Cukinia w bigosie pasuje idealnieYouTube.com/ Przepisy Joli

Bigos z cukinii jest przepyszną alternatywą dla tradycyjnego bigosu z kapustą. Zadziwia prostotą wykonania, zrobisz go w parę chwil

Cukinia jest w Polsce zaskakująco nowym warzywem, ponieważ zaczęto ją uprawiać dopiero od lat 70 ubiegłego wieku. Jeśli do bigosu dodasz ją zamiast tradycyjnej kapusty uzyskasz pyszną alternatywę, która zachwyca prostotą wykonania. Wystarczy kilka chwil, aby ugotować pyszny posiłek.

Cukinia rzadko kiedy przychodzi na myśl, kiedy w naszej głowie zaczyna kiełkować pomysł ugotowania bigosu. Zazwyczaj zastanawiamy się wtedy nad kiszoną kapustą, która jest podstawą tego dania dla wielu domowych kucharzy. Warto jednak spróbować czegoś nowego, a bigos z cukinii jest nowatorskim daniem. Wymaga jedynie kilku chwil pracy, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.

40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladłCzytaj dalej

Cukinia w bigosie - ciekawa alternatywa dla zwykłej kapusty

Cukinia bogata jest w wiele wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy w niej duże pokłady witaminy C, B oraz K. Zawiera karoten, jest idealnym źródłem kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny. Cukinia świetnie działa na trawienie, potrafi również odkwasić organizm. Bigos z cukinii jest również dobrym sposobem na wykorzystanie świeżych sezonowych warzyw, ponieważ można do niego dodać, co mamy akurat pod ręką. Idealny bigos z cukinii zaprezentowała prowadząca kanał "Przepisy Joli" na stronie Youtube.com.

Składniki:

  • 250 gramów kiełbasy
  • 3 marchewki
  • 4 cukinie
  • 3 małe cebule
  • dwie duże papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • butelka passaty pomidorowej
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżka papryki w proszku
  • sól
  • pieprz

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć do niej posiekaną w kostkę cebulę i zeszklij ją.
  2. Do miękkiej cebuli wrzuć pokrojoną w nieduże plastry kiełbasę i smaż około 7 minut na średnim ogniu.
  3. Czosnek drobno posiekaj, marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj je do smażących się składników na patelni.
  4. Do patelni wrzuć przyprawy i smaż całość przez 3 minuty.
  5. Pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę wrzuć do patelni i duś danie pod przykryciem przez 1 godzinę.
  6. Po godzinie wlej do środka passatę i gotuj przez 10 minut.

Do takiego bigosu najlepiej pasuje zwyczajna grubo krojona kromka chleba. Smacznego.

Najlepsze newsy:

  1. Mateusz Morawiecki znów pokazał, na co go stać, nie mógł sobie odpuścić. "Niech pan odbędzie debatę sam ze sobą"
  2. Tragiczny skutek żywiołu, 18 osób nie żyje. Zdjęcia z Japonii wywołują łzy w oczach
  3. Gwiazdor telewizji śniadaniowej zrobił na wizji coś niewybaczalnego. Zniesmaczeni internauci nie zostawili na nim suchej nitki
  4. Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich obłędnie chrupiące krokiety, rodzina będzie zachwycona
  5. Stary przepis na ogórki kiszone, które zawsze wychodzą twarde. Sekretem jest wyjątkowy składnik
  6. Tragiczna informacja obiegła media. Młody gwiazdor utonął na oczach przyjaciół, miał zaledwie 24 lata

Źródło:ofeminin.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł