Co zrobić, żeby kotlety mielone nie wyszły suche?
Pyszne soczyste kotlety mielone to marzenie wielu smakoszy. Jak je przygotować, aby nie wyszły one suche? Okazuje się, że za sukcesem pysznych kotletów stoi przede wszystkim odpowiedni przepis. Nie może w nim zabraknąć dość zaskakującego składnika - musztardy.
Kotlety mielone to jeden z najpopularniejszych obiadowych klasyków. Jak je przygotować, aby nie były suche, tylko idealnie kruche i soczyste? Dobrym pomysłem jest dodanie do masy na mielone sekretnego składnika - łyżki musztardy. Jak je zrobić?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na soczyste kotlety mielone
Składniki:
-
pół kilograma mięsa mielonego
-
cebula
-
1/2 pęczka natki pietruszki
-
2 łyżki musztardy
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
2 ząbki czosnku
-
jajko
-
bułka tarta
-
sól
Sposób wykonania:
Włóż mięso do miski, wbij jajko i dodaj do niego dwie łyżki musztardy oraz jogurtu naturalnego i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z masy uformuj niewielki kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż je na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu przez chwilę duś je pod przykryciem, aby były jeszcze bardziej puszyste.
Danie podawaj np. z gotowanymi ziemniakami i bukietem surówek m.in. z cukinii oraz marchewki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujmy