Kiszone cytryny stają się przebojemwikipedia.org https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

Właśnie stają się prozdrowotnym przebojem na całym świecie. Kiszone cytryny

Cytryny są niesamowitymi owocami. Cytrusy znane na całym świecie, używane są do deserów, napojów i dań w kuchniach całego globu. Kiszone są jeszcze zdrowsze, pokazujemy jak je przygotować w prosty sposób.

Cytryny zawdzięczają swoja popularność nie tylko smakowi. Wiele właściwości skłoniło ludzi na całym świecie, aby hodować je i spożywać w ogromnych ilościach.

Koszyki w Lidlu mają ukrytą super funkcję. Jest nieznana wielu klientomKoszyki w Lidlu mają ukrytą super funkcję. Jest nieznana wielu klientomCzytaj dalej

Cytryny jakich jeszcze nie jadłeś

Są nieodzownym składnikiem kuchni marokańskiej, ale kiszone cytryny będą pasować nie tylko do dań z tamtejszego regionu, takich jak tażin czy kuskus. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatki a kiszone śledzie z takimi cytrynami wychodzą przebojowo. Cytryna ma mnóstwo witaminy C, więc warto jeść ja jak najczęściej. To właśnie dzięki procesowi kiszenia z owocu tego uwalnia się jeszcze więcej mikroelementów wspierających odporność naszych organizmów. W dodatku smakują inaczej niż surowe i stanowią świetny dodatek do wielu dań.

Składniki:

  • 5 cytryn i sok z jednej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • Liść laurowy
  • cynamon
  • łyżka kolorowego pieprzu
  • sól gruboziarnista

Przygotowanie:

Dzisiaj grzeje: 1. Bada od 40 lat koronawirusy, wyciekł jego prywatny list. Twierdzi, że wie czym niwelować wirusa

2. Umierał i nawet nie wiedział, że przed nim odszedł jego brat, siostra i mama. Wszystko przez jeden obiad, tragedia w USA

  1. Cytryny porządnie myjemy, szorujemy szczoteczką i na koniec parzymy wrzątkiem.
  2. Dokładnie osuszamy i ścinamy zgrubiałe końcówki.
  3. Przecinamy je 4 razy na ćwiartki ale nie do końca. Cytryna ma ciągle być jednym kawałkiem
  4. Układamy je w słoiku przesypując solą i przyprawami
  5. Układamy wokół nich czosnek
  6. Zalewamy litrem solanki
  7. Odstawiamy na 4 tygodnie w ciemne miejsce, przez pierwszy tydzień wstrząsając słoikiem raz dziennie.

Pamiętajcie, że tak przygotowane cytryny są bardzo słone, dlatego lepiej uważać z soleniem potraw do których je dodajecie. Nie musimy kończyć kiszenia po 4 tygodniach, a im dłużej wytrzymamy tym lepszy wytworzą smak.

Najlepsze newsy:

  1. Żona legendarnego muzyka przekazała tragicznie wieści. Zmarł wczoraj na koronawirusa
  2. Wprowadzono stan epidemii. Jakie sklepy będą otwarte? Od dziś tylko niektóre mogą funkcjonować
  3. W wodzie z kranu dochodzi do szybkiej inaktywacji wirusa SARS-CoV-2. Nie ma obaw, WHO potwierdza
  4. Kasjerka Biedronki założyła maseczkę i rękawiczki. Skandal, klienci zaczęli ją upokarzać i poniżać
  5. Polka wróciła z Niemiec. Szybko uciekła z kwarantanny, bo tradycyjne jedzenie jej nie smakowało
  6. Trwa ogólnopolska zbiórka pieniędzy na walkę z koronawirusem. Ty też możesz pomóc

Źródło: wybieram-zdrowie.pl

Następny artykuł