Cukinia w meksykańskiej odsłoniePixabay / krzys16

Do obiadu i kanapek. Bajecznie pyszna, niesamowicie wyrazista cukinia po meksykańsku do słoików

Cukinia niejednokrotnie potrafiła zachwycić na swoim niepowtarzalnym smakiem. Tym razem warto przygotować kilka słoików i przyrządzić przepyszne warzywo w meksykańskiej odsłonie. Idealnie sprawdza się jako dodatek do najróżniejszych dań.

Smakowita cukinia może zostać wykorzystana w kuchni na najróżniejsze sposoby. W okresie letnim często ląduje na grillowym ruszcie. Jednak przygotowując słoiki z przekąską na jej bazie, będziemy mogli dłużej się nią nacieszyć. Przepis jest piorunująco prosty.

Biedronka, Tesco i inne sklepy wystosowały nagłe komunikaty. Dotyczą wszystkich klientówBiedronka, Tesco i inne sklepy wystosowały nagłe komunikaty. Dotyczą wszystkich klientówCzytaj dalej

Cukinia w meksykańskiej odsłonie

Nie da się ukryć, że cukinia jest jednym z tych warzyw, które znakomicie sprawdza się w orzeźwiających potrawach. Nie tylko latem mamy ochotę na takie smakołyki. W związku z tym warto wykorzystać słoiki, które mamy pod ręką i napełnić je cukinią z nuta meksykańskiej pikanterii. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 2 kg cukinii
  • główka czosnku
  • 3 pomidory
  • 15 g soli
  • 10 g papryki chili w proszku
  • 10 g słodkiej papryki w proszku
  • 250 g cukru
  • 170 ml octu 10%
  • 75 ml oleju

Dzisiaj grzeje:

  1. Nowe obostrzenia. Wszyscy Polacy będą musieli się dostosować, powód jest poważny
  2. Żadna ściema i oszustwo, możesz dostać od Biedronki 200 zł. Przy okazji wesprzesz cudowną inicjatywę
  3. Rząd chce wprowadzić nowy podatek. Eksperci: Katastrofa

Przepyszna cukinia jest prosta w przygotowaniu

Cukinia w meksykańskiej odsłonie nikomu nie powinna sprawić większych problemów. Na początku zielone warzywo dokładnie myjemy i przecinamy wzdłuż. Pozbawiamy je gniazd nasiennych. Kroimy je w grube plasterki. Kiedy cukinia została już przygotowana, wówczas obieramy czosnek, który następ

Okrasa robi surówkę lepszą od popularnego Colesława. W roli głównej - młoda kapustaOkrasa robi surówkę lepszą od popularnego Colesława. W roli głównej - młoda kapustaCzytaj dalej

nie kroimy w plasterki. Oba składniki dokładnie mieszamy z solą i paprykami w proszku. Całość odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy naszą potrawkę do wyparzonych uprzednio słoików. Pomidory obieramy ze skórki i blendujemy. Gotujemy je z octem oraz cukrem. Zalewą wypełniamy słoiki. Do każdego z nich dolewamy łyżkę oleju. Po zakręceniu słoików pasteryzujemy je przez 10 minut.

Najlepsze newsy:

  1. Jedna część kurczaka nie nadaje się na rosół. Nadal wiele osób popełnia ten sam błąd
  2. Zrobiły sobie zdjęcie nad pięknym jeziorem. Gdy je obejrzały z bliska, zobaczyły straszliwą rzecz
  3. Kiszone ogórki wyszły puste w środku lub się popsuły? Babcie przestrzegają przed fatalnymi błędami, mogą zniweczyć wszystkie starania
  4. Widok będzie wprawiał w osłupienie. Krzysztof Krawczyk wyjawił swoje plany
  5. Kojarzysz roślinę ze zdjęcia? Niesamowite, jak cenny dla zdrowia jest napar z jej liści
  6. Po meczu kamery nagrały szalone zachowanie Roberta Lewandowskiego. Nie wiedział, że jest nagrywany (WIDEO)

Źródło: beszamel.se.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł