Co robić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni podczas smażenia?
Smażenie naleśników części z nas sprawia niemałą trudność. Najczęściej problemem jest przywieranie ciasta. Nasze babcie znały sekret, który pomaga go uniknąć.
Ciepłe i nadziane smacznym farszem naleśniki to marzenie każdego smakosza. Do wyboru jest wiele wariantów. Warzywa, mięso, konfitury, a nawet kremy orzechowe — wszystko to znaleźć może się znaleźć w naszym naleśniku .
Danie jest uniwersalne , ale i niełatwe do przygotowania. Z prezentowanym przez nas przepisem i małą wskazówką, będzie jednak znacznie łatwiej. Wystarczy, że będziecie podążać za instrukcją, a wasze naleśniki zachwycą wyglądem i smakiem.
Jak przygotować idealne naleśniki?
Przede wszystkim należy je starannie usmażyć . Babciny trik, który sprawi, że nie będą przywierać do patelni, jest bardzo prosty , a zarazem wyjątkowo skuteczny. Wystarczy, że gorącą patelnię posypiecie solą.
Gdy kryształki przestaną podskakiwać, przetrzyjcie jej powierzchnię suchym, kuchennym ręcznikiem i wysmarujcie skórką słoniny . Taki zabieg pomoże naleśnikom bezproblemowo odchodzić od patelni.
Warto dodać oliwy lub oleju do masy naleśnikowej. Nie będzie wtedy potrzebne wylewanie jej na patelnię. Nierozgrzana oliwa czy olej także mogą powodować przywieranie naleśników.
Niezawodny przepis na ciasto naleśnikowe:
Składniki na ciasto:
-
1,3 szklanki mąki
-
2 jaja
-
1 żółtko
-
1 szklanka mleka
-
0,5 szklanki wody
-
0,3 szklanki oleju
Przygotowanie ciasta jest proste. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ubijamy mikserem lub rózgą. Gdy połączą się w jednolitą masę, możemy smażyć naleśniki. Używamy patelni z nieprzywierającą powłoką , przygotowanej według wcześniejszych wskazówek.
Gotowe naleśniki wypełniamy ulubionym farszem. Szczególnie polecamy ten boloński z przepisu na zapiekane spaghetti . Sprawdźcie także niezawodny słodki farsz z sera . Satysfakcja gwarantowana.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: srebrnapatelnia, beszamel.se