielbia gotować dla mężaCzytaj dalej

O czym musimy pamiętać przygotowując ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe można wykonać na wiele sposobów. Ostatnio przytaczaliśmy przepis na jego wydanie z jeżynami i kruszonką. Tym razem zwrócimy uwagę na błędy, które mogą zakończyć się ogromnym niepowodzeniem. Mowa o zmorze osób parających się wypiekami, zakalcu. Na szczęście już teraz możesz poznać trzy wskazówki, które sprawią, że ciasto drożdżowe wyjdzie idealnie. Jakich błędów powinniśmy się wystrzegać?

Nie da się ukryć, że wykonując ciasto drożdżowe niezwykle istotnym jest odpowiedni dobór proporcji składników. Zakalec jest niemal pewnym scenariuszem, jeżeli użyliśmy zbyt dużo dodatków w postaci cukru lub tłuszczu. W związku z tym warto pamiętać o proporcjach. Kolejne błędy mogą zaskoczyć wiele osób.

Dzisiaj grzeje:

  1. Od dziś nowe przepisy. Polski rząd zmienił zdanie na kilka godzin przed ogłoszeniem
  2. Dzisiaj z półek Biedronki wyleje się morze słodyczy. Wystarczy mieć ze sobą 5 zł, by niesamowicie się obłowić
  3. Rząd rozszerza obostrzenia. Polacy uziemieni na dłużej

Ciast drożdżowe - błędy, które mogą zakończyć się katastrofą

Każdy kto wyrabiał ciasto drożdżowe zdaje sobie sprawę, że przed pieczeniem musi ono odpowiednio wyrosnąć. Jeżeli po drugim wyrobieniu nie damy mu odpowiedniego czasu, wówczas możemy spodziewać się zakalca. Pamiętajmy zatem, że ciasto drożdżowe musi odpowiednio wyrosnąć.

Kolejnym często popełnianym błędem jest zbyt wczesne wyjęcie wypieku z piekarnika. Gotowe ciasto drożdżowe powinno przez jakiś czas poleżeć w piecu z wyłączonym grzaniem. Dzięki temu temperatura wokół niego nie zmieni się gwałtownie, a co za tym idzie nie powstanie nam zakalec.

Dodajesz czosnek, chrzan i koper do kiszenia ogórków? 1 popularny błąd i będą do wyrzuceniaDodajesz czosnek, chrzan i koper do kiszenia ogórków? 1 popularny błąd i będą do wyrzuceniaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Prowadząca "Nasz nowy dom" uratowała życie. Niewielu wie, że zebrała się na tak wzruszający gest
  2. Wyżyny absurdu we Władysławowie. Nawet władze nic nie mogą zrobić
  3. Przez tydzień piła wodę z kiszonych ogórków. Długo nie mogła uwierzyć w efekty, pozbyła się krępującego problemu
  4. Domowy napój, który jak odkurzacz oczyści tętnice. Nasi zachodni sąsiedzi stosują przepis od stuleci
  5. Niestety, niemal wszyscy Polacy jedzą je każdego dnia. 7 Najbardziej rakotwórczych produktów w naszych kuchniach
  6. Gdy dowiedzieliśmy się, z kim spokrewniony jest Adam Małysz, oniemieliśmy. Chodzi o bardzo znaną postać

Źródło: smaczny.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł