Cudowna sałatka węgierska do słoików - podajemy przepis
Sałatka węgierska zaskoczy swoim fantastycznym smakiem nawet najbardziej wybredne osoby. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Mniej doświadczeni smakosze powinni sobie poradzić z przepisem bez najmniejszych problemów. Efekt powala na łopatki.
Z całą pewnością sałatka węgierska jest jednym z najlepszych dodatków obiadowych. W znacznej mierze składa się ona z papryki, cebuli i selera. Dzięki temu, że sałatkę zamkniemy w słoikach, możemy cieszyć się nią przez cały rok.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyborna sałatka węgierska, która zachwyci domowników
Zarówno sałatka, jak i surówka jest dobrym sposobem na przemycenie warzyw do obiadowego posiłku. Niedawno prezentowaliśmy przepis na wyśmienitą mizerię . Tym razem na naszym portalu zagości sałatka węgierska.
Bez wątpienia sałatka węgierska przypadnie do gustu wielbicielom warzywnych składników. Przepis jest bardzo prosty . Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
4 czerwone papryki
-
2 pomarańczowe papryki
-
2 białe cebule
-
2 czerwone cebule
-
seler
-
10 ząbków czosnku
-
10 g soli
Zalewa:
-
500 ml wody
-
500 ml octu 10%
-
500 ml oleju
-
400 g cukru
-
10 g soli
-
20 g ostrej papryki mielonej
Sałatka węgierska w przepysznej odsłonie
Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na paprykę po chorwacku . Dziś wypróbujemy przepis na sałatkę z tego wybornego warzywa. Na początku papryki myjemy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je na niewielkie kawałki.
Cebule należy pokroić w niewielką kostkę. Podobnie postępujemy z korzeniem selera. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki . Wszystkie warzywa mieszamy i doprawiamy solą. Odstawiamy je na noc, by puściły soki.
Składniki na zalewę mieszamy w garnku i gotujemy. Po kilkunastu minutach dodajemy mieszankę do warzyw . Nasza sałatka węgierska jest już prawie gotowa. Wystarczy, że przełożymy ją do wyparzonych słoików.
Naczynia szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut. Gotowe przetwory odstawiamy do góry dnem . Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Smaki Katriny. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.
Źródło: Beszamel