Cytryna w niedocenionej formie wzbogaci smak wypieków
pixabay/sakulich

Nie wyrzucaj skórek z cytryny. Zrobisz z nich cudowny dodatek do ciast i deserów

Cytryna zwykle poprawia smak herbaty i wielu potraw. Chętnie skrapiamy nią na przykład ryby i doprawiamy wszelkie dania, w których kwaskowata nuta sprawia, że ich smak jest kompletny. Nieco rzadziej korzystamy ze skórki tego owocu. O wiele popularniejsza jest w naszej kuchni skórka z pomarańczy, którą aromatyzujemy ciasta czy posypujemy pączki. Tymczasem cytrynowa skórka również ciekawie kontrastuje ze słodyczą domowych wypieków. Polecamy przepis, dzięki któremu żółta skórka nie będzie już lądować w koszu na śmieci.

Cytryna nie musi być wykorzystywana w naszej kuchni wyłącznie w formie kwaśnego soku. Takie zastosowanie owocu znamy nie od dziś. Żółta skórka zwykle jednak ląduje w kompostowniku lub koszu razem z innymi odpadami. Jak się okazuje, ma ona jednak świetne zastosowanie, podobne jak w przypadku skórki pomarańczy. By stała się ona cennym i aromatycznym dodatkiem do wypieków, wystarczy tylko poddać ją kandyzowaniu.

Nigdy nie wyrzucaj obierek z ogórka. Dzięki nim pozbędziesz się uciążliwego problemuNigdy nie wyrzucaj obierek z ogórka. Dzięki nim pozbędziesz się uciążliwego problemuCzytaj dalej

Cytryna przyda nam się w kuchni nie tylko ze względu na kwaśny sok. Równie dużo smaku i zapachu kryje w sobie skórka owocu, której nie warto wyrzucać

Cytryna zasługuje na nieco więcej uwagi w naszej kuchni. Co prawda w herbacie mało co smakuje tak dobrze, jak kilka kropel wyciśniętego z niej soku, ale na tym kończy się niekiedy zastosowanie owocu. Zużyta cytryna, to znaczy pozbawiona soku, wydaje nam się zupełnie zbędna. Co ciekawe, pozornie nieprzydatna do niczego skórka jest niezwykle aromatyczna. Następnym razem zamiast wyrzucać skórkę, spróbujcie przygotować z niej dodatek do ciast. W bardzo prosty sposób ze skórki owocu przygotujemy kandyzowany przysmak.

Dzisiaj grzeje:

      1. Kupujesz pizzę mrożoną w Lidlu lub Biedronce? Ważne ostrzeżenie dla wszystkich klientów
      2. Skończą się żarty ze zdalnego nauczania. Najniższa kara od 1 tys. zł, ale zapłacić można nawet 3 tys. zł

Składniki:

        • skórka z ok. 5 cytryn,
        • szklanka cukru,
        • szklanka wody.

Przygotowanie:

        1. Dokładnie myjemy i sparzamy owoce.
        2. Obieramy skórkę obieraczką do ziemniaków tak, by zebrać tylko żółtą część. Białe albedo jest bowiem dość gorzkie.
        3. Kroimy skórkę w drobną kostkę.
        4. Wrzucamy skórkę do rondelka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy kwadrans.
        5. Odcedzamy, zalewamy drugą szklanką wrzątku, dodajemy cukier, mieszamy co jakiś czas i gotujemy do momentu, aż cała woda wyparuje.
        6. Suszymy skórkę przez noc.

Następnego dnia kandyzowana skórka jest gotowa. Możemy dorzucić ją do mieszanki suszonych owoców albo zamknąć w słoiku i dodawać do wypieków i deserów.

Najlepsze newsy:

      1. Danuta Holecka - jakie wykształcenie ma naprawdę? Ujawniamy kulisy sławy najbardziej kontrowersyjnej dziennikarki dzisiejszych czasów
      2. Kolejny kraj wygrał z pandemią. Nie ma nowych chorych, wracają do normalnego życia
      3. Jak gotować bób? 2 triki zmieniają smak
      4. W Polsce już sypie grzybami. Podajemy miejscowości, w których mnożą się na potęgę i można już zbierać
      5. Olbrzymia niespodzianka Biedronki. Nikt nie spodziewał się tak wielkich obniżek cen
      6. Arkadiusz Milik wybrał klub. Polak ma dołączyć do europejskiego giganta

Źródło: smakdnia.pl

Następny artykuł