Chrupiące i złocisto-brązowe placki ziemniaczane, podane ze śmietaną, cukrem czy, w wytrawnej wersji z sosem, są szybkim, smacznym i tanim posiłkiem. Największą bolączką jest jednak ciemnienie masy ziemniaczanej, co negatywnie wpływa na kolor i wygląd placków. Jednym ze sposobów rozwiązujących ten problem, jest oprószenie startych ziemniaków odrobiną mąki, przykrycie ściereczką i wstawienie do lodówki. Niżej wyjawiamy więcej metod.
Placki ziemniaczane są częstym wyborem w sytuacji, gdy brakuje czasu na dłuższe gotowanie. Sporządzenie ciasta i usmażenie go trwa kilka chwil, a efekty smakują praktycznie każdemu. Dużą zaletą jest również niska cena dania.
Lekkie jak chmurka naleśniki na budyniu. Nikt im się nie oprze
CZYTAJ DALEJMimo wszystko zdarzają się komplikacje, które wpływają na przyjemność z jedzenia. Nikt w końcu nie lubi jeść placków o szarym kolorze. Z tego powodu dzisiaj zdradzamy, co trzeba zrobić, aby tego uniknąć.
Ziemniaki na placki ziemniaczane zasyp mąką
Szarzenie ziemniaków spowodowane jest utlenianiem się substancji w kartoflach, które pod wpływem tlenu w powietrzu szarzeją. Dlatego ograniczenie dopływu tlenu działa najskuteczniej.
Dobrze funkcjonującą barierę stworzysz przy pomocy mąki, którą należy posypać powierzchnie kartofli po ich starciu, zakryciem ich czystą ściereczką i włożeniem całości do lodówki. Tak oporządzone pyrki będą szarzeć wolniej.
Nie czekaj ze smażeniem
W przypadku placków ziemniaczanych czas działa na niekorzyść gotującego. Im dłużej ziemniaki będą miały bezpośredni kontakt z powietrzem, tym proces zmiany koloru będzie zachodził coraz szybciej.
Nie warto więc odkładać startych bulw na bok z myślą, że za smażenie będzie można zabrać się za kilka godzin. Po ugotowaniu placki przestają szarzeć.
Sok z cytryny a placki z ziemniaków
Mogłoby się wydawać, że sok i placki nie idą ze sobą w parze. Sok cytrynowy zawiera jednak dużą ilość witaminy C, która jest przeciwutleniaczem. Spowalnia więc utlenianie się najróżniejszych substancji.
Te odpowiadające za ciemnienie nie są odporne na cytrynowy sok, więc można dodać go do startych kartofli. Trzeba jednak pamiętać, że nie jest neutralny i może zmienić smak gotowych placków.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, do czego służy szuflada u dołu piekarnika. W tym tekście zdradzamy sposób na najlepsze używanie piekarnika.
Źródło zdjęcia: canva/Darius Dzinnik / 500px, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsza karkówka na majówkowego grilla w miodzie i musztardzie. Prosty przepis
Pyszna rolada szpinakowa z wędzonym łososiem. Prawdziwa poezja smaku, aromatu i kolorów
Lekki chlebek bananowy w wersji fit. Jedz bez żadnych wyrzutów sumienia
Źródło: winiary