Ciasto drożdżowePixabay.com/congerdesign

Jak przygotować rozczyn na ciasto drożdżowe? Kilka szczegółów jest bardzo istotne

Ciasto drożdżowe nie uda się bez odpowiedniego rozczynu. Zdradzamy sekret perfekcyjnego przygotowania zaczynu, które jest łatwiejsze niż myślisz. Dzięki tym trickom twoje ciasto drożdżowe zawsze wyjdzie doskonałe.

Ciasto drożdżowe jest jednym z naszych ulubionych. Na jego bazie możemy przygotować niesamowite wypieki, które ucieszą całą rodzinę. Zrobienie puszystego ciasta nie jest jednak łatwą sztuką i często pojawiają się błędy w jego wykonaniu. Postawą każdego ciasta drożdżowego jest dobry rozczyn, bez niego nie szansy na kulinarny sukces. Przedstawiamy proces przyrządzenia rozczynu idealnego, który zawsze wyjdzie doskonale, a na jego bazie ciasta będą rosły jak szalone.

O mięsnym jeżu mówiła cała Polska. Aktora spotkał tragiczny losO mięsnym jeżu mówiła cała Polska. Aktora spotkał tragiczny losCzytaj dalej

Ciasto drożdżowe pyszne jak u babci

Ciasto drożdżowe towarzyszy nam nader często. Ciężko wyobrazić sobie chociażby święta Wielkanocy bez lukrowanej babki z pysznymi bakaliami. Niestety wiele osób, zniechęca się już na starcie i obawia się przygotować ciasto drożdżowe samodzielnie. Jak się okazuje, zupełnie niepotrzebnie, ponieważ nie jest to skomplikowane. Jedyne czego potrzebujemy to skupienie oraz odrobina cierpliwości, a rozczyn będzie działał cuda w naszych wypiekach.

Dzisiaj grzeje:

  1. Zapadła decyzja ws. powrotu dzieci do szkół. Pada konkretny termin
  2. Głodny bezdomny wszedł do restauracji i zapytał o jedzenie za 2 zł. W odpowiedzi kasjer zrobił niewyobrażalną rzecz
  3. Lidl z kontrowersyjnymi zasadami, nie każdemu się spodobają. Kasjer może zadać pytanie przy kasie

Świeże drożdże do rozczynu najpierw należy rozetrzeć z cukrem, który daje im pożywkę do wzrostu. Tę mieszankę następnie powinniśmy zalać ciepłym mlekiem o temperaturze 24-30 stopni. Odpowiednia temperatura jest kluczowa w przygotowaniu dobrego rozczynu. Do drożdży z cukrem i mlekiem dodajemy także odrobinę podgrzanej, przesianej mąki. Przesianie jest także istotne, ponieważ dostarcza do rozczynu odpowiednią ilość tlenu. Gotowy rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn ostawiamy w ciepłe i suche miejsce do rośnięcia. Gdy na powierzchni zauważymy duże pęcherzyki gazu, znaczy że jest gotowy do użycia. Jeśli mimo długiego oczekiwania na rozczynie nie pojawią się pęcherzyki - powinniśmy powtórzyć proces przygotowania z użyciem większej ilości drożdży.

Rozczyn na ciasto drożdżowe możemy przygotować także z suchych drożdży. Wtedy kolejność działania jest nieco inna. Najpierw mieszamy ze sobą ciepłe mleko (o temperaturze takiej samej jak przy świeżych drożdżach), cukier i przesianą mąkę, a następnie do nich dosypujemy drożdże. Podobnie jak w poprzednim przypadku, ostawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Idealny do wypieków rozczyn podwaja swoją objętość.

Z taką podstawą, każde ciasto wyjdzie jak marzenie. Koniecznie wypróbujcie ten sposób. Przepis na rozczyn wraz z filmem znajdziecie także na kanale Mama Ola Kitchen na platformie Youtube.

Najlepsze newsy:

  1. Europa znowu się zamyka. Kolejne kraje wprowadzają obostrzenia
  2. Ruszają masowe "kontrole", zapukają do milionów Polaków. Jeśli się nie zgodzisz, słono zapłacisz
  3. Była w kościele, na dyskotece i robiła zakupy. Miała koronawirusa. Pilnie szukają osób z północy Mazowsza
  4. Niestety media podają, że Małgorzata Socha jest zakażona. Wstawiła zdjęcie z córeczką, razem robią przetwory na zimę
  5. Do Biedronki weszli we dwóch, nikt nie przypuszczał jakie zrobią rzeczy. Zostali nagrani przez kamery monitoringu
  6. Domowa szarlotka z papierówek zachwyca obłędnym smakiem. Kruche ciasto nie ma sobie równych
  7. Justyna Żyła została zapytana o to, czy planuje mieć jeszcze dzieci. Piotr będzie zszokowany, gdy usłyszy jej słowa (WIDEO)

Źródło: beszamel.se

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł