Ciasto kruche z wiśniami i budyniem oraz inne sposoby na kruche ciasto 
pixabay.com

Ciasto kruche z wiśniami i budyniem oraz inne sposoby na kruche ciasto 

Ciasto kruche jest przepyszne i można je przygotować na naprawdę wiele sposobów. Poznaj przepis na kruche ciasto z wiśniami i budyniem oraz inne ciasta na kruchym spodzie. Są łatwe i bardzo smaczne!


Ciasto kruche z wiśniami i budyniem

Delikatne i bardzo smaczne ciasto, które przygotujesz bez problemów

Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki: na ciasto – 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru, 2 jajka, 1 łyżka śmietany, ½ łyżeczki proszku do pieczenia; na masę – 2 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe, 4 łyżki cukru, 125 g masła, szklanka wiśni świeżych (drylowanych) lub mrożonychPrzygotowanie – z podanych składników na ciasto zagniećmy kruche ciasto, zawińmy i włóżmy do lodówki. W międzyczasie z podanego mleka, budyni oraz cukru przygotuj budyń. Powinien mieć on gęstszą konsystencję, odstaw aż lekko ostygnie. W międzyczasie ciasto wyłóżmy na blaszkę i całość pieczmy 50 minut czasu w 180 stopniach Celsjusza, aż do suchego patyczka. Kiedy budyń ostygnie, włóż go do misy miksera i miksuj z miękkim masłem. Potem połącz go z wiśniami, delikatnie mieszając łyżką. Budyń wylej na ostudzone ciasto, odstaw do lodówki na 2 godziny. Smacznego!


Ciasto kruche na wiele sposobów

Ciasto kruche doskonale nadaje się do wypieków różnego rodzaju. Można je podawać na naprawdę wiele sposobów. Zobacz, w jaki sposób możesz zrobić ciasto kruche!

Krucha tarta serowa

Klasyczna krucha tarta z pysznym serem, to połączenie ciasta kruchego i sernika.

Do przygotowania tej kruchej tarty serowej potrzebne nam będą następujące składniki: 5 jajek, 1 i ½ szklanki mąki krupczatki, sól, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 łyżek cukru, 5 łyżek masła, 500 g białego sera, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 300-325 g rabarbaru, 150 g truskawek.


Przygotowanie – na początek z mąki krupczatki, jednego jajka, proszku do pieczenia, 5 łyżek cukru oraz masła i szczypty soli szybko zagniećmy kruche ciasto. Wylepmy nim spód i boki formy na tartę. Odstawmy w chłodne miejsce na około godzinę czasu. Następnie biały ser (trzykrotnie zmielony) zmiksujmy z resztą cukru oraz 4 żółtkami. Całość wymieszajmy z mąką ziemniaczaną oraz pianą ubitą z 4 białek. Masę serową wylejmy na ciasto. Rabarbar oczyśćmy starannie, usuńmy włókna. Pokrójmy łodygi na mniejsze kawałki. Rozłóżmy na masie serowej. Formę wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i całość pieczmy około 58-62 minut czasu. W międzyczasie truskawki opłuczmy, osuszmy, pozbawmy szypułek i pokrójmy je na kawałki. Na koniec ozdóbmy nimi ciasto.

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec zazwyczaj jest robiony na cieście drożdżowym, ale w tym wydaniu jest on podany na kruchym spodzie!

Do przygotowania tego makowca potrzebne nam będą następujące składniki: na ciasto – 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru, 2 jajka, 1 łyżka śmietany, ½ łyżeczki proszku do pieczenia; na masę – 300 g maku, 200 g masła, 10 łyżek kaszy manny, 8 jajek, 350 g cukru, 1 opakowanie (8 g) cukru waniliowego, 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej, 2 łyżki rodzynek, 100 g zmielonych migdałów, mleko, proszek do pieczenia.


Przygotowanie – z podanych składników na ciasto zagniećmy kruche ciasto, zawińmy i włóżmy do lodówki. Następnie opłukany mak gotujmy w mleku pół godziny czasu na małym płomieniu. Osączmy i zmielmy 2 razy. Miękkie masło utrzyjmy z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno żółtka. Dodawajmy po łyżce zmielony mak, kaszę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową i olejek migdałowy. Masę połączmy z ubitymi na sztywną pianę białkami. Połowę ciasta rozwałkujmy i rozłóżmy na natłuszczonej formie, ponakłuwajmy. Podpieczmy 10 minut czasu w 200 stopniach Celsjusza. Wyłóżmy masę makową. Na wierzchu ułóżmy kratkę z pozostałego ciasta. Całość pieczmy 50 minut czasu w 180 stopniach Celsjusza.

Tarta serowo – miętowa

To połączenie serowego nadzienia i orzeźwiającej mięty. Niesamowite połączenie, które na pewno każdemu zasmakuje!

Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki: na kruche ciasto – 75 g mąki orkiszowej, 75 g mąki pszennej, 100 g masła + do formy, 50 g brązowego cukru, 1 żółtko; na masę serową – 500 g chudego twarogu, 105 g cukru, 4 jajka, 300 g chudego jogurtu naturalnego, 50 g roztopionego masła, 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, ½ garści listków mięty.


Przygotowanie – na początek zimne masło kroimy w kostkę. Mąki pszenną i orkiszową wsypujemy do miski. Dodajemy masło, brązowy cukier i żółtko. Wlewamy 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kule, zawijamy w folię spożywczą. Schładzamy około pół godziny czasu. Aby przygotować masę serową należy: miętę posiekać (część zostawiamy do dekoracji). Twaróg dwukrotnie mielimy. Do twarogu dodajemy żółtka, jogurt, 50 g cukru i masło, mieszamy na gładką masę. Wsypujemy budyń, ponownie mieszamy. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę, dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Następnie tortownice o średnicy 26 cm natłuszczamy. Ciasto rozwałkowujemy na koło większe niż forma. Wkładamy do tortownicy, formując brzeg. Na ciasto wykładamy masę serową. Pieczemy około 58-63 minut czasu w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni Celsjusza (z termoobiegiem do 155 stopni). Studzimy, dekorujemy miętą.

Następny artykuł