Cukinia w przepysznej odsłoniePixabay / congerdesign

Marynowana w odpowiedni sposób cukinia smakuje jak uwielbiany owoc. Podasz ją z ciastem

Nie od dziś wiadomo, że cukinia to jedno z tych warzyw, które może nas zachwycić swoim smakiem. Często jest ona dodatkiem do różnych potraw lub ląduje na rozgrzanym ruszcie grilla. Jednak niewiele osób spodziewałoby się, że można ją przyrządzić w sposób sprawiający, że idealnie będzie komponowała się z ciastem.

Przeważnie cukinia kojarzy nam się z potrawami zaliczanymi do wytrawnych. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie by wykonać ją w inny sposób. Jej marynowana odsłona przygotowana według tego przepisu sprawi, że zacznie smakować jak uwielbiany owoc. Przepis jest niezwykle prosty, a cukinia w takiej odsłonie będzie idealnym dodatkiem do deserów.

Pilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacjaPilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacjaCzytaj dalej

Cukinia w zaskakującej odsłonie

Mało kto spodziewałby się, że cukinia może fantastycznie komponować się z ciastem. Wystarczy, że przygotujesz ją w odpowiedni sposób. Smakiem będzie przypominać do słodzenia ananasa. Przepis nie powinien sprawić nikomu większych problemu. Co nam będzie potrzebne do wykonania marynowanej cukinii?

  • 3 kg cukinii
  • 1 kg cukru
  • 45 g kwasku cytrynowego
  • 15 g kurkumy
  • 7 goździków
  • 7 kropli aromatu ananasowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dzisiaj grzeje:

  1. Kupowany w Lidlu, Biedronce, Auchan i innych napój wywołuje ogromne zmiany w organizmie. Co się dzieje 60 minut po jego spożyciu?
  2. Dostałeś pomoc z tarczy? Szykuj się na kontrolę, ZUS będzie prześwietlał każdego

Prosty przepis sprawi, że cukinia będzie zachwycała smakiem

Na początku obieramy cukinię i usuwamy z niej nasiona. Kroimy ją w kostkę lub plastry. Następnie kwasek cytrynowy rozpuszczamy w 1,5 l wody. Powstałą ciecz należy zagotować. Gorącą mieszanką zalewamy cukinię i odstawiamy na dobę. Po tym czasie odcedzamy warzywo, a zalewę ponownie gotujemy. Tym razem z dodatkiem cukru, przyprawami oraz cukrem waniliowym. Cukinia powinna zostać dodana do tej mieszanki wówczas, gdy cukier ulegnie rozpuszczeniu. Całość gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Ananasową cukinię układamy ciasno w słoikach razem z zalewą. Pasteryzujemy przez ok 5 minut. Nie pozostaje nic innego niż wykorzystanie tego przepisu w praktyce.

Najlepsze newsy:

  1. Klienci dużego polskiego banku w niebezpieczeństwie. Można stracić wszystkie oszczędności
  2. Katastrofa kolejowa, są ofiary śmiertelne i wielu rannych. Tragedia u naszych sąsiadów
  3. 40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł
  4. Rozsyp go w ogrodzie i przemieszaj z ziemią, w mig będziesz się cieszyć ogromnymi zbiorami pomidorów. Przy okazji odstraszysz ślimaki
  5. Zrobisz sałatkę z tylko 2 warzyw i zapomnisz o mizerii. Aromatyczny smak zawdzięcza cudownym dodatkom
  6. Kamil Stoch usłyszał fatalną wiadomość. Doniesienia się potwierdziły, bardzo zła wiadomość dla naszych skoczków

Źródło: beszamel.se.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł