Cukinia w zalewie curryyoutube.com/Anka Gotuje

Przepis, który zdetronizuje ogórki kiszone. Wrzuć do słoika cukinię i zamarynuj na zimę, znajomi od razu poproszą o przepis

Cukinia to cudowne, letnie warzywo, W tym wydaniu staje się także idealnym dodatkiem obiadowym, przy którym nawet ogórki kiszone wypadną blado.

Cukinia to doskonałe warzywo na lato. Jest lekka i neutralna, idealna wręcz do dań na gorące dni. Co ciekawe, cukinia należy do rodziny roślin dyniowanych, zupełnia jak dynia, arbuz czy ogórek. Jest bardzo niskokaloryczna i jej spożywanie wspomaga odchudzanie, a poza tymi właściwościami jest także bogata w witaminę A, C oraz witaminy z gruby B, a także potas, jod, fosfor i żelazo. Mamy więc przed sobą warzywo pyszne, a zarazem prawdziwą bombę witaminową. Możemy jednak sprawić, by była jeszcze pyszniejsza i bardziej odżywcza.

40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł 40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladłCzytaj dalej

Cukinia marynowana

Kochamy przetwory, dzięki nim możemy rozkoszować się smakiem pysznych, letnich warzyw przez cały rok. Gdy brakuje nam pomysłu na dodatek do obiadu to właśnie one przychodzą nam z pomocą. Wystarczy okręcić zakrętkę i wyłożyć na półmisek - bez żadnego wysiłku. Marynowanie doskonale pasuje do cukinii, ponieważ jej smak jest bardzo neutralny, co oznacza że z łatwością przyjmuje do swojego wnętrza całą plejadę smaków. Zresztą przekonajcie się sami, poniżej znajduje się przepis na perfekcyjną marynowaną cukinię, która w obiadowej bitwie pokona ogórki kiszone.

Dzisiaj grzeje:

Potrzebujesz:

          • 1,5 kg młodej cukinii
          • kilka ząbków czosnku
          • 4 listki laurowe
          • ziarenka ziela angielskiego
          • pieprz w ziarnach
          • 1,5 łyżki soli
          • 1 łyżeczka kurkumy
          • 1 szklanka cukru
          • 4 szklanki wody
          • 1,5 szklanki octu

Przygotowanie marynowanej cukinni rozpoczynamy od zalewy. Do garnka wlewamy wodę, ocet, sól, cukier i kukumę i doprowadzamy do wrzenia. Cukinie dokładniej umyj i pokrój w plasterki, kostkę bądź grubsze paski - nie musisz jej obierać. Pokrojona cukinię ułoż w sloikach, dołóż po jednym ząbku czosnku i liściu laurowym oraz po kilka ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu, całość zalej wrzącą zalewą. Słoiki bardzo mocno zakręć i wstaw do dużego garnka, garnek zalej wrzątkiem i gotuj przez około 13 minut.

Marynowana cukinia z tego przepisu wyjdzie przepyszna i pełna wyrazistego smaku. Możesz przechowywać ją przez cały rok i za każdym razem wrażenia będą równie znakomite. Gwarantujemy, że znajomi poproszą cię o dokładkę, a później o przepis na ten rewelacyjny dodatek.

Najlepsze newsy:

  1. Policja rusza na kontrole. Już ponad 13 tys mandatów, mogą złapać każdego
  2. Tragiczna wiadomość z rana. Michał Borowski nie żyje, wielki cios dla Polski
  3. GIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterie
  4. Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich obłędnie chrupiące krokiety, rodzina będzie zachwycona
  5. Magda Gessler chciała pokazać jak wypoczywa, a niechcąco uchwyciła swoje stopy. W internecie zawrzało, od razu posypały się komentarze
  6. Córka Jarosława Bieniuka i Anny Przybylskiej pochwaliła się figurą. Gorące zdjęcie, co za uroda (FOTO)

Źródło: Polki.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł