Coca-cola w domu jest łatwa do przygotowaniaIsarapic, Getty Images

Receptura na coca-colę jest pilnie strzeżona. Ale zrobisz ją w domu w chwilę, dzięki kilku składnikom

Coca-cola zdecydowanie cieszy się ogromną popularnością, jest w końcu rozpoznawalna praktycznie na całym świecie. Jeśli z powodu podatku cukrowego nie chcesz kupować jej w sklepie, możesz z łatwością przygotować ją samodzielnie w domu. Poniżej podajemy recepturę, która jest zaskakująco banalna.

Coca-cola cieszy się niesłabnącą popularnością, a kwestia podatku cukrowego sprawiła, że Polacy poszukują ciekawych i tańszych alternatyw. Choć oryginalna receptura tego napoju jest pilnie strzeżona, w internecie krąży jej wersja opracowana przez niezależnych specjalistów.

Napój ten nie wymaga zbyt dużej ilości pracy, a większość składników jest łatwo dostępna w najbardziej popularnych sklepach. Poniższy przepis tworzy syrop, więc żeby móc cieszyć się orzeźwiającym smakiem coli, należy zmieszać go z gazowaną wodą.

Coca-cola z domowej kuchni smakuje wybornie

Napoje słodzone nie są zdrowe, lecz wie o tym prawdopodobnie każdy, kto decyduje się na ich spożycie. Duże dawki cukru i konserwantów negatywnie wpływają na organizm, choć jedna szklaneczka od czasu do czasu nie powinna wywołać aż tak wielkich zniszczeń.

Jeśli brakuje ci smaku coli, a nie chcesz wydawać zbyt dużo pieniędzy na kolejne butelki, przygotuj ją własnoręcznie w domu. Oryginalna receptura pochodzi jeszcze z końca XIX w. a do jej produkcji wykorzystywano choćby liście koki. Dzisiaj jest to oczywiście zakazane, a domowy przepis wymaga posiadania jedynie kilku popularnych przypraw.

Dlaczego mycie mięsa z kurczaka przed gotowaniem jest błędem? Konsekwencje mogą być opłakaneDlaczego mycie mięsa z kurczaka przed gotowaniem jest błędem? Konsekwencje mogą być opłakaneCzytaj dalej

Chcesz zapoznać się z kulinarnymi poradami? Tutaj zdradzamy czy można odkroić od pomidora spleśniała część. W tym artykule poruszamy temat odpowiedniego wyciskania czosnku.

Przepis na coca-colę

Składniki:

  • 1 l wody
  • 1 cytryna
  • 2 pomarańcze
  • 1 limonka
  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • na karmel: 200 ml wody i 5 łyżek cukru

Zacznij od przygotowania sporej porcji karmelu. W tym celu wsyp do rondelka 5 łyżek cukru i zalej go 200 ml wody. Postaw naczynie na gazie i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, aż masa zmieni swoja barwę na brązowy. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.

Cytrusy dokładnie umyj i zetrzyj z nich skórkę. Przetnij owoce na pół i wyciśnij z nich sok. Do drugiego, większego garnka dodaj sok z cytrusów, ich skórki, resztę cukru, kolendrę, gałkę muszkatołową oraz cynamon, wlej litr wody i zacznij gotować. Po minucie zdejmij z palnika, dodaj cukier waniliowy oraz karmel. Rozpuść wszystko bardzo dokładnie.

Kawę zaparz w 150 ml wody. Dodaj ją do syropu i włóż go do lodówki na całą noc. Następnego dnia można mieszać syrop z wodą gazowaną, aby uzyskać napój. Najlepsze proporcję wynoszą 1:1 syropu do wody, lecz wszystko zależy od twoich osobistych preferencji. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:

Następny artykuł