

1 Sierpnia 2020
Lepsza niż uwielbiane ogórki? Kiszona cukinia smakuje znakomicie, jest też bombą witaminową
Cukinia ukiszona w słoiku jest prawdziwym hitem na polskich stołach. Wielu uważa, że jest nawet lepsza niż kultowe ogórki kiszone. Przygotowanie kiszonej cukinii jest bajecznie łatwe, a jej smakiem możemy cieszyć się później przez cały rok.
Cukinia wbrew pozorom doskonale nadaje się do kiszenia. W smaku bardzo przypomina ogórki, jednak jest nieco bardziej miękka i aksamitna, a pokroić możemy ją w dowolny kształt. Cukinia świetnie sprawdzi się samodzielnie jako przekąska, albo do obiadu w roli uzupełniania kompozycji na talerzu. Każdy amator kiszonek będziecie zachwycony jej smakiem i na pewno zechcecie przygotować ją także za rok.
Cukinia kiszona - bomba witaminowa
Naukowcy są zgodni, że jedzenie kiszone ma wspaniały wpływ na nasze zdrowie. Cukinia na dodatek jest niskokaloryczna, będzie więc zbawienna dla każdego, kto dba o swoją sylwetkę. Dodatkowo w jej wnętrzu znajdziemy witaminę C oraz K, a także witaminy z grupy B. Cukinia zawiera wiele niezbędnych do życia składników odżywczych jak potas, sód, fosfor oraz wapń, a także kwas foliowy. Nie odkładają się w niej metale ciężkie, a regularne jej spożycia wspomaga działanie układu trawiennego. Kiszona cukinia doskonale posłuży naszemu zdrowiu. Cały przepis zajmuje jedynie 30 min, a przy ogromnych korzyściach jakie płyną z jedzenia cukinii, jest to jedynie chwila.
Dzisiaj grzeje:
- Minister Szumowski ujawnił, kiedy powrócą surowe obostrzenia. Nie pozostawia złudzeń
- Głodny bezdomny wszedł do restauracji i zapytał o jedzenie za 2 zł. W odpowiedzi kasjer zrobił niewyobrażalną rzecz
- Zwykłe 500 plus nie jako pieniądze, ale jako bon? Wicepremier: to droga, którą chcemy podążać
Potrzebujesz:
- cukinia
- ząbki czosnku
- koperek
- liście winogrona bądź wiśni
- liść laurowy
- ziele angielskie
- chrzan w korzeniu i tarty
- gorczyca biała
- czarny pieprz
- sól
- woda
Najpierw przygotowujemy solankę, rozpuszczając 1 łyżkę soli w litrze wody. Taką mieszankę gotujemy, a następnie studzimy. Cukinie kroimy w plasterki bądź słupki - w zależności od wielkości słoika. Do wyparzonych słoików wkładamy (ilość na jeden słoik): koperek, ząbek czosnku, kawałeczek chrzanu, pokrojone cukinie, gorczyce (1/4 łyżeczki), pieprz w ziarenkach (3-4), liść laurowy (1szt.), ziele angielskie(2 szt.) oraz liść, np. wiśni. Na samą górę dajemy ponownie koper i ząbek czosnku. Jeśli chcemy nieco podbić smak kiszonych ogórków może dodać chilli bądź curry. Zapakowane w słoik cukinie zalewamy solanką i mocno zakręcamy. Odstawiamy na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie odstawiamy do zaciemnionej szafki na około 2 tygodnie.
Kiszona cukinia jest gotowa. Możemy przechowywać ją przez cały rok w piwnicy. Inną wariację na temat cukinii w słoikach znajdziemy na kanale Monika Prezentuje na platformie Youtube.
Najlepsze newsy:
- Wielkie zmiany dla planujących wesela? Łukasz Szumowski w końcu zabrał głos
- Na grobie Kory pojawił się niespodziewany napis. Trudno powstrzymać emocje
- Już dziś. Dzień, na który tysiące Polaków czekało od miesięcy
- Domowe Rafaello jest o niebo lepsze niż sklepowe. Zrobisz je szybko i bez pieczenia, domownicy będą zachwyceni
- Najczęstsze błędy podczas uprawy ogórków. Przez nie warzywo może być gorzkie
- Niestety media podają, że Małgorzata Socha jest zakażona. Wstawiła zdjęcie z córeczką, razem robią przetwory na zimę
- Tragiczna wiadomość obiegła Polskę z samego rana. Pożegnaliśmy wybitnego Polaka, nie żyje Mieczysław Szyk
Źródło: przeslijprzepis
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!
Następny artykuł