Smakosze.pl
Makron z sosem będzie lepszy, jeśli nie będzie sklejony

canva/Engin Akyurt

Co zrobić, żeby makaron się nie sklejał w trakcie gotowania?

11 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Makaron jest istotnym składnikiem wielu dań. Żeby dobrze do nich pasował, musi zostać poprawnie ugotowany. Najlepiej tak, by się nie sklejał. Podpowiadamy co zrobić, aby wygląd makaronu już nigdy nie odebrał przyjemności z jedzenia.

Makaron, najlepiej ten domowy, bardzo chętnie dodajemy do zup, przede wszystkim do rosołu. O ile w zupie pewne niedociągnięcia podczas gotowania nie są jeszcze, aż tak widoczne, sklejony czy rozgotowany makaron nie nada się do zrobienia sałatki. Nie będzie też wyglądał apetycznie z sosem.

Projekt bez tytułu - 2022-01-11T204528.733

Idealnie kruche i mięciutkie rogaliki od niezawodnej siostry Salomei

CZYTAJ DALEJ

Są sposoby, by makaron się nie sklejał

Wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad, a mączny wyrób będzie smaczny i wizualnie atrakcyjny. Przede wszystkim do gotowania należy użyć odpowiednio dużo wody. Niezbędny będzie też odpowiednio duży garnek.

Jeśli ugotujemy 100 g makaronu w litrze wody, nie będzie on miał szansy, by się skleić. Prawdopodobieństwo zlepienia nitek zmniejszymy też, jeśli wrzucimy makaron zawsze wrzątek.

Odpowiednia temperatura wody sprawi, że po ugotowaniu makaron będzie jędrny i nie stworzy zbitej kuli. Wodę po zagotowaniu należy też posolić. Zrobienie tego wcześniej wydłuży czas doprowadzania płynu do wrzenia.

O co jeszcze trzeba zadbać?

Konieczne jest dokładne dopilnowanie czasu gotowania. Jeśli przyrządzamy gotowy suchy makaron, kierujmy się instrukcją na opakowaniu. Świeżo zrobiony mączny produkt gotujemy 1-3 minuty, zależnie od rodzaju.

Pamiętajmy, że drobne makarony będą się gotowały krócej niż grube. Zbyt długie gotowanie sprawi, że zamiast sprężystych smacznych kąsków uzyskamy zlepione farfocle. Dlatego też łączenie różnych rodzajów makaronu może nie być dobrym pomysłem.

Istotne będzie też odpowiednie ustawienie mocy grzania podczas gotowania. Makron nie może kipieć. Nie zaszkodzi też od czasu d czasu zamieszać zawartości garnka. Niektórzy dodają również odrobinę oliwy do wody, lecz zabieg ten nie jest konieczny.

Różne rodzaje makaronu

Łączenie różnych rodzajów makaronu podczas gotowania to zły pomysł

Źródło zdjęcia: canva/Sumners Graphics

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: dorotasmakuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >
gotująca babcia

Porady

Dzień Babci - zdradzamy najlepsze babcine sztuczki kulinarne

Czytaj więcej >