Cytrusy mogą być groźe
canva.com/pixelshot

Groźna substancja na powierzchni popularnych owoców

Cytrusy uznawane są za jedne z najzdrowszych owoców dostępnych na rynku - głównie z powodu dużej zawartości witaminy C. Niestety, wiele z nich jest pokryte niebezpieczną substancją o nazwie imazalil. Jest to konserwant, który ułatwia długi transport. Wystarczy jednak zjeść 2-3 owoce dziennie, aby przekroczyć dzienną zalecaną dawkę i narazić się na zachorowanie na nowotwór.

Cytrusy znajdziemy w praktycznie każdym sklepie. Kilkadziesiąt lat temu były luksusem, na który pozwolić sobie można było jedynie odświętnie. Dzisiaj cytryny czy pomarańcze są tak powszechne, jak jabłka. Niestety mało kto jest świadomy ich drugiej strony.

Okazuje się bowiem, że producenci i dostawcy stosują niebezpieczne metody podczas transportu, które mają sprawić, że owoce zachowają świeżość i jakość pomimo wielu tygodni w podróży. W tym celu spryskiwane są konserwantami, które mogą wywoływać raka.

Cytrusy z niebezpieczną substancją

Leżące na sklepowych półkach cytryny, pomarańcze czy mandarynki wyglądają niepozornie. Wiele osób poza jedzeniem miąższu czy piciem soku, wykorzystuje również ich aromatyczną skórkę - świetnie sprawdza się w kandyzowanej formie jako dodatek do ciast czy deserów.

To właśnie na skórce znaleźć można imazalil, środek grzybobójczy mający zapobiegać pleśnieniu owoców podczas długiego transportu z jednego kraju do drugiego. Wystarczy jednak chwila nieuwagi, a podczas obierania przeniesie się ją do wnętrza, które z taką pasją uwielbiamy jeść.

Kawa z mlekiem może być szkodliwaKawa z mlekiem może być szkodliwaCzytaj dalej

Jak czytamy na portalu o2.pl, imazalil jest szkodliwym konserwantem, jeżeli przekroczymy jego dzienną dawkę, dopuszczalną do spożycia. W Unii Europejskiej określany jest jako niebezpieczny dla zdrowia i środowiska. Agencja Ochrony Środowiska USA (EPA) klasyfikuje go jako środek prawdopodobnie wywołujący raka.

Ta substancja ma udowodnione negatywne działanie na organizm ludzki. Oskarża się ją o uszkadzanie układu nerwowego, rozrodczego i powstawanie nowotworów - mówi dla o2.pl prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, prezes Stowarzyszenia Forum Rolnictwa Ekologicznego im. M. Górnego.

Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy tajniki gotowania makaronu - okazuje się, że mnóstwo Polaków popełnia popularne błędy. Przeczytaj ten artykuł, w którym zdradzamy tajniki najlepszego kotleta schabowego.

Bezpieczna dawka jest bardzo mała

Eksperci twierdzą, że dziecko o wadze 20 kg przekroczy dzienną dopuszczalną dawkę imazalilu po zjedzeniu dwóch pomarańczy. Dla dorosłego szacuje się, że są to około trzy pomarańcze dziennie. Jak widać, groźna ilość jest bardzo niewielka, dlatego tak ważnym jest odpowiednie przygotowanie cytrusów przed spożyciem.

Warto dokładnie umyć owoce bezpośrednio przed obieraniem. Najpewniejszym sposobem jest sparzenie skórki we wrzątku - dzięki temu pozbywamy się nie tylko patogenów, ale możemy odrobinę zmniejszyć zawartość konserwantów, które uważane są za silnie rakotwórcze.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: finanse.wp.pl, o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł