Ciepłe lodytwitter.com/@nostalgia

Największy przysmak ze szkolnego sklepiku. Pamiętacie ciepłe lody?

Ciepłe lody to smak, który kojarzy się z dzieciństwem. Mimo mijających lat, nadal możemy je znaleźć w osiedlowych sklepach czy cukierniach. Jak się okazuje, jest również możliwość odtworzenia tego przysmaku w naszych kuchniach.

Ciepłe lody to rodzaj deseru, który występuje pod postacią słodkiej pianki podawanej w kubku z wafelka. Całość przypomina wyglądem włoskie lody, co było inspiracją do powstania nazwy tego przysmaku.

Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu zup i rosołu. Niebywałe, o co chodziGessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu zup i rosołu. Niebywałe, o co chodziCzytaj dalej

Ciepłe lody uznane za jeden ze smaków dzieciństwa


Pianka, która tworzy ciepłe lody, to nic innego jak piana z białek, która zaparzona jest z syropem. Ciepłe lody można przygotować samodzielnie w domu, ale najczęściej wracało się z nimi z osiedlowych sklepików czy sklepików szkolnych. Sprzedawany na sztuki specjał sprawiał radość nie tylko dzieciom, ale i dorosłym.

To przykład wysokokalorycznego deseru, który, choć nieco zapomniany, nadal dostępny jest w wielu cukierniach czy sklepach spożywczych. Jak się okazuje, jest to przysmak, który występuje również w Niemczech, Danii czy Izraelu. Forma tego deseru różni się od naszej, ale zamysł jest ten sam.

DZISIAJ GRZEJE:

  1. Najlepsza możliwa surówka z buraków. Są przynajmniej 3 powody, aby ją zjeść
  2. Boże Narodzenie 2020: Co dalej z krajowymi restrykcjami? Setkom osób może się nie spodobać. Ważna wiadomość dla osób wyjeżdżających na święta
  3. W kilka chwil zrobisz obłędne domowe rogaliki. Nie ma lepszego przepisu

Przepis na ciepłe lody

Dobra informacja jest taka, że nawet jeśli nie jesteś w stanie znaleźć ciepłych lodów w swoim sklepie, możesz odtworzyć ten smak dzieciństwa samodzielnie w domu.

Składniki:

1,5 szklanki cukru pudru,
łyżka wody,
3 białka,
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego,
aromat waniliowy. Do podania:
polewa czekoladowa,
wafelki,
kolorowa posypka.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od miksowania oddzielonych białek w misce razem cukrem oraz wodą. Całość mieszamy około minuty, a następnie kładziemy miskę w kąpiel wodną i miksujemy masę przez około 12 minut. Kiedy krem będzie już naprawdę gęsty, zdejmujemy go z kąpieli wodnej i dodajemy kwasek oraz aromat.

Mieszamy całość przez około pół minuty i sięgamy po rękaw z nakładką do tworzenia deserów. Nakładamy masę do rękawa i dekorujemy ją kupne wafelki do lodów. Tak przygotowane ciepłe lody polewamy czekoladą i dekorujemy posypką dla dodatkowego smaku i aspektów wizualnych. Życzymy smacznego.

Źródło: pl.m.wikipedia.org

Siostra Anastazja podała najlepszy przepis na sałatkę jarzynową. Tradycyjna, bez udziwnień, smak każdych świątSiostra Anastazja podała najlepszy przepis na sałatkę jarzynową. Tradycyjna, bez udziwnień, smak każdych świątCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Profesor Lew-Starowicz w żałobie. Przeżywa ogromną stratę
  2. Hollywoodzki aktor w jednej minucie zawarł niemal cały obraz Polski. Wyjątkowym nagraniem podzielił się w sieci
  3. Pogromca tłuszczu, kilogramy same znikają, a wystarczy pić go raz dziennie. Imbir z 2 dodatkami sprawi, że odchudzanie będzie czystą przyjemnością
  4. Pijesz herbatę z liści laurowych? Gratulacje, poprawiasz działanie ważnych narządów
  5. Niezwykle pyszna surówka z ogórków kiszonych. Jest ważny powód, aby ją jeść
  6. Wpuścili kotkę do środka. Po kilku sekundach zorientowali się, jaki błąd popełnili
  7. Niestosowne słowa fanki na temat “Rolnik szuka żony”. Manowska dała jej popalić, bezpośrednia do bólu

kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł