Ciasto drożdżowe jak u babciPixabay / congerdesign

Próbowała wielu przepisów na ciasto drożdżowe, ale tylko jeden jest hitem. Pochodzi z zeszytu babci

Ciasto drożdżowe jak za dawnych lat jest jedną z tych rzeczy, którą chętnie spałaszowałby każdy smakosz. Przepisów na jego wykonanie możemy znaleźć naprawdę wiele. Jednak ten, który został znaleziony w zeszycie babci bije wszystkie na głowę. Ciasto drożdżowe wyjdzie perfekcyjne.

Przepyszne ciasto drożdżowe może zawrócić w głowie swoim fantastycznym smakiem. Takiej przyjemności ciężko się oprzeć. Agnieszka próbowała najróżniejszych przepisów, jednak żaden nie sprawdził się tak dobrze jak ten znaleziony w notatkach babci. Efekt okazał się piorunujący.

Poszedł nagły komunikat z Ministerstwa ws. noszenia maseczek. Wszystkie media go przekazują, Lidl, Biedronka i inne sklepy są adresatemPoszedł nagły komunikat z Ministerstwa ws. noszenia maseczek. Wszystkie media go przekazują, Lidl, Biedronka i inne sklepy są adresatemCzytaj dalej

Ciasto drożdżowe jak u babci

Agnieszka bez wątpienia nie jest jedyną osobą, która poszukiwała idealnego przepisu na ciasto drożdżowe. Z takim problemem zmaga się wiele osób rządnych kulinarnych wyzwań. Jak zawsze przepis babci okazał się niezawodny. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 750 g mąki
  • 75 g świeżych drożdży
  • 250 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 5 jajek
  • 190 g margaryny
  • opakowanie cukru waniliowego

Dzisiaj grzeje:

  1. Nie żyje aktorka znana z seriali z TVP i Polsatu. Miała 47 lat
  2. Dziś po wejściu do Biedronki możesz zaniemówić. Wystarczy mieć przy sobie jedną monetę
  3. W czwartek kupisz w Biedronce 4 produkty. Piąty dowolny dostaniesz za darmo

Jak wykonać smakowite ciasto drożdżowe?

Przygotowując ciasto drożdżowe zaczynamy od wyrobienia zaczynu. Mieszamy drożdże, odrobinę mleka oraz łyżkę cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie ucieramy jajka z resztą cukru oraz opakowaniem cukru waniliowego. Do mąki dodajemy gotowy rozczyn, mleko i jajka zmieszane z cukrem. Całość mieszamy tak, aby ciasto stało się jednolite. Rozpuszczamy margarynę i kiedy ostygnie dodajemy ją do masy. Po jej wyrobieniu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Kiedy to już nastąpi ponownie je wyrabiamy i umieszczamy w blasze wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 50 minut. Gotowe ciasto drożdżowe możemy posypać cukrem pudrem.

Najlepsze newsy:

  1. Zerwane dachy, podtopione domy, zablokowane drogi. W Polsce rozegrał się dramat, są zdjęcia
  2. Po latach dziennikarka ujawniła, co stało się w TVN po katastrofie smoleńskiej. Trudno powstrzymać emocje
  3. Rząd podjął decyzję. Opublikowali nowy zakaz ws. międzynarodowego ruchu
  4. Rewelacyjnie kisi ogórki według tajemnego przepisu. Wyjawił go, cała rodzina błaga mężczyznę o przetwory
  5. Dziś po wejściu do Biedronki możesz zaniemówić. Wystarczy mieć przy sobie jedną monetę
  6. Córka Natalii Kukulskiej jest wykapaną Anną Jantar. Mama gotuje jej dania wywołujące wielkie emocje
  7. Media podają porażające informacje. Nowe ognisko wirusa na stadionie w Polsce, na meczu było kilka tysięcy osób

Źródło: Smaker

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł