

11 Września 2020
Bajeczne ciasto Rafaello, które dosłownie rozpływa się w ustach. Szybki deser bez pieczenia
Szukasz pomysłu na szybki deser? Polecamy pachnące kokosem ciasto Rafaello. Szybki deser bez pieczenia, które z pewnością spodoba się całej rodzinie oraz znajomym. Zdradzamy przepis na przysmak. który zawsze poprawia nastrój.
Ciasto Rafaello powstało z miłości do kokosowych deserów. Smakuje podobnie jak słynny przysmak znany ze sklepowych półek. Można je porównać do przekładańca z herbatników oraz masy budyniowej. Jest dość proste, nie wymaga pieczenia i dużego nakładu pracy. Ciasto Rafaello przypadnie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom.
Ciasto Rafaello - prosty przepis na bajeczny i rozpływający się w ustach deser
Ciasto Rafallo należy do ulubionych deserów wielu smakoszy. Jest smaczne, aromatyczne i niesamowicie kremowe. Ciasto Rafaello nie wymaga pieczenia. Jest dość proste w przygotowaniu. Musimy jednak pamiętać, aby wszystkie składniki znajdowały się w temperaturze pokojowej. Ciasto Rafaello jest idealne na zarówno na rodzinne spotkania, jak i na leniwe jesienne popołudnia. Kubek herbaty i kawałek pysznego kokosowego ciasto - dla nas duet idealny! Podajemy przepis na bajecznie pyszne ciasto Rafaello.Podobny deser przygotowała na swoim kanale na You Tube - Annie Ka.
Dzisiaj grzeje:
- Gratulujemy, Ania Bardowska podzieliła się radosną informacją. Jej instagram jest źrodlem kulinarnych inspiracji
- Zgubiła obrączkę zaraz po ślubie. Niewiarygodne, gdzie znalazła ją kilka dni przed 40. rocznicą
- Przez 5 dni piła sok z selera. Pozbyła się uciążliwego problemu, z którym długo walczyła
Składniki:
- 600 g herbatników maślanych (z ząbkami)
- 200 g miękkiego masła
- 150 g wiórków kokosowych
Masa budyniowa:
- 1 litr mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy budyń. Musimy odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie je wymieszać (np. rózgą) z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami. Resztę mleka musimy zagotować , następnie wlewać do niego stopniowo mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie mieszając. Zagotowujemy całość, jednocześnie mieszając. Gotowy budyń odstawiamy z ognia, przelewamy do czystej miski i studizmy.
Aby stworzyć krem budyniowy, miękkie masło ubijamy przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawajemy przygotowany wcześniej budyń.Formę o wymiarach 20 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. Na przemian układamy warstwami herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 warstwy. Na wierzchu ciasta Rafaello ma być warstwa kremu. Na koniec posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego!
Najlepsze newsy:
- Rozchwytywany, cenny produkt z Biedronki. Ruszył nawet czarny rynek, ludzie robią wszystko, żeby go dostać
- Afera mięsna w Biedronce. Para natychmiast zgłosiła sprawę, gdy odkryła, co znajduje się w opakowaniu
- Magda Narożna znów wzbudza kontrowersje przez odważne zdjęcie bez bluzki. Po wakacjach pochwaliła się niesamowitymi zbiorami
- Ekipa przez lata milczała jak zaklęta, ale wyszło na jaw. Ciemna strona Kuchennych Rewolucji, dramat ludzi, którzy zaufali restauratorce
- Przed snem wypij szklankę wody z dodatkiem cytryny i 1 sekretnym składnikiem. Efekty poczujesz zaraz po obudzeniu
- Polsat przekazał dramatyczne wiadomości. Łodzie zaczęły tonąć, rozbijały się o skały. Wiadomości z zagranicy wprawiają w osłupienie
źródło: Kwestia Smaku
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł