Smakosze.pl Produkty Co oznaczają duże dziury w chlebie? Nie każdy jest świadomy
canva/Ready Made, Pexels

Co oznaczają duże dziury w chlebie? Nie każdy jest świadomy

16 października 2022

Kupiliście chleb, a w środku są dziury? Produktu nie trzeba wyrzucać, lecz taki wygląd bochenka świadczyć może o pewnych błędach w sztuce piekarniczej. Warto wiedzieć, co sprzyja ich powstawaniu, by wykluczyć problemy podczas samodzielnego przygotowywania wypieku.

Po chleb najczęściej sięgamy, by przygotować kanapki. Dziury w jego strukturze stanowić mogą spore utrudnienie w estetycznym podaniu pieczywa z dodatkiem past czy nawet w posmarowaniu go masłem lub margaryną. Skąd się biorą?

Chleb ma dziury? Piekarze prawdopodobnie popełnili błąd

Przyczyn powstawania dziur w chlebie może być kilka. Doświadczeni piekarze wiedzą, że wynikają one z kilku niedopatrzeń podczas przygotowania pieczywa. Wpadki mogły się zdarzyć na etapie wyboru składników, komponowania receptury lub wypieku.

Otwory w chlebie powstaną na przykład wtedy, gdy dodamy do masy zbyt dużo cukru czy drożdży. Sprzyjać ich pojawianiu się będzie też zastosowanie mąki o zbyt małej ilości glutenu oraz takiej, która przygotowana została z wykiełkowanego ziarna.

Podziurawiona struktura pieczywa często jest też wynikiem zbyt krótkiego pieczenia lub poddania masy działaniu zbyt wysokiej temperatury. Powstawianie pustych przestrzeni w chlebie jest również o wiele bardziej prawdopodobne, gdy ciasto mimo wyrabiana ma luźną konsystencję.

Jak ustrzec się przed kupnem dziurawego chleba?

Nie ma jednej zawsze skutecznej metody wyboru pieczywa, która zagwarantuje nam kupienie bochenka o regularnej, pozbawionej pustych przestrzeni strukturze. Można jedynie wskazać, że kupowanie chleba w piekarni będzie lepszym pomysłem niż sięganie po wyroby z ciasta mrożonego sprzedawane w marketach.

Jeżeli wciąż będziemy mieli wątpliwości — upieczmy chleb samodzielnie. Na naszej stronie znajdziecie kilka pomysłów. Polecamy m.in. przepis na chleb z garnka oraz prosty patent na przygotowanie pieczywa na patelni .

Dziury w chlebie nie są groźne
canva/Kaboompics.com, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy