Smakosze.pl Porady Co robić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni podczas smażenia?
pixabay/RitaE

Co robić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni podczas smażenia?

16 października 2021

Smażenie naleśników części z nas sprawia niemałą trudność. Najczęściej problemem jest przywieranie ciasta. Nasze babcie znały sekret, który pomaga go uniknąć.

Ciepłe i nadziane smacznym farszem naleśniki to marzenie każdego smakosza. Do wyboru jest wiele wariantów. Warzywa, mięso, konfitury, a nawet kremy orzechowe — wszystko to znaleźć może się znaleźć w naszym naleśniku .

Danie jest uniwersalne , ale i niełatwe do przygotowania. Z prezentowanym przez nas przepisem i małą wskazówką, będzie jednak znacznie łatwiej. Wystarczy, że będziecie podążać za instrukcją, a wasze naleśniki zachwycą wyglądem i smakiem.

Jak przygotować idealne naleśniki?

Przede wszystkim należy je starannie usmażyć . Babciny trik, który sprawi, że nie będą przywierać do patelni, jest bardzo prosty , a zarazem wyjątkowo skuteczny. Wystarczy, że gorącą patelnię posypiecie solą.

Gdy kryształki przestaną podskakiwać, przetrzyjcie jej powierzchnię suchym, kuchennym ręcznikiem i wysmarujcie skórką słoniny . Taki zabieg pomoże naleśnikom bezproblemowo odchodzić od patelni.

Warto dodać oliwy lub oleju do masy naleśnikowej. Nie będzie wtedy potrzebne wylewanie jej na patelnię. Nierozgrzana oliwa czy olej także mogą powodować przywieranie naleśników.

Niezawodny przepis na ciasto naleśnikowe:

Składniki na ciasto:

  • 1,3 szklanki mąki

  • 2 jaja

  • 1 żółtko

  • 1 szklanka mleka

  • 0,5 szklanki wody

  • 0,3 szklanki oleju

Przygotowanie ciasta jest proste. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ubijamy mikserem lub rózgą. Gdy połączą się w jednolitą masę, możemy smażyć naleśniki. Używamy patelni z nieprzywierającą powłoką , przygotowanej według wcześniejszych wskazówek.

Gotowe naleśniki wypełniamy ulubionym farszem. Szczególnie polecamy ten boloński z przepisu na zapiekane spaghetti . Sprawdźcie także niezawodny słodki farsz z sera . Satysfakcja gwarantowana.

Usmażone naleśniki na talerzu
Usmażone naleśniki na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: srebrnapatelnia, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy