Cukinia zamiast pomidorów w techupiefacebook.com/cozaprzepis.eu

Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorową wersję. Przepyszna alternatywa jest hitem tegorocznych wakacji

Cukinia jest warzywem, które ma zaskakująco wiele ciekawych zastosowań. Jednym z nich jest wykonanie z niego ketchupu, który w dodatku jest o wiele lepszy niż tradycyjna, pomidorowa wersja sosu. Banalny i pyszny przepis podbija internet.

Cukinia nie jest pierwszym produktem jaki przychodzi do głowy na myśl o ketchupie. Tradycyjnie wykonuje się go z pomidorów, które nadają mu idealnej konsystencji i faktury. Niestety, patrząc na etykietę sklepowych sosów można złapać się za głowę. Drugim najważniejszym składnikiem po pomidorach jest cukier, którego dodaje się ogromne ilości. W 100 gramach popularnego ketchupu znajdziemy nawet 25 gramów cukru. Domowy wyrób nie musi zawierać go tak dużo.

Pilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacjaPilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacjaCzytaj dalej

Cukinia jako podstawa domowego ketchupu - pyszny, tani i banalny przepis dla całej rodziny

Ketchup jest jednym z najbardziej popularnych sosów na całym świecie. Są ludzie, którzy dodają go praktycznie do wszystkiego. Niestety, kupna wersja nie należy do najzdrowszych z powodu ilości cukru używanego do produkcji. Z drugiej strony pomidorowy ketchup nie jest niczym nowym, a czasem mamy ochotę na powiew świeżości. Ketchup z cukinii jest przez wielu uważany za o wiele lepszy od pomidorowego, w dodatku sos jest idealnym sposobem do zakonserwowania dużych ilości cukinii na cały rok.

Składniki:

  • 2 kilogramy cukinii
  • 3 duże cebule
  • szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • sól
  • pieprz
  • 300 gramów koncentratu pomidorowego

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj, obierz i wyciągnij z niej pestki. Możesz przyrządzić z nich zupę krem lub sos do makaronu.
  2. Cebulę posiekaj w kostkę, zasyp łyżką soli i odstaw na godzinę. Odciśnij z niej sok.
  3. Następnie w do dużej miski wrzuć odciśniętą cebulę, pokrojoną w kostkę cukinię i zmiksuj je blenderem na gładką masę.
  4. Przelej warzywa do garnka, dodaj koncentrat, cukier oraz pieprz. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz gaz i gotuj przez 30 minut.
  5. Po 30 minutach wlej ocet i ponownie doprowadź do wrzenia.
  6. Gotowy ketchup przelej do wyparzonych i czystych słoików.
  7. Aby pasteryzować przetwór, gotuj słoiki przez 30 minut w wodzie.

Gotowy sos po pasteryzacji wytrzyma w chłodnym i ciemnym miejscu nawet rok. Idealnie pasuje do frytek, mięs, marynat czy jako baza do innych sosów. Smacznego.

Najlepsze newsy:

  1. TVP odpowiedziało na zarzuty czytania z promptera przez Andrzeja Dudę podczas debaty prezydenckiej. Będziecie zdumieni
  2. Zderzyły się 2 samoloty, nie żyje co najmniej 8 osób. Wiadomość ze świata wyciska łzy
  3. Jest sposób, jeszcze zdążysz nieziemsko powiększyć plony pomidorów. Wystarczy je nawozić bajecznie prostymi roztworami
  4. Lasy Państwowe wprowadziły 4 obostrzenia. Niebywale ważny komunikat dla wszystkich grzybiarzy
  5. Dodał masło do kawy. Świat oszalał na jej punkcie, zalety wręcz zwalają z nóg
  6. Anna Lewandowska pochwaliła się niebywałą fotografią. Wraz z mężem i dziećmi udali się na wakacje, o których może śnić każdy Polak (FOTO)

Źródło: ofeminin.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł