
Jest po prostu idealne, lepsze niż w pizzeriach. Doskonały przepis Magdy Gessler na ciasto na pizzę
Ciasto na pizzę ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o smak całej potrawy. Odpowiedni rodzaj mąki i technika wyrabiania oraz pieczenia stała się prawdziwą sztuką nie tylko wśród Włochów. Najlepsi szefowie kuchni mają czasem swoje receptury, dzięki którym ciasto na pizzę rozpływa się w ustach.
Ciasto na pizzę jest bazą do stworzenia cudownego dania. Nawet najlepsze dodatki nie uratują potrawy, jeśli spód będzie gumiasty lub zbyt twardy. W zależności od rodzaju pizzy idealne ciasto powinno mieć odpowiednią grubość i być puszyste. Aby zawsze się udało, warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu. Poniżej polecamy recepturę, którą stosuje sama Magda Gessler.
Ciasto na pizzę według Magdy Gessler
Ciasto na pizzę przygotowanego według oryginalnego i sprawdzonego przepisu pozwala poczuć się jak na wakacjach we Włoszech. Najwięksi miłośnicy tej potrawy doskonale wiedzą, że potrawa zamawiana w większości pizzerii niestety może rozczarowywać. Gdy chcemy zjeść pyszną pizzę, możemy po prostu przygotować ją sami. Ciasto z przepisu Magdy Gessler jest jednocześnie elastyczne, delikatne i bajecznie miękkie po upieczeniu.
Dzisiaj grzeje:
- Dramatyczne informacje dotarły do mediów, nie żyje znana pogodynka. Ciało znaleziono w mieszkaniu, miała 42 lata
- Pilne ostrzeżenie GIS dla wszystkich, skrajnie groźna bakteria w znanych jajkach. Dziesiątki skażonych partii masowo wycofywane ze sklepów
- Zrobiła zakupy w Biedronce. Po wyjściu dostała wezwanie do zapłaty dodatkowych 90 zł, powód wprawia w oniemienie
Składniki:
- 340 g mąki,
- 5 g suszonych drożdży,
- 1,5 łyżeczki cukru,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki oliwy,
- 250 ml letniej wody.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól i wlewamy drożdże. Wyrabiamy 5-10 minut aż ciasto będzie jedwabiste i odstawiamy je na 10 minut. Po tym czasie ponownie wkładamy ciasto do miski i mieszamy je z oliwą. Dzielimy je na porcje po 150 g, które formujemy w małe kule. Przykrywamy je folią i odstawiamy na trzy kwadranse, by urosło. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, nagrzewamy piekarnik do 230°C, oprószamy ciasto mąką i rozwałkowujemy tak, aby nie było w nim pęcherzyków powietrza. Formujemy placki o średnicy około 20 cm i pieczemy ok. 15 minut.
Najlepsze newsy:
- "Czy on naprawdę wierzy w to, co mówi?" Rzecznik Praw Dziecka grzmiał w programie na żywo, tego jeszcze nie było
- Rząd podjął decyzję. Rozporządzenie podpisane. Klamka zapadła
- Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
- Spróbujesz raz i poprosisz o dokładkę. Pyszna surówka z buraka i selera
- Ogórki, buraki, cukinia - całkowity przeżytek, nadchodzi era kiszonych kalafiorów, niebywałe połączenie
- Była rywalka Agnieszki Radwańskiej walczy ze śmiertelną chorobą. W szpitalu rozgrywa najważniejszy mecz życia
Źródło: Beszamel
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł