

11 Stycznia 2021
Receptura na coca-colę jest pilnie strzeżona. Ale zrobisz ją w domu w chwilę, dzięki kilku składnikom
Coca-cola zdecydowanie cieszy się ogromną popularnością, jest w końcu rozpoznawalna praktycznie na całym świecie. Jeśli z powodu podatku cukrowego nie chcesz kupować jej w sklepie, możesz z łatwością przygotować ją samodzielnie w domu. Poniżej podajemy recepturę, która jest zaskakująco banalna.
Coca-cola cieszy się niesłabnącą popularnością, a kwestia podatku cukrowego sprawiła, że Polacy poszukują ciekawych i tańszych alternatyw. Choć oryginalna receptura tego napoju jest pilnie strzeżona, w internecie krąży jej wersja opracowana przez niezależnych specjalistów.
Napój ten nie wymaga zbyt dużej ilości pracy, a większość składników jest łatwo dostępna w najbardziej popularnych sklepach. Poniższy przepis tworzy syrop, więc żeby móc cieszyć się orzeźwiającym smakiem coli, należy zmieszać go z gazowaną wodą.
Coca-cola z domowej kuchni smakuje wybornie
Napoje słodzone nie są zdrowe, lecz wie o tym prawdopodobnie każdy, kto decyduje się na ich spożycie. Duże dawki cukru i konserwantów negatywnie wpływają na organizm, choć jedna szklaneczka od czasu do czasu nie powinna wywołać aż tak wielkich zniszczeń.
Jeśli brakuje ci smaku coli, a nie chcesz wydawać zbyt dużo pieniędzy na kolejne butelki, przygotuj ją własnoręcznie w domu. Oryginalna receptura pochodzi jeszcze z końca XIX w. a do jej produkcji wykorzystywano choćby liście koki. Dzisiaj jest to oczywiście zakazane, a domowy przepis wymaga posiadania jedynie kilku popularnych przypraw.
Chcesz zapoznać się z kulinarnymi poradami? Tutaj zdradzamy czy można odkroić od pomidora spleśniała część. W tym artykule poruszamy temat odpowiedniego wyciskania czosnku.
Przepis na coca-colę
Składniki:
- 1 l wody
- 1 cytryna
- 2 pomarańcze
- 1 limonka
- 225 g cukru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki kawy mielonej
- na karmel: 200 ml wody i 5 łyżek cukru
Zacznij od przygotowania sporej porcji karmelu. W tym celu wsyp do rondelka 5 łyżek cukru i zalej go 200 ml wody. Postaw naczynie na gazie i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, aż masa zmieni swoja barwę na brązowy. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.
Cytrusy dokładnie umyj i zetrzyj z nich skórkę. Przetnij owoce na pół i wyciśnij z nich sok. Do drugiego, większego garnka dodaj sok z cytrusów, ich skórki, resztę cukru, kolendrę, gałkę muszkatołową oraz cynamon, wlej litr wody i zacznij gotować. Po minucie zdejmij z palnika, dodaj cukier waniliowy oraz karmel. Rozpuść wszystko bardzo dokładnie.
Kawę zaparz w 150 ml wody. Dodaj ją do syropu i włóż go do lodówki na całą noc. Następnego dnia można mieszać syrop z wodą gazowaną, aby uzyskać napój. Najlepsze proporcję wynoszą 1:1 syropu do wody, lecz wszystko zależy od twoich osobistych preferencji. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Prześwietliła pierogi z Lidla i Biedronki. Wnioski są dołujące
- Niestety, Robert Makłowicz przekazał smutną wiadomość
- Ostra krytyka "godzin dla seniora" w sklepach spożywczych
Źródło: kuchnia.wp.pl
Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:
Następny artykuł