

5 Września 2020
Słodki smak dzieciństwa, czyli jedne z najlepszych cukierków. Pyszne Irysy możesz zrobić samemu w domu
Obecnie cukierki dostępne w sklepach nie smakują już jak dawniej. Doskonałe irysy z łatwością wykonasz w domu, wystarczy odrobina czasu, aby cieszyć się przysmakiem z dawnych lat. Poniżej prezentujemy doskonały przepis. Dzięki niemu przypomnisz sobie smak dzieciństwa.
Cukierki, które są obecnie dostępne w każdym sklepie, maja ogromną różnorodność i często najbardziej wymyślne smaki. Do irysów z dawnych lat im jednak bardzo daleko. Niestety, w dzisiejszych czasach ich zdobycie jest wyjątkowo trudne, ponieważ dostępne są w mało którym sklepie. Jeśli brakuje ci ich smaku i aromatu, z pewnością ucieszy cię możliwość wykonania ich samodzielnie. Jest to bowiem proste, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Cukierki, które dzisiaj większość z nas wspomina z nostalgią
Irysy zachwycały swoim kremowym smakiem i obecnością maku, który delikatnie chrupał i pozostawiał charakterystyczny posmak. Dzisiaj takich cukierków juz się nie robi, a trzeba przyznać, że były wybitne. Okazuje się, że proces przygotowania irysów wcale nie jest trudny, a lista koniecznych składników wyjątkowo króta. Idealnie nadają się na prezent, jeśli zapakujesz je w ozdobny kartonik.
Dzisiaj grzeje:
- Kolejki ustawiają się już od wczoraj, niebywałe wydarzenie w Biedronce. Klienci przecierają oczy ze zdumienia
- Para trafiła do księgi rekordów Guinnessa. Najstarsze małżeństwo świata jest ze sobą 80 lat
- Z rozpędu płuczesz mięso pod kranem? Konsekwencje mogą być opłakane, ludzie masowo popełniają tragiczny błąd
Składniki:
- 2 opakowania krówek
- cukier puder 200 gramów
- mak 100 gramów
- 2 kieliszki mleka
Przygotowanie:
- Do rondelka wrzuć odwinięte z papierków krówki. Postaw rondelek na najmniejszym palniku i włącz najmniejszy możliwy gaz.
- Rozpuść krówki bardzo dokładnie.
- Posmaruj foremkę na cukierki ciepłym masłem.
- Do masy krówkowej dodaj mak i wymieszaj całość.
- Stopniowo dodawaj do krówek cukier puder. Najlepiej po jednej łyżeczce tak, aby masa uzyskała odpowiednią gęstość. Powinna ciągnąć się jak miód.
- Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj mleko.
- Rozlej masę do wytłuszczonych foremek i odstaw ją na kilkanaście minut.
- Kiedy irysy będą jeszcze ciepłe wyciągnij je z formy.
Wspaniale smakują do kawy i herbaty. Smacznego.
Najlepsze newsy:
- PKO BP z ważnym komunikatem. Grupa klientów otrzyma dostęp do nowych usług, lepiej sprawdź swoje konto
- Urodziła swoją własną wnuczkę. Historia, w którą aż ciężko uwierzyć
- Dodajesz imbir do herbaty? Gratulacje, właśnie nieziemsko poprawiasz działanie jednego narządu
- Nowa Królowa Życia brała udział w "Kuchennych rewolucjach". Na ostatnich zdjęciach zupełnie nie przypomina siebie sprzed lat
- Liść laurowy, chrzan czy koper? Zdradzamy, co najlepiej dodać do kiszonych ogórków, łatwo o wielki błąd
- Porażające sceny w "Kuchennych rewolucjach". Magda Gessler odwiedziła Kraków, nie miała litości
Źródło: warzechawkuchni.blogspot.com
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł