Czarnina - kontrowersyjna zupafacebook.com/kiedysbylojakosfajniej

Czarnina, kto jadł? Podajemy cudowny przepis

Czarnina w polskiej kuchni swoje miejsce znalazła już setki lat temu. Tradycyjna zupa podawana była na szczególne okazje - dzisiaj wywołuje ogromne kontrowersje. Jeśli lubisz ją jeść spróbuj zrobić ją wedle poniższego przepisu.

Czarnina nie jest w naszych czasach wybitnie popularną zupą, ponieważ w jej składzie znajdziemy produkt, który wiele osób odrzuca. Wpisana na listę tradycyjnych polskich produktów. Dawniej często pojawiała się na naszych stołach i Polacy uwielbiali jej charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Obecnie jedzą ją tylko najwięksi fani, którzy równie wielką miłością darzą kaszanki czy krwiste steki. Należysz do tej grupy?

Zapłacił za kiełbasę banknotem 500 zł. Ekspedientka wydała 490 zł reszty, zamarła odkrywając prawdę o banknocieZapłacił za kiełbasę banknotem 500 zł. Ekspedientka wydała 490 zł reszty, zamarła odkrywając prawdę o banknocieCzytaj dalej

Czarnina - zupa, która podana na stół zwiastowała najsmutniejsze wieści

Czarna polewka podawana była osobom chorym, aby wzmocnić ich ciała w walce z ciężką chorobą. Główny składnik zupy, czyli krew kaczki, zająca lub królika, jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnych białek, żelaza oraz węglowodanów. Kiedy mężczyzna starający się o rękę kobiety dostawał czarną polewkę mógł być pewien, że jej rodzina odrzuciła jego zaloty. Adam Mickiewicz utrwalił symbol czerniny jako znak odmowy zaręczyn, pisząc w Panu Tadeuszu: "Już miał się oświadczyć, lecz pomiarkowano. I czarną mu polewkę do stołu podano". Dzisiaj zupa ta widnieje na naszych stołach rzadko i jest traktowana z pewną dozą egzotyki. Poniższy przepis jest prawdziwym reliktem historii - pochodzi sprzed kilku wieków.

Dzisiaj grzeje:

  1. Placki ziemniaczane inaczej, czyli po szwajcarsku. Chrupiąca alternatywa zachwyca dzięki nietypowym składnikom
  2. Ministerstwo potwierdziło, od środy się zacznie. Chodzi o zakaz lotów
  3. Mimo że przypominają rozgotowany makaron, są cennym łupem dla grzybiarzy. Wiemy, gdzie je znaleźć

Składniki:

  • kaczka wraz z podrobami
  • włoszczyzna
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • kilka suszonych grzybków
  • suszone śliwki
  • 5 suszonych ćwiartek jabłek
  • daktyle
  • 400 ml krwi kaczek
  • 30 ml octu
  • sól
  • pieprz
  • śmietana
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

  1. Kaczkę włóż do garnka wraz w włoszczyzną, zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Zagotuj całość i na średnim ogniu podgrzewaj przez 3 godziny.
  2. Następnie wrzuć do środka śliwki, jabłka, grzyby oraz daktyle i gotuj przez 30 minut.
  3. Wyjmij włoszczyznę i zmniejsz ogień na najniższy pod garnkiem.
  4. Krew wlej do miski. 30 ml octu zmieszaj z 30 ml czystej wody. Wlej roztwór do krwi i dokładnie wymieszaj. Najlepiej będzie, gdy krew odstoi w lodówce przez noc, więc warto przygotować ja dzień wcześniej.
  5. Do krwi wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj i wlej ją do wywaru. Dopraw całość solą i pieprzem. Podawaj z makaronem jajecznym.
Już jest, za symboliczną złotówkę i bez żadnych haczyków. W Biedronce poszaleliJuż jest, za symboliczną złotówkę i bez żadnych haczyków. W Biedronce poszaleliCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Kaloryfery nie będą tylko grzać? Grzejniki Polaków będą inaczej działać
  2. Dzieci cichymi ofiarami pandemii? Zatrważający raport ekspertów ujawnił gigantyczny problem
  3. Media właśnie potwierdziły, rozstali się po 13 latach związku. Już mówią o nowej miłości
  4. Ogromne gratulacje, dumna Lara Gessler pozuje z dzieckiem do zdjęcia. Niezwykle wzruszające chwile dla gwiazdy TVN
  5. Jedna z najpopularniejszych polskich surówek. Polacy kochają ją za uniwersalność i prostotę wykonania
  6. Pola Raksa gwiazdą “Czterej pancerni i pies”. Tak dzisiaj wygląda gwiazda serialu

Źródło: beszamel.se.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł