Smakosze.pl
Co zrobić, żeby rosół nie był mętny?

canva/macniak

Co zrobić, żeby rosół nie był mętny? Najlepsze, praktyczne wskazówki

20 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Rosół skusi niejednego amatora tradycyjnych smaków. Dobrze przyrządzona zupa jest klarowna, ma intensywny złocisty kolor i jest pełna aromatu. Danie spełniające te kryteria łatwo przygotujemy, jeżeli będziemy trzymać się kilku zasad. Jedną z nich jest zagotowywanie wody wraz z mięsem. Wtedy uwolni ono więcej smaku, a płyn nie będzie obfitował w szumy. Sprawdźcie, co jeszcze warto zrobił, by was rosół zachwycił.

Rosół będzie wyjątkowo smaczny, jeśli wybierzemy odpowiednie dodatki. Wyjaśnialiśmy już, dlaczego warto sięgnąć po kapustę włoską i co zyskamy, jeśli wsypiemy nieco kurkumy. Tym razem mamy garść porad, dzięki którym nasza zupa olśni gości swoim wyglądem. Zerknijcie jak zrobić przejrzysty, pełen charakteru domowy rosół.

Idealne na kolację jajka faszerowane pieczarkami. Prosto i smacznie

Idealne na kolację jajka faszerowane pieczarkami. Prosto i smacznie

CZYTAJ DALEJ

Odpowiednie składniki są kluczowe w gotowaniu rosołu

Wysokiej jakości produkty i staranne przygotowanie zagwarantują nam sukces. Dobra receptura wystarczy, jeśli będziemy korzystać z zawartych w niej wskazówek. Cierpliwość zaowocuje pysznym daniem. Podstawowe zasady gotowania rosołu są proste do spełnienia.

Woda użyta do przyrządzenia zupy powinna być zimna

Wiele osób popełnia błąd w gotowaniu rosołu już na samym początku, wkładając kurczaka do wrzątku. W ten sposób nie tylko zamkniemy smak wewnątrz produktu, ale też spowodujemy, że podczas ścinania się białek na jego powierzchni powstanie sporo szumów.

O ich usuwaniu przy pomocy łyżki cedzakowej nie można zapomnieć. Dzięki temu w prosty sposób sprawimy, że zupa odzyska przejrzystość. Nie ma nic gorszego niż rosół pełen bliżej nieokreślonych kawałków bez smaku.

Mięso na rosół zawsze dodajemy po rozmrożeniu

Dodanie produktu dopiero co wyjętego z zamrażalnika poskutkuje nie tylko rozwodnieniem zupy, ale też powstaniem licznych szum, które niekoniecznie uda nam się usunąć korzystając z kuchennych akcesoriów.

Gotujemy rosół powoli i naprawdę długo

Zupę powinno się przyrządzać na bardzo małym ogniu. Esencjonalny i pełen smaku specjał powstaje wtedy, gdy cały proces trwa kilka godzin. Wtedy składniki będą powoli oddawać smak do płynu, a woda nie będzie się kotłować i tym samym unikniemy powstania zmętnień.

Dbamy o odpowiednie dodatki

Klarowny rosół uzyskamy łatwiej, jeżeli do zupy dodamy opaloną na palniku kuchenki gazowej cebulę. Składnik ten — jeśli wykorzystamy go w całości, a więc w łupinie — nada też naszej potrawie pięknego złocistego koloru. Karmelizowanie korzystnie wpłynie też na jej smak.

Jeśli, mimo starań, rosół nie jest tak przejrzysty, jak byśmy chcieli, jest jeszcze jeden trik, który może pomóc. Konieczne będzie usunięcie mięsa i innych dodatków i połączenie płynu z pianą ubitą z białek. Rosół należy zagotować i podgrzewać do czasu, aż białko się zetnie, mieszając co chwilę.

Po wyłączeniu kuchenki i odczekaniu kilkunastu minut zanieczyszczenia opadną na dno. Wtedy wystarczy odcedzić ponownie zupę, by pozbyć się niepożądanych fragmentów i cieszyć się klarownym daniem.

Pyszny i klarowny rosół skusi niejednego smakosza

Pyszny i klarowny rosół skusi niejednego smakosza

Źródło zdjęcia: canva/RafalStachura

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje, garneczki

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >
suszone grzyby

Porady

Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Łatwo o ogromny błąd

Czytaj więcej >