Cytryna ma niezwykłe właściwościpixabay.com/Hans

Nigdy nie wyrzucaj skórki z cytryny. Działa jak naturalny lek na bóle stawów

Cytryna to nie tylko owoc, który bogaty jest w witaminy i po prostu dobrze smakuje. Używamy jej do potraw, napojów, ale i w kosmetyce czy lecznictwie. Jak się okazuje, skórka po cytrynie, którą często wyrzucamy do kosza, może sprawdzić się jako naturalny lek na bóle stawów.

Cytryna jest jednym z najzdrowszych owoców, który znany jest na całym świecie. Jej właściwości są nieocenione w walce z wieloma dolegliwościami czy oznakami chorobowymi. Jak się okazuje, jest to owoc, który napełniony jest po brzegi niezbędnymi składnikami odżywczymi, które poprawiają nie tylko naszą odporność, ale i kondycję stawów.

Sklepy zamknięte niemal przez pół tygodnia, możemy mieć problem z dostępem do żywności. Handlowcy już apelują o zmianySklepy zamknięte niemal przez pół tygodnia, możemy mieć problem z dostępem do żywności. Handlowcy już apelują o zmianyCzytaj dalej

Cytryna ma właściwości, o których warto pamiętać

Cytrynę dodajemy praktycznie do wszystkiego. Do napojów, sosów, potraw, marynat, deserów, a nawet drinków. To owoc znany na całym świecie, którego warto używać przez cały rok. Latem działa orzeźwiająco, natomiast jesienią idealnie wpływa na poprawę naszej odporności. Ma wiele zastosowań, na które warto zwrócić uwagę.

Jeśli chodzi o właściwości cytryny, przede wszystkim należy do nich ogromna zawartość witaminy C czy błonnika. Wspomaga regulację cholesterolu oraz sprawdza się jako przeciwutleniacz. To również źródło witamin z kategorii B, wapnia, potasu, miedzi czy żelaza.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wystarczy, że poznasz 5 trików na placki ziemniaczane, a staną się one obłędnie pyszne. Numer 3 na pewno Cię zaskoczy
  2. Uwaga, będą duże zmiany w pogodzie. Zacznie się w piątek. Trzeba uważać zwłaszcza nad morzem
  3. Konflikt między Makłowiczem a Wachowicz wybuchł nagle. Ich relacja nie wygląda już tak jak przed laty, poszło o program kulinarny

Wpływ cytryny na naszą odporność

Ne bez powodu jesienne napary i rozgrzewające herbaty kojarzą nam się z cytryną. Nie tylko wzmacnia ona naszą odporność, ale również poprawia funkcjonowanie systemu immunologicznego w naszym organizmie.

Warto zapobiegać infekcjom za pomocą cytryny. Rewelacyjnie sprawdzi się jako naturalny środek antybakteryjny, który pomoże zwalczyć dolegliwości dróg oddechowych czy ogólne osłabienie organizmu. Szczególnie w okresie jesiennym, jej wpływ na nasz organizm może okazać się nieoceniony. Warto pamiętać o tym, żeby działać prewencyjnie. Nie tylko za pomocą lekarstw, ale i naturalnych produktów.

Pomijanie właściwości skórki z cytryny to poważny błąd

Tyle mówi się o soku z cytryny, a tak często pomija się jej skórkę, która jak się okazuje, ma kolejne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim ma działanie antyseptyczne oraz przeciwzapalne. To wpływa na łagodzenie bólu nerwów oraz naczyń krwionośnych.

Istnieją dwa lecznicze rozwiązania na wykorzystanie skórki z cytryny

Użycie jej z przeznaczeniem na chore stawy, zakłada dwa różne rozwiązania. Jedno z nich wymaga wyszorowania cytryny bardzo dokładnie oraz przemycie w gorącej wodzie. Dzięki temu pozbędziemy się pestycydów oraz innych zanieczyszczeń. Ścieramy powierzchnię skórki z cytryny i wcieramy ją w miejsce, które sprawia nam ból. Na koniec owijamy je bandażem i zostawiamy opatrunek na dwie godziny.

Inne rozwiązanie zakłada obranie skórki z dwóch cytryn, a następnie umieszczenia ich w słoiku. Zalewamy je oliwą z oliwek do całkowitego zanurzenia i pozostawiamy na dwa tygodnie. Po tym czasie namaczamy gazik powstałym olejem i wcieramy go w bolące miejsca. Zabezpieczamy je bandażem i zostawiamy na noc. Rano myjemy to miejsce z oleju.

Zalecamy skorzystanie z tych rozwiązań, które mogą okazać się idealnym rozwiązaniem na szybkie radzenie sobie z nagłym bólem.

Zarówno sok, jak i miąższ czy skórka z cytryny, wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz spożywczym. Warto zatem stosować ją w codziennym życiu.

Maryla Rodowicz wyznaje, że po chorobie jej ogranizm domagał się rosołu. Zdradziła, jaką przyprawę dodaje, by lepiej smakowałMaryla Rodowicz wyznaje, że po chorobie jej ogranizm domagał się rosołu. Zdradziła, jaką przyprawę dodaje, by lepiej smakowałCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Objawy chorób serca, które dostrzeżesz gołym okiem. Nigdy ich nie lekceważ
  2. Aleksandra Kwaśniewska pokazała urocze zdjęcie z dzieciństwa. Fani wskazują na podobieństwo do taty
  3. Jesienią częściej niż zwykle jesz imbir? Miej się na baczności, możesz sobie poważnie zaszkodzić
  4. Najlepsza możliwa surówka z kapusty pekińskiej. Jest ważny powód, aby ją jeść
  5. Właśnie przypaliłeś ulubiony obiad? Oto triki, które pozwolą Ci go uratować
  6. Mężczyzna umarł na raka. Jego wierny labrador odszedł przy boku pana kilka godzin później
  7. Rząd kupił dla ARiMR 100 luksusowych aut. Trudno uwierzyć, ile kosztowały

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl; webniusy.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł