Smakosze.pl
Co zrobić, żeby obieranie jajek było proste

canva/amriphoto

Co zrobić, żeby jajka łatwo się obierały? Prezentujemy 7 sztuczek najlepszych szefów kuchni

15 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Obieranie jajek ze skorupki bywa uciążliwe. Są dania, w których ich wygląd jest kluczowy. Kilka wskazówek wprost od szefów kuchni pomoże wam przygotować je tak, by zachwyciły nie tylko smakiem. Są naprawdę proste.

Obieranie jajek czasami jest niełatwe. Skorupka potrafi przywrzeć do białka, po usunięciu pozostawiając nieestetyczne nierówności. O ile w przypadku jaj jedzonych bezpośrednio czy przeznaczanych na pasty nie stanowi to problemu, o tyle jaja faszerowanych lepiej prezentują się, gdy mają gładką powierzchnię. Wiemy, jak to osiągnąć.

Soczysta karkówka po milicku według receptury wujka Ferdka

Soczysta karkówka po milicku według receptury wujka Ferdka. Smaku dodaje jej specjalna zalewa

CZYTAJ DALEJ

Proste triki, które ułatwią obieranie jajek

Nawet, jeśli wygląd jajek po obraniu nie jest istotny, warto zadbać o wygodę i skrócenie czasu przygotowywania ich do spożycia. Jednym z trików znanych szefom kuchni jest wyjmowanie jajek z lodówki na pół godziny przed przyrządzaniem.

W tym czasie zdążą się ocieplić, co spowoduje, że przy gotowaniu szanse na to, że skorupka pęknie, zmaleją. Warto zanurzyć je w chłodnej wodzie i dopilnować, by płyn w całości je przykrywał. Wtedy na pewno dobrze się ugotują, a nas nie zaskoczy żadna skaza i trudności w usuwaniu skorupki.

Podczas przyrządzania jajek na twardo dobrze jest zmniejszyć moc palnika pod garnkiem z rarytasem po zagotowaniu wody. Dzięki temu unikniemy obijania się produktu o ścianki naczynia i przedwczesnego pękania skorupki. Warto też dodać do płynu sodę oczyszczoną lub sól. 1 łyżeczka wsypana do średniego garnka ułatwi usuwanie otoczki.

Jak jeszcze można sobie pomóc w obieraniu jajek?

Po zakończeniu gotowania należy sprawnie ochłodzić jajka. Najlepiej szybko zalać je zimną wodą, a już po kilku minutach wyjąć i przystąpić do oczyszczania ze skorupki. Z czasem będzie to coraz trudniejsze. Można dodatkowo lekko obić produkt o ścianki garnka tuż po zmianie temperatury płynu — wtedy odejdzie ona jeszcze łatwiej.

Warto wiedzieć, że choć świeże jaja są najsmaczniejsze, ich skorupka też jest najtrudniejsza w usuwaniu. Dlatego też, jeśli zależy nam na ładnym wyglądzie smakołyku, na twardo dobrze jest gotować te produkty, które chwile już spędziły w lodówce. Obieranie jajek będzie prostsze.

Po smaczne przepisy na przysmaki z jajkami zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sposób na smakowitą pastę do kanapek z dodatkiem suszonych pomidorów oraz wyborną i sycącą jajecznicę z boczniakami.

Obieranie jajek może być proste

canva/Sandu Preda's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >