Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-14T093349.819

canva/ninafirsova

Cudowna kapusta pekińska kiszona po koreańsku

14 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska to koreański dodatek do dań, który z pewnością posmakuje całej rodzinie. Nie czekaj Zaskocz bliskich wyjątkową potrawą w azjatyckim stylu.

Kuchnia azjatycka z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. Mnóstwo dań możemy sami przygotować w domu. Jedną z ciekawszych propozycji jest kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska. Dodatek pasuje niemal do wszystkiego! Możemy je dodać do zup, gulaszy, makaronów, sałatek lub kanapek. Jak je zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kiszoną kapustę pekińską

Lista składników:

  • 1,2 kg kapusty pekińskiej

  • 50 g soli

  • 25 g imbiru

  • 4 ząbki czosnku

  • 0,5 łyżeczki mielonego chilli

  • 4 cebule dymki

  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób wykonania:

Na początek przygotuj kapustę: podziel ją na liście i dokładnie umyj, odsącz, i porwij jej kawałki o wielkości ok. 5 cm. Przełóż je do dużej miski. 40 g soli rozpuść w 1 litrze wody i wlej do kapusty. Przykryj ją talerzami, obciąż (np. naczyniem wypełnionym wodą) i odstaw na ok. 6 godzin.

Sok pomidorowy

Jak przygotować domowy sok pomidorowy?

CZYTAJ DALEJ

Po tym czasie odcedź kapustę, przełóż ją do miski i zalej świeżą wodą na ok. 5 minut. Obierz imbir oraz czosnek i drobno posiekaj. Wymieszaj warzywa z cukrem i chilli. Cebulę dymkę pokrój w krążki i wraz z sosem sojowym dodaj ją do reszty składników.

Połącz dobrze odsączoną kapustę pekińską z mieszanką pozostałych składników i ułóż ją warstwami w czystym słoiku. Rozpuść 1 i 1/2 łyżeczki soli w 750 ml wody i wlej do kapusty. Kilka razy delikatnie uderz w słoik, aby usunąć nadmiar powietrza. Obciąż słoik szklaną pokrywą, tak aby kapusta znajdowała się pod powierzchnią cieczy. Słoik luźno okryj kawałkiem papierowego ręcznika i przykryj pokrywką. Odstaw do fermentacji w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na około 4 dni. Smacznego !

Polecamy również przepis na ogórki kiszone po koreańsku oraz marynowaną rzodkiewkę.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia Lidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >