Pyszne ciasto dyniowefacebook.com/baileysbitesbaking

Ciasto dyniowe na maślanym spodzie wręcz rozpływa się w ustach. Halloweenowy przysmak smakuje obłędnie i zawsze wychodzi idealnie

Ciasto dyniowe jesienią zawsze smakuje najlepiej. Poniższy wypiek posiada maślany spód, który nadaje całości genialnego smaku. Jeśli nie masz pomysłu, co zupiec na Halloween, przetestuj nasz przepis.

Ciasto dyniowe kojarzy się większości z puszystym piernikiem, w którym smak dyni jest lekko wyczuwalny pod korzennymi przyprawami czy lukrem. Dla prawdziwych fanów jesiennych frykasów mamy o wiele smaczniejszą propozycję. Zachwyca nie tylko kubki smakowe.

W weekend będzie się działo, przygotuj się już teraz. Trzeba tylko zabrać do Biedronki monetę 5 złW weekend będzie się działo, przygotuj się już teraz. Trzeba tylko zabrać do Biedronki monetę 5 złCzytaj dalej

Ciasto dyniowe jakiego prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś

Dynia najczęściej spotykana jest w dużych ilościach jesienią. Zbiory właśnie się skończyły lub kończą, a rolnicy doskonale wiedzą, że Halloween bez wyciętego w dyni straszydła nie może mieć miejsca. O tej porze roku mnóstwo ludzi robi dyniowe zupy i przetwory, które mają starczyć na całą zimę. Dynia jest równie smaczna w słodkiej wersji, którą dzisiaj chcielibyśmy wam pokazać. Rozpływające się w ustach nadzienie i delikatny, acz kruchy spód sprawiają, że jedzenie tego deseru jest czystą przyjemnością.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wystarczy zmieszać go z chudym twarogiem, jogurtem i miodem. Niesamowita pasta na bazie oleju lnianego potrafi zdziałać cuda
  2. 1 listopada z zakazem przemieszczania się? "Apelujemy o niewyjeżdżanie na Wszystkich Świętych"
  3. Omlet w kształcie róży momentalnie stał się hitem Internetu. Przepis jest banalnie prosty, trik zdradził uwielbiany szef kuchni

Składniki:

  • 150 g brązowego cukru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 0.5 kg dyni
  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 230 g masła
  • 90 ml wody
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej zmrożone masło i zimną wodę. Ugniataj ciasto, aż uzyskasz jednolitą, gładka konsystencję. Uformuj je w kule i zawinięte w folię włóż do lodówki.
  2. Obierz dynie i wyjmij z niej wszystkie pestki. Pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do wrzątku. Gotuj ją do miękkości.
  3. Odcedź dynię i odstaw do ostygnięcia. Dodaj do niej cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, 1 jajko i cukier. Wymieszaj farsz, aż wszystkie składniki będą połączone.
  4. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią spód formy do tarty. Upiecz je w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Aby się nie wybrzuszyło, możesz położyć na nie papier do pieczenia i rozsypać surową fasolę.
  5. Na spód wyłóż nadzienie, a następnie przykryj je drugą częścią ciasta. Wytnij na wierzchu halloweenowy wzór, posmaruj je jajkiem i piecz 50 minut w 170 stopniach.

Najlepsze newsy:

  1. PKO BP wprowadza nieuniknione podwyżki. Opłata jest bezwarunkowa
  2. Protestujący rolnicy zatrzymali karetkę, która wiozła chore dziecko. Ratownicy nie wytrzymali, padły mocne słowa
  3. Zamiast z cukrem, przez 2 lata pił kawę z solą. Dodawał do niej jeszcze 1 kontrowersyjny składnik, efekty porażają
  4. Obłędne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Farsz skrywa sekretny składnik
  5. Pamiętacie Mariolkę z Kiepskich? Wygląda teraz jak rasowa modelka. Ekipa serialu miała nietypowe zdanie o scenach z jedzeniem
  6. Niespodziewany finał poszukiwań zaginionego Kordianka. Wielu będzie zaskoczonych

Źródło: przepisytradycyjne.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł