Co zrobić, żeby naleśniki do krokietów nie pękały? 1 dodatek zapewni im niesłychaną elastyczność
Krokiety z kapustą i grzybami są wyśmienitym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Niestety naleśniki do krokietów często pękają podczas smażenia, przez co tracą kształt, rozwarstwiają się i wychodzi z nich farsz. Poznaj proste sztuczki, dzięki którym naleśniki do krokietów wyjdą za każdym razem.
Sekretem doskonałych naleśników do krokietów jest ciasto oraz sposób smażenia. Ciasto musi być wyrobione bardzo dokładnie, nie mogą pływać w nim grudki mąki. Do ciasta koniecznie dodaj niewielką ilość tłuszczu. Naleśniki smaż do przyrumienienia. Jeśli je przypalisz, nie zawiniesz ich z farszem, ponieważ się pokruszą.
Naleśniki do krokietów muszą być cienkie i delikatne. Farsz przygotuj tradycyjnie z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Składniki po ugotowaniu przesmaż na patelni z dodatkiem zeszklonej cebuli, listkami laurowymi i ziarnami jałowca. Nadzienie przyrządzone w ten sposób będzie bardzo smaczne.
Po usmażeniu naleśników do krokietów odstaw je na chwilę, żeby odpoczęły. Naleśniki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Na zimne placki wykładaj farsz, zawiń dokładnie i panieruj w rozmąconym jajku i bułce tartej. Krokiety smaż kilka minut, do uzyskania złocistej, chrupiącej skórki.
Idealne naleśniki do krokietów. Sekretem jest dodatek tłuszczu i krótkie smażenie
Naleśniki nie będą pękać, kiedy do ciasta dodasz 2- 3 łyżki oleju rzepakowego. Możesz zamienić go również na roztopione masło klarowane. Tłuszcz nie wpłynie na smak naleśników, a dzięki niemu wyjdą idealnie za każdym razem.
Naleśniki na krokiety smaż do lekkiego przyrumienienia. Naleśniki będą podsmażone ponownie już z farszem i panierką. Jeśli spieczesz je za bardzo na samym początku, mogą pęknąć.
Poznaj kilka prostych sztuczek, dzięki którym naleśniki do krokietów wyjdą za każdym razem
Jajka i mleko wyjmij z lodówki godzinę przed przygotowywaniem ciasta. Produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Ciasto wyrabiaj, aż mąką dokładnie się rozbije i nie będzie żadnych grudek.
Jeśli masz w domu małe jajka, dodaj nie jedno, a dwa. Jedno małe jajko nie wystarczy do przyrządzenia ciasta na krokiety. Ciasto po wyrobieniu odstaw na 20 minut, żeby odpoczęło przed smażeniem.
Dowiedz się również, jak doprawić bigos , żeby był pełen smaku. Co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Wystarczy prosta sztuczka, a efekt zachwyci każdego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi? 1 płyn jest niezwykle skuteczny
-
Nie musisz płacić kroci za makowiec Magdy Gessler. Zrobisz go z łatwością w domu
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama