Smakosze.pl
Kopytka

Canva/MichalLudwiczak

Co zrobić, żeby kopytka się nie sklejały?

1 Lutego 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kopytka stwarzają podczas przygotowywania w domu odrobinę problemów, z czego największym z nich jest sklejanie się. Jeśli chcesz uniknąć takiej wpadki, wlej tylko jedną łyżkę oleju do wrzącej wody. Tłuszcz pokryje kopytka cienką warstwą, która uchroni je przed zlepieniem się ze sobą i stworzeniem mało apetycznej wielkiej masy.

Kopytka można kupić bez większych problemów w większości sklepów spożywczych, jednak jakość gotowego produktu pozostawia wiele do życzenia. Głównym minusem takich kopytek jest skład - producenci dodają do nich ulepszacze smaku, konserwanty i stabilizatory, które, choć pozytywnie wpływają na datę przydatności, nie są potrzebne.

Kotlety z kurczaka

Soczyste kotlety drobiowe marynowane w jogurcie

CZYTAJ DALEJ

Dlatego zawsze warto przyrządzać je od podstaw samodzielnie we własnej kuchni. Ci, którzy często zauważają, że ich kopytka sklejają się podczas gotowania, powinni wlać jedną łyżkę oleju do garnka z gotującymi się kopytkami. Dobrym pomysłem jest również okazjonalne mieszanie po wrzuceniu ich do wrzątku.

Przepis na proste kopytka

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 jajko

  • 300 gramów mąki pszennej

  • pół łyżeczki soli

  • 1 łyżka oleju

Rozpocznij proces od dokładnego umycia i obrania ziemniaków. Pokrój je w mniejsze, aczkolwiek równe kawałki, tak każdy ziemniak ugotuje się znacznie szybciej i bardziej równomiernie. Wrzuć je do wody z solą i gotuj do całkowitej miękkości.

Przestudź kartofle, wrzuć je do miski, dodaj dobrze przesianą mąkę, jajko oraz sól. Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Jeśli będzie zbyt lepiące się, wsyp nieco więcej mąki. Na stolnicę z mąką przełóż ciasto i uformuj z niego wałek o średnicy 2 cm. Przy użyciu noża pokrój go na 2 cm kawałki. 

W garnku umieść dużo wody i zagotuj ją. Dopraw solą i wlej do niej olej. Wrzucaj kopytka pojedynczymi partiami na wrzątek i gotuj je 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj na ciepło. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jakich błędów podczas gotowania makaronu należy unikać. Ten tekst zdradza przepis na najlepsze flaczki.

Kopytka

Źródło zdjęcia: canva/MichalLudwiczak, Getty Images

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Slajd 1 z 6

Słynne kartacze z Podlasia

Kartacze to inaczej nadziewane mięsem pyzy ziemniaczane. Przysmak pochodzi prosto z Podlasia i ma swoich koneserów w całej Polsce. Danie zazwyczaj podaje się ze skwarkami boczku lub podsmażoną cebulką.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchniaukrysi.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >