Ciasto drożdżowe bez wyrabiania zawsze się uda.screen z youtube'a/Orchideli

Niewiarygodnie szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Najlepiej dodaj do niego ukochane owoce

Ciasto drożdżowe nie musi wymagać długiego stania w kuchni i mozolnego wyrabiania. Wystarczy tylko skorzystać ze sprawdzonego przepisu, który pozwala oszczędzić mnóstwo czasu. Gdy z niego skorzystamy, ciasto zrobi się właściwie samo.

Ciasto drożdżowe nie jest co prawda jednym z najtrudniejszych wypieków, ale jego przygotowanie wymaga pewnej wprawy i czasu. Doświadczeniu kucharze i cukiernicy znają na szczęście pewne triki, dzięki którym można nieco zmodyfikować przepis, aby ciasto było równie pyszne, a jednocześnie szybkie w przygotowaniu.

Wielka kompromitacja w Familiadzie. Strasburger zapytał o jedzenie i zastygł słysząc odpowiedźWielka kompromitacja w Familiadzie. Strasburger zapytał o jedzenie i zastygł słysząc odpowiedźCzytaj dalej

Ciasto drożdżowe z bajecznego przepisu zrobisz w okamgnieniu

Ciasto drożdżowe można zrobić szybko i prosto. Okazuje się, że składniki z łatwością mogą połączyć się same, jeśli odstawimy je na chwilę, a potem zmiksujemy. Poniższy przepis z pewnością docenią zabiegani albo ci, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Równie łatwo przygotujemy kruszonkę, która będzie przyjemni chrupać. Do gotowego ciasta wystarczy tylko dodać ulubione owoce. Na kanale na Youtube'ie Orchideli pojawiły się borówki amerykańskie, ale śmiało dodajcie porzeczki czy jagody.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wiele osób do samego końca walczyło o jej życie. Niestety, choroba zebrała nieubłagane żniwo
  2. Dziś po wejściu do Biedronki możesz zaniemówić. Wystarczy mieć przy sobie jedną monetę
  3. Morawiecki zabrał głos ws. rekordu zakażeń. Mocne słowa o ignorancji Polaków, zagroził powrotem kwarantanny

Składniki:

  • 10 dkg drożdży,
  • szklanka cukru,
  • szklanka oleju,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 5 rozmąconych jajek,
  • 4,5 szklanki mąki,
  • 10 dag masła,
  • 10 dag cukru,
  • 10 dkg mąki,
  • ulubione owoce lub powidła.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dodać do miski w kolejności podanej w przepisie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - zwykle zajmie to do dwóch godzin.
  2. Przygotowujemy kruszonkę - masło, cukier i mąkę wyrabiamy przez chwilę, po czym wkładamy masę do lodówki.
  3. Po tym czasie miksujemy ciasto i wylewamy je do formy wyłożonej papierem. Na wierzchu układamy owoce - na przykład śliwki czy rabarbar. Posypujemy je kruszonką.
  4. Ciasto pieczemy 40 min w temperaturze 200 stopni.

Najlepsze newsy:

  1. Pilne: trwają poszukiwania. Jest oficjalny komunikat
  2. Nieludzkie traktowanie zwierząt w gospodarstwie rolnym. Wszystko się nagrało i wydało, niewyobrażalnie tragiczne
  3. Skandal w okolicach Karpacza. Turyści, gdy zrozumieli, co się dzieje, byli zdruzgotani
  4. Karol Strasburger wyjawił wszystko. Jego o 35 lat młodsza wybranka ma z nim jak w niebie
  5. Głodny bezdomny wszedł do restauracji i zapytał o jedzenie za 2 zł. W odpowiedzi kasjer zrobił niewyobrażalną rzecz
  6. Ksiądz z Podkarpacia miał wejść do Biedronki i ukraść 1 produkt. Porażające, jaką rzecz chciał wynieść
  7. Niespodziewane informacje. Polski piłkarz oficjalnie podpisał umowę z wielkim Liverpoolem

Źródło: smaker.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł